Contante betalingen

Contante betalingen

Contante betalingen van 3000 euro en meer is straks niet meer mogelijk. Een wetsvoorstel is hiervoor in de maak om dit wettelijk te verbieden. Op dit moment geldt al dat ieder bedrijf die contant goederen of diensten verkoopt, zoals een paard, en waarbij de rekening hoger is dan 10.000 euro een cliëntenonderzoek moet doen als. Volgens de WWFT (Wet ter voorkoming van Witwassen en Financieren van Terrorisme) ben je dat verplicht. Als het om een ongebruikelijke transactie gaat en je vergeet het te melden kan dat leiden tot boetes.

WWFT

In 2018 is de WWFT in werking getreden. Als je zaken doet en het gaat om contante transacties van 10.000 euro en meer, moet je weten wie je handelspartner is. Je moet actie ondernemen als je iets opvalt of als het gaat om een ongebruikelijke transactie waarbij witwassen of het financieren van terrorisme in het geding kan zijn. Je kunt je bevindingen aan de Financial Intelligence Unit Nederland melden.

Cliëntenonderzoek

Met het cliëntenonderzoek kom je te weten met wie je zaken doet. Hoe het cliëntenonderzoek er uitziet en hoe intensief je het onderzoek uitvoert, stem je af op het type cliënt, de zakelijke relatie, het product of de transactie en de mate waarin deze risicogevoelig zijn voor witwassen of terrorismefinanciering. Je moet de identiteitsgegevens van jouw klant vragen en deze gegevens ook controleren, vastleggen en 5 jaar bewaren. De Belastingdienst heeft drie niveaus van onderzoek vastgesteld:

  1. Regulier cliëntenonderzoek bij een normaal risico; In principe voer je een regulier cliëntenonderzoek uit. Hierbij verifieer de identiteit van jouw klant. Als jouw klant een bedrijf is dan, moet je de uiteindelijk belanghebbenden of 'Ultimate Beneficial Owner' (UBO) vaststellen bijvoorbeeld door de gegevens bij de Kamer van Koophandel op te vragen.
  2. Verscherpt cliëntenonderzoek bij een hoog risico; In sommige gevallen is een regulier cliëntenonderzoek niet voldoende en moet je een verscherpt cliëntenonderzoek doen. Bijvoorbeeld als jouw cliënt een politiek prominente persoon is.
  3. Vereenvoudigd cliëntenonderzoek bij een laag risico; Als het risico op witwassen of terrorismefinanciering laag is, is een vereenvoudigd cliëntenonderzoek voldoende. Het hangt af van de omstandigheden hoe jouw cliëntenonderzoek eruit ziet.

Splitsen kan aanleiding vormen

Om onder de melding en de wet uit te komen, kan het voorkomen dat een koper je vraagt om de transactie op te splitsen in kleinere bedragen. Daardoor zijn de deeltransacties niet hoger dan  10.000 euro per stuk en hoeft er geen cliëntenonderzoek gestart te worden. Als een koper dit vraagt heb je goede gronden om aan witwassen te denken – en om dit te melden.

Niet-melden?

Melden van een verdachte transactie is ook in je eigen belang. Als je niet voldoet aan de meldplicht, maak je je schuldig aan een economisch delict. De boete is flink. Je bent ook verplicht de bewijsstukken te bewaren die aantonen dat je een transactie hebt gemeld. In de WWFT is toegevoegd dat je ook de ontvangstbevestiging van de melding moet bewaren.

Twijfel je of een transactie voor melding in aanmerking komt, dan kan je contact opnemen met de toezichthouder: Bureau Financieel Toezicht. Ook kun je een jurist of je accountant om advies vragen.