Werk- en tijdbesparende tools voor op stal
Als eigenaar van een hippisch bedrijf weet je dat het werken op stal lichamelijk behoorlijk zwaar kan zijn. Het werk is daardoor niet voor iedereen weggelegd. Hoe kan je voorkomen dat werknemers uitvallen door blessures? Is het bijvoorbeeld mogelijk om de klussen lichter te maken of met automatisering zelfs uit handen te nemen van ons mensen?
Geen emmertjes water halen
In de stal zijn automatische drinkbakken vaak gemeengoed, maar buiten in de paddocks en weides is dit nog niet op elke accommodatie het geval.
In veel gevallen zijn het vaak nog plastic tonnen die handmatig gevuld moeten worden. Automatische drinkbakken schaf je misschien niet zo snel aan, want er zullen eerst leidingen gelegd moeten worden, maar het kan op wekelijkse basis toch veel tijd besparen. Je kunt natuurlijk kiezen voor de groene of zwarte drinkbakken die via een leiding uit de grond steken. Maar je hebt tegenwoordig veel meer keuze qua merken en modellen. Je hebt ze zelfs op zonne-energie of wat dacht je van vorstvrije varianten voor in de winter. Bijvoorbeeld bakken die verwarmd kunnen worden of geïsoleerd zijn en voorzien van een systeem met ballen. Dit kan je aanvullen met thermokabels om ook de weg van de watervoorziening naar de bak vorstvrij te houden.
Schrik niet
We blijven nog even buiten, want ook op het gebied van afrastering zijn er verschillende ontwikkelingen. Waaronder kunststof omheining waar de stroom al in verwerkt zit. Zo heb je nooit meer losse draden. Daarnaast zijn er verschillende producenten zoals van het merk AKO (verkrijgbaar bij FNRS-partner Agradi) die een innovatief schrikdraadapparaat hebben ontwikkeld dat in connectie staat met jouw telefoon via een app. Het systeem controleert constant de staat van de omheining. Nooit meer de hele omheining afgaan dus, maar met een simpele blik op je telefoon weten waar iets loos is. Op het moment dat er te weinig voltage op de omheining staat, stuurt de app een melding zodat je snel kunt checken wat er aan de hand is.
Automatisch mesten
Natuurlijk kunnen tools die het uitmesten verlichten niet ontbreken. In het artikel over innovatieve stal-systemen in de FNRS Zaken (pagina 8. editie 2 - 2024) vind je meerdere oplossingen die het werk kunnen verlichten, maar ook buiten deze ingebouwde systemen is er voldoende mogelijk. Denk aan automatische kruiwagens die je net als een scooter met een handgaspedaal moeiteloos door de wei, stal of paddock rijdt. Of machines die de stal in één keer leegscheppen. Deze machines zijn er trouwens ook om je een handje te helpen bij het opstrooien van de stal. Daarnaast heb je verschillende machines om je te helpen bij het uitmesten van de weide. Zoals stofzuigers die speciaal ontwikkeld zijn om mest uit paardenweides op te zuigen. Je kan deze achter je eigen voertuig naar keuze koppelen en de wei is zo ontdaan van alle drollen. Heb je een groter bestraat oppervlak voor je wei, in de paddock of loopstal die je snel schoon wilt hebben? Dan zijn er ook apparaten met een stofzuiger en bezemwagen in één. Hij veegt de troep bij elkaar en zuigt dit in een keer op waardoor het schoonmaken van het erf een eitje wordt. Hiervoor kan je ook een mestrobot inschakelen zoals ze bij Manege De Burght doen.
Lees het praktijkverhaal van Manege De Burght
MestrobotDe techniek die Heddy en Laila bij Manege De Burght onder andere werk uit handen neemt is de mestrobot in de vrijloopstal. Het binnengedeelte bestaat uit een deel bedekt stro om op te liggen en de andere helft is van beton. Op het betonnen deel rijdt een mestrobot rond die alles opruimt. Heddy vertelt dat het concept uit de melkveehouderij komt: “Deze mestrobot was best een investering, maar vraagt relatief weinig onderhoud. De leverancier geeft de robot één keer per jaar een onderhoudsbeurt en verder hoeft hier geen personeel aan te pas te komen. |
Heat it up
Veel stallen hebben ongetwijfeld rekken om dekens, dekjes en peesbeschermers te laten drogen. Maar wat als je nu een aantal rekken hebt die verwarmd zijn waardoor alle spullen in een mum van tijd weer droog zijn? In de winter duurt het soms een eeuwigheid voordat alles weer droog is, waardoor deze uitvinding van SEBO een handige tool is.
Hooival
Er zijn verschillende systemen op de markt die het voeren van ruwvoer uit handen kunnen nemen door dit automatisch op een bepaald moment te verstrekken. Vaak moet je deze inbouwen in je stalsysteem, maar er zijn ook losse tools die in ieder geval een handje kunnen helpen bij het voeren. Vul vooraf de hooinetten of het systeem, stel een bepaalde tijd in en het hooi valt op het gekozen moment naar beneden zonder dat je daar verder iets voor hoeft te doen.
MestzuigwagenEen van de stallen waar een mestzuigwagen rondrijdt is Stal Bastiaan. Eigenaresse Tracey vertelt dat het schoonmaken van de weilanden altijd een tijdrovend rotklusje is. “Dus zijn we gaan zoeken of dat anders kon. In Nederland was alles best duur, maar via een Duitse website vonden we er een. Dit model kan je op de trekhaak van een quad, trekker of auto koppelen en is in het bezit van een eigen motor. Je rijdt ermee door de wei en de bezem op de voorkant veegt 80 tot 90% van de mest in de bak. De bak leeg je vervolgens makkelijk op de mesthoop. De machine is ook geschikt om het terrein mee schoon te maken. Wij zijn er erg blij mee, want het is een stuk makkelijker dan met kruiwagen en mestvork.” |
Voor de toekomst
Een ander snufje wat je veel tijd kan besparen is het automatisch beregenen van rijbanen en paddocks. Nu zien we dit bij steeds meer stallen, maar wist je ook dat je binnenkort je rijbaan automatisch kan laten slepen? Wijlaars is op dit moment bezig met het testen van een zelfrijdende baksleep die zelfstandig jouw bodem weer gladstrijkt aan het einde van de dag. Nog iets wat in de toekomst paardenhouders letterlijk een handje kan helpen is het exoskelet. Exoskeletten zijn uitwendige structuren die ondersteuning kunnen bieden aan bepaalde lichaamsdelen, waardoor spieren minder kracht hoeven te leveren. Er bestaan verschillende varianten en ze zijn al getest in de melkveehouderij. Een kwestie van tijd voordat we ze ook in de paardensector zullen zien? Er zijn al enkele verzekeraars die mogelijkheden aanbieden, net als het UWV. Dit is natuurlijk maar een greep uit de tools en ontwikkelingen. Daarom zijn we erg benieuwd welke tools of technieken jullie op je bedrijf gebruiken?