Corona: geen export heeft invloed op btw
De NVWA heeft ‘niet-essentiële transporten’ van paarden opgeschort voor onbepaalde tijd. Dit betekent dat paarden niet zomaar het land uit kunnen. Een uitzondering wordt gemaakt voor dieren in lopende quarantaines. Paardenhouders die nu een paard naar een land buiten de EU verkocht hebben of dit binnenkort doen, komen hierdoor mogelijk in de problemen.
Bij buitenlandse handel naar een niet EU land, wordt meestal een prijs gebaseerd op het 0% btw tarief. Echter, voorwaarde is dan dat het paard daadwerkelijk geleverd wordt en geëxporteerd. Hiervan moet u bewijsmateriaal kunnen overleggen. De export ligt vrijwel stil en hierdoor kunnen paarden nu niet fysiek geleverd worden. Hierdoor loopt u risico op navordering van 21% btw. Voorlopig geeft de belastingdienst aan dat wanneer de uitvoer niet (direct) kan worden aangetoond, u ‘gewoon’ 21 % btw verschuldigd bent. Indien het paard nadien wordt uitgevoerd kunt u als verkoper trachten de btw terug te vragen via Belastingdienst Buitenland in Heerlen.
Ga er dus voorlopig vanuit dat een, naar het buitenland, verkocht paard niet geleverd kan worden en wellicht op stal moet blijven voor onbekende tijd.
Sluit een duidelijke overeenkomst
Als een paard verkocht is maar niet geleverd kan worden dan blijft in eerste instantie het risico nog steeds bij de verkoper. Zorg dus dat u een verkoopcontract gebruikt waarin u een daadwerkelijke leveringsdatum afspreekt en het risico overgaat op de koper.
Sluit een trainingsovereenkomst af met de koper waarin u afspraken maakt over de verzorging en de training vanaf het moment van koop tot onbepaalde tijd (u weet gezien de omstandigheden niet wanneer paard daadwerkelijk kan vertrekken). Een opzegtermijn kan worden ingebouwd.
Door de diverse reisverboden en stilvallen van de luchtvaart kunnen in sommige gevallen (buitenlandse) klanten niet meer naar uw bedrijf komen waar hun paard(en) staan. Maak dan ook voor hun paard(en) een trainingsovereenkomst en vraag de eigenaar om per paard een noodplan in te leveren. Zodat u als ondernemer in elke situatie weet wat er met elk paard moet gebeuren. Download een voorbeeld-noodplan op deze pagina. Zo is duidelijk wat wel en niet met een paard mag gebeuren.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenspraak met onze partner ABAB Accountants en Adviseurs.