Een overeenkomst komt eenvoudig tot stand door mondeling met elkaar zaken af te spreken. Maar het is zeer verstandig om ook het een en ander op papier te hebben staan. Natuurlijk heb je vertrouwen bij de inhuur van zzp-ers, maar als het misgaat kan je maar heel weinig ondervangen met dat vertrouwen. Daarnaast kijkt de Belastingdienst en overheid steeds meer naar schijnzelfstandigheid, zeker als het gaat om langdurige overeenkomsten waarbij er misschien wel sprake kan zijn van loondienst. Daarom adviseert FNRS om een goede overeenkomst van opdracht af te stemmen met de zzp’ers. Dat is voor zowel ondernemer als zelfstandige van groot belang.
Sprake van loondienst
Voorheen hadden zzp-ers de VAR (Verklaring Arbeidsrelatie) om aan te tonen dat er geen sprake is van loondienst. Met de afschaffing van de VAR is de Belastingdienst verplicht om te toetsen of er al dan niet sprake is van loondienst. Tijdens de afweging houdt de Belastingdienst rekening met verschillende zaken, zoals het type opdracht, de afspraken, de verhouding met je opdrachtgever, de termijnen en de afgesproken vergoeding. De verantwoordelijkheid voor deze bewijslast ligt bij degene die de zzp-er inhuurt. Een overeenkomst van opdracht is daarom een belangrijk instrument om aan te tonen dat er geen sprake is van loondienst. Zonder overeenkomst van opdracht wordt het moeilijker en riskeert de ondernemer dat hij extra kosten moet maken voor premies, vakantietoeslagen, loonbelasting etc.
Ook voor zzp-ers van belang
De motivatie voor een zzp’er om zelfstandig aan de slag te gaan zijn uiteenlopen. De keuzevrijheid, om zelf je opdrachten te kiezen en om zelf te beslissen hoe je het werk uitvoert. Dit is ook van belang voor de zzp-er om vast te leggen. In de overeenkomst van opdracht mogen wel afspraken en instructies staan, maar het mag nooit zover gaan dat het lijkt alsof de zzp-er gewoon in loondienst is. De overeenkomst van opdracht is het instrument voor de zzp-er om de vrijheid te bewaren.
Vastleggen van afspraken
In de overeenkomst van opdracht staan vaak meer afspraken dan alleen waar en wanneer werk moet worden gedaan. Zo kan je bijvoorbeeld ook afspraken maken over andere zaken, zoals de gevolgen van een niet-tijdige betaling. Natuurlijk kan je zo’n afspraken ook mondeling maken, maar dan heb je geen bewijs. Als er problemen of discussies tussen de opdrachtgever en opdrachtnemer ontstaan, sta je zonder een schriftelijke overeenkomst niet sterk in je schoenen.
Een goede overeenkomst is dus van belang. Hieronder vind je modelovereenkomsten die je kostenloos kunt gebruiken. Naast de overeenkomsten is er een toelichting van de belastingdienst op de twee verschillende overeenkomsten.
De versies die beschikbaar zijn, zijn de volgende:
- Een overeenkomst waarbij een resultaat wordt afgesproken
- Een overeenkomst waarbij een inspanning wordt afgesproken
Zorg dat je zeker weet dat je de juiste hebt. Twijfel je, dan kun je altijd contact opnemen met de ondernemersdesk van de FNRS via ondernemersdesk@fnrs.nl of 088-0224300