Nieuws

Terugblik webinar: laat de toekomst je niet overkomen!

Profielfoto van Robert van Almkerk
Robert van Almkerk
22 mei 2024 | 3 minuten lezen

De toekomst is niet te voorspellen. Is er in de toekomst nog ruimte om paarden te houden: zowel fysiek als maatschappelijk? En hoe zorg je er als hippisch ondernemer voor dat je een verdienmodel ontwikkelt dat ook financieel duurzaam is? En waarbij je zelf de teugels in handen houdt? FNRS en Horses organiseerden een interessant webinar over dit onderwerp.Te gast bij host Mirjam Hommes waren René Veldman van de Rabobank, ondernemer Eva Sonnen van de Amsterdamse Manege en Robert van Almkerk van de FNRS.

Aanleiding was het onderzoek dat de FNRS heeft gedaan naar de trends en ontwikkelingen die effect hebben op hippisch ondernemerschap. Door deze trends en ontwikkelingen te analyseren zijn er toekomstscenario’s opgesteld waarin een voorstelling (let op: geen voorspelling!) is gemaakt van de toekomst. In elk toekomstbeeld worden uitdagingen en thema’s geschetst die in de toekomst kunnen spelen én waarop je je als ondernemer dus moet voorbereiden. Stof tot nadenken!

Tijdens het webinar zijn drie belangrijke trends uitgelicht en besproken.

  1. Druk op financiën

René Veldman van de Rabobank ziet duidelijk dat de sector aan het professionaliseren is. “Ondernemers zijn zich steeds bewuster aan het ondernemen en hebben meer inzicht in hun financiën. Mede door de kostprijscalculatie van de FNRS hebben ondernemers veel financiële data om hun bedrijf op te sturen. Het is belangrijk om voor een goed verdienmodel te zorgen, ondanks de stijgende kosten, om continuïteit in de bedrijfsvoering te houden. Alleen financieel gezonde bedrijven zijn voor ons interessant om te financieren en hebben dus een toekomstperspectief. Dat betekent wel dat bij oplopende kosten er goed gekeken moet worden naar de opbrengsten of een andere manier om inkomsten te genereren.”

  1. Fysieke ruimte

Eva Sonnen, ondernemer van een manegebedrijf, vertelt in het webinar hoe zij omgaat met weinig fysieke ruimte voor haar paarden in de Randstad. Ze heeft er bijvoorbeeld voor gekozen om zich te specificeren in alléén manege-activiteiten en daarbij haar buitenrijbaan op te offeren om paddocks te realiseren. “Ik heb ook het aantal paarden geminimaliseerd om zo de ruimte per paard te maximaliseren. Mijn bedrijf is hierdoor bedrijfsmatig en op het gebied van paardenwelzijn veel gezonder geworden. Door de gemaakte keuzes goed uit te lichten aan klanten en omgeving betalen onze klanten graag voor het paardenwelzijn. Paardenwelzijn moet gewoon op één staan. Mijn paarden en pony’s zorgen voor het succes van ons bedrijf.” Robert vult aan dat het wel financieel draagbaar moet zijn. Je moet wel slim omgaan met hoe je dingen inricht. Tien kleine stapjes zijn uiteindelijk ook een grote stap, dus er bijna altijd wel ruimte om iets te verbeteren. Dat vraagt wel ondernemerschap.”

  1. Maatschappelijke acceptatie / welzijn

René haakt in op de ruimte om te investeren in verbeteringen op een bedrijf. “Bij grotere investeringen willen we het verduurzamen kwantificeren voordat we een financiering verlenen. Er wordt gekeken naar de huidige status van het bedrijf en waar willen de ondernemers het bedrijf in een aantal jaar naartoe brengen. Dit gaat dan bij paardenbedrijven vaak wel over welzijnsaspecten: vrije beweging, huisvesting en stalafmetingen. Dit moet goed op orde en duidelijk toekomstbestendig zijn. Dit is in het belang van de ondernemer, maar ook belangrijk voor het voortbestaan van de hele sector.

Want gezamenlijk zijn we verantwoordelijk voor de maatschappelijke acceptatie van paarden houden en paardrijden. Robert vertelt: “De maatschappij wordt steeds kritischer en alles wat er gebeurt is steeds meer zichtbaar door bijvoorbeeld social media. Ondernemers moeten goed en realistisch kijken waar zij hun bedrijf kunnen verbeteren om ervoor te zorgen dat we van onze paarden en sport kunnen blijven genieten.” Eva vult aan: “Het wordt gewoon niet meer geaccepteerd door de maatschappij, en dus ook mijn klanten, dat het op een paardenbedrijf niet goed geregeld is. We moeten het juiste voorbeeld geven en niet onze kop in het zand steken voor zaken die nog aangepakt moeten worden. We zijn samen verantwoordelijke voor het succes van onze sector.”

Webinar terugkijken

Het is duidelijk dat deze onderwerpen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. In het webinar worden de uitdagingen met deze trends nog verder bespreken. Je kan het webinar via onderstaande knop terugkijken.

 

Terugkijken webinar

 

De toekomst tegemoet

FNRS en Horses hopen met het webinar en de besproken trends en ontwikkelingen ondernemers te prikkelen en te inspireren. Maar vooral dat het handvaten biedt om je als ondernemer gericht op de toekomst voor te bereiden. Zo groeit de hippische sector de komende jaren uit tot een toekomstbestendige sector met succesvolle ondernemers.

Praat verder over de toekomst

Wil jij graag verder praten over de toekomst van hippisch ondernemen? Of over jouw toekomst als hippische ondernemer? Neem dan contact op met de FNRS om de mogelijkheden te bespreken. Maak kosteloos en vrijblijvend een afspraak met een accountmanager om kennis te maken met de FNRS en om samen de mogelijkheden van jouw bedrijfssituatie door te spreken. Ook als je (nog) geen lid bent, kan je hiervoor een afspraak inplannen!

 

Contact