Corona: aandachtspunten wedstrijdorganisaties
Met het oog op de indoorwedstrijden krijgt de KNHS vragen over de coronamaatregelen. Op veel buitenaccommodaties is genoeg ruimte om de richtlijnen van het RIVM in acht te kunnen nemen. Op indooraccommodaties is soms minder ruimte beschikbaar. KNHS geeft wedstrijdorganisaties graag een aantal aandachtspunten mee.
- Lees de basisregels die voor iedereen van toepassing zijn op rijksoverheid.nl . Deze regels gelden voor iedereen. Voor tijdens het sporten zijn er aanvullende regels en richtlijnen. Deze vind je hier in het kort: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openbaar-en-dagelijks-leven/sport
- Lees het Algemeen Sportprotocol verantwoord sporten en de veel gestelde vragen op nocnsf.nl/sportprotocol .
In dit protocol staan voor alle sporten richtlijnen hoe er gesport kan worden met de nu geldende maatregelen. Daar staan tevens richtlijnen voor wedstrijden in. - Voor het stromen van publiek is er een handreiking publiek tijdens sportwedstrijden geschreven. Deze handreiking is hier te downloaden: https://nocnsf.nl/media/3524/handreiking-toeschouwers-bij-sportwedstrijden.pdf
- Ga na welke lokale maatregelen gelden, naast de landelijke aanscherpingen is het nu ook mogelijk dat er regionaal dan wel per gemeente extra maatregelen worden opgelegd. Door de veiligheidsregio’s en gemeenten kunnen lokaal andere regels ingesteld worden. Klik hier voor een overzicht van alle veiligheidsregio’s en hun internetsites: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/veiligheidsregios-en-crisisbeheersing/veiligheidsregios
- Wijs een coronaverantwoordelijke aan voor de wedstrijd die je gaat organiseren. Zorg ervoor dat deze verantwoordelijke herkenbaar is tijdens de wedstrijd en het aanspreekpunt is voor vragen. Deze verantwoordelijke ziet toe op de naleving van de geldende richtlijnen. Dit hoeft deze persoon niet alleen te doen, er kunnen vrijwilligers ingezet worden om hierbij te ondersteunen.
- Laat aan deelnemers en officials zien dat je maatregelen hebt getroffen voor het coronavirus, maak in het vraagprogramma of op je website kenbaar welke maatregelen je hebt getroffen. Dit zorgt ervoor dat deelnemers en officials voor de komst naar de locatie weten wat er aan gedaan is om een veilige omgeving voor ieder te borgen.
- Voorkom zoveel mogelijk contact momenten en verplaatsing van mensen. Maak vooraf bekend waar deelnemers terecht kunnen met vragen, dit kan bijvoorbeeld ook telefonisch door een telefoonnummer beschikbaar te stellen.
Bij de KNHS komen momenteel vragen binnen van wedstrijdorganisaties. De meest gestelde vragen vermelden zij op deze pagina. De vragen tot 3 september 2020 staan hieronder:
Met welke regels en richtlijnen moet ik als wedstrijdorganisatie rekening houden?
- Lees de basisregels die voor iedereen van toepassing zijn op rijksoverheid.nl
Deze regels gelden voor iedereen. Voor tijdens het sporten zijn er aanvullende regels en richtlijnen. Deze vind je hier in het kort: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openbaar-en-dagelijks-leven/sport - Lees het Algemeen Sportprotocol verantwoord sporten en de veel gestelde vragen op nocnsf.nl/sportprotocol .
In dit protocol staan voor alles sporten richtlijnen hoe er gesport kan worden met de nu geldende maatregelen. Daar staan tevens richtlijnen voor wedstrijden in. - Ga na welke lokale maatregelen gelden, naast de landelijke aanscherpingen is het nu ook mogelijk dat er regionaal dan wel per gemeente extra maatregelen worden opgelegd. Door de veiligheidsregio’s en gemeenten kunnen lokaal andere regels ingesteld worden. Klik hier voor een overzicht van alle veiligheidsregio’s en hun internetsites: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/veiligheidsregios-en-crisisbeheersing/veiligheidsregios
Zijn er extra aandachtspunten voor juryleden?
Ja, we vinden het belangrijk dat juryleden veilig hun werk kunnen doen. Het is aan wedstrijdorganisaties om een veilige werkomgeving te creëren voor de juryleden. Uitgangspunt is dat iedereen 1.5 meter afstand kan houden. Je kunt dit op verschillende manieren organiseren, bijvoorbeeld door stoelen en tafels ruim op te stellen, te werken met een afscheiding/scherm, communicatie digitaal/via portofoon te laten plaats vinden. Zorg daarnaast voor maximale hygiëne. Maak regelmatig schoon, zorg voor zeep, desinfecterende middelen, papieren handdoekjes en wijs iedereen op het belang van handen wassen.
Kan ik een prijsuitreiking organiseren met de nu geldende maatregelen?
Jazeker, voor het organiseren van een KNHS-wedstrijd geldende de reglementaire bepalingen en het opmaken van een klassement en het geven van prijzen horen daarbij (conform reglementen). Met de nu geldende maatregelen ziet dit er wel wat anders uit dan we gewend zijn.
Het is belangrijk om na te denken over de volgende zaken:
Hoe krijgen deelnemers hun uitslag?
Een uitslag kan omgeroepen worden, online of hard-copy gepubliceerd worden, je kunt deelnemers digitaal een uitslag toesturen bijvoorbeeld via mail of whats app.. Er zijn vele mogelijkheden. Maak vooraf bekend aan deelnemers hoe zij de uitslag ontvangen.
Hoe maak ik het klassement inzichtelijk?
Veelal wordt het klassement na afloop van de rubriek opgehangen of via een scherm zichtbaar gemaakt. Denk er vooraf over na hoe dit kan binnen de 1.5 meter samenleving. Bijvoorbeeld door het klassement op meerdere plekken op te hangen, door het klassement naar alle deelnemers te mailen, online te publiceren etc.
Hoe worden prijzen uitgereikt?
Normaal gesproken worden tijdens de prijsuitreiking deelnemers gefeliciteerd door de organisatie en/of de juryleden en mogelijke sponsoren. Handen schudden is op dit moment niet mogelijk maar uiteraard kunnen deelnemers toegesproken worden via bijvoorbeeld een microfoon. Prijsuitreiking kan te paard zijn in de ring maar kan ook zonder paard (conform algemeen wedstrijdreglement). Prijzen kunt u klaar leggen op een tafel en deelnemers daar van af laten pakken zodat onderling contact wordt vermeden, daarnaast kunnen prijzen nagezonden worden of bijvoorbeeld prijzengeld kan overgemaakt worden. Mocht u de prijsuitreiking in de kantine willen laten plaats vinden is het gezien de 1.5 meter onderlinge afstand goed om na te denken of de kantine hiervoor geschikt is. Mocht dit niet het geval zijn dan kunt u bijvoorbeeld denken aan een prijsuitreiking in de rijbaan of buiten op bijvoorbeeld het terras. Mocht de kantine wel ruim genoeg zijn denk dan ook aan de looprichtingen om te voorkomen dat mensen de onderlinge afstand bij binnenkomst en vertrek niet kunnen aanhouden.
Wie is er verantwoordelijk voor de naleving van de RIVM richtlijnen tijdens de wedstrijd?
De wedstrijdorganisatie is verantwoordelijk voor het naleven van de richtlijnen en het toezien op de naleving daarvan. Zij zijn het eerste aanspreekpunt voor gemeente/lokale instanties. De gemeente kan in overleg met de organisatie aanvullende afspraken maken over hoe de eerste lijn van handhaving op de sportaccommodatie vorm en inhoud moet krijgen. De bestuurlijke handhaving die voortvloeit uit de noodverordening ligt in handen van het lokaal gezag, maar voorkomen moet worden dat dit gezag daadwerkelijk moet optreden. Een gezamenlijk optrekken in organisatie en handhaving van maatregelen heeft de voorkeur, zodat er veilig kan worden gesport. De organisatie kan vrijwilligers inzetten om toe te zien op de naleving van de richtlijnen.
Wat zijn de regels voor publiek tijdens wedstrijden?
Voor het stromen van publiek is er een handreiking publiek tijdens sportwedstrijden geschreven. Deze handreiking is hier te downloaden: https://nocnsf.nl/media/3524/handreiking-toeschouwers-bij-sportwedstrijden.pdf