Praktijkverhaal

Prinses Máxima Manege: paardrijplezier voor iedereen

Op het prachtige terrein Dennendal van zorginstelling Reinaerde in Den Dolder ligt, verscholen in het groen, de Prinses Máxima Manege. Het erkende hippisch therapeutisch centrum biedt paardrijlessen aan voor mensen met en zonder beperking. Sinds eind november 2017 is de dagelijkse leiding van de manege in handen van Jenneke Nijhof, voormalig bedrijfsleider van het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo.

Profielfoto van Frederieke Verhaar
15 juni 2021 | 5 minuten lezen

Op het geluid van de fluitende vogels na is het muisstil als we het bosrijke terrein van de manege op wandelen. Binnen in de manegekantine heerst echter een gezellige drukte. De dagbestedingsgroep staat klaar om te beginnen aan hun stalwerkzaamheden, aan de grote stamtafel drinkt een groep mensen koffie, een dame in een rolstoel wordt binnengereden voor haar wekelijkse halfuurtje rijden en een oudere man komt drie zakken met flessendoppen brengen voor het goede doel.

Leuke doelgroep

Jenneke overziet het allemaal met een grote glimlach, terwijl een boomlange jongeman met een pluchen haai onder zijn arm vriendschappelijk tegen haar aanleunt. “Je kunt hier gewoon geen rotdag hebben,” lacht Jenneke, “ze weten je altijd weer op te vrolijken!” Na 22 jaar voor de KNHS gewerkt te hebben, ziet ze eind ze in 2017 een vacature voorbij komen waar haar hart sneller van gaat kloppen: bedrijfsleider bij de Prinses Máxima Manege. “Deze doelgroep trekt me enorm aan. Mijn oudste zoon zit op het speciaal onderwijs. Daardoor ken ik de doelgroep van dichtbij en heb ik gemerkt dat ik een enorme klik heb met deze mensen. Bovendien zag ik een leuke uitdaging in de functie. De baan was me dus op het lijf geschreven,” vertelt Jenneke.

   

Vrijwilligers

De activiteiten op de Prinses Máxima Manege vinden plaats onder de vlag van Stichting Hippisch Therapeutisch Centrum Prinses Máxima. De stichting is opgericht in 1999, word draaiende gehouden door een vrijwillig bestuur en heeft geen winstoogmerk. Er wordt gewerkt met tachtig vrijwilligers. Zij helpen bij het poetsen en opzadelen van de paarden en lopen mee als begeleider tijdens de les. Jenneke: “Zonder deze vrijwilligers zouden we deze lessen niet kunnen geven.” De manege werkt ook nauw samen met Stichting Reinaerde, een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Jenneke: “Het gebouw is bijvoorbeeld van Reinaerde en ik ben officieel ook in dienst als manager bij de zorginstelling. Hoewel mijn professionele ervaring hippisch is, heb ik veel affiniteit met de zorg. Ik stuur ook de zorgmedewerkers aan en leer elke dag bij.”

Rotary

Met het Gooi om de hoek heeft de manege goede ingangen voor fondsenwerving en sponsoring: “Rotary- en Lionsclubs, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties weten ons vaak te vinden als goed doel. Ze zamelen bijvoorbeeld geld in of komen een dag klussen op de manege. Daar zijn we ontzettend blij mee. De exploitatie van de manege is echter wel een uitdaging. De inkomsten blijven achter, terwijl de kosten onverminderd stijgen. Ik ben daarom ook aangenomen om de resultaten rondom de bedrijfsvoering te verbeteren,” legt Jenneke uit terwijl we een rondje door de manege lopen.

Dagbesteding

De accommodatie is overzichtelijk ingedeeld. Aan de lange zijde van een grote binnenbaan ligt een dubbele rij stallen. Aan een van de korte zijden is de kantine geplaatst. Buiten is een terras met uitzicht op de buitenrijbaan en twee grote bospaddocks. Alles ziet er keurig uit. De kantine is onlangs volledig opgeknapt, in de rijbanen liggen bodems van de firma Agterberg en de stallen worden dagelijks met grote precisie schoongehouden door de manegewerkgroep, bestaande uit een groep cliënten van Stichting Reinaerde en omliggende zorginstellingen. Jenneke: “Bij de dagbesteding kijkt de begeleiding naar wat de mensen kunnen en willen doen. Sommige mensen willen het liefst alleen maar vegen, terwijl anderen zich heel graag bezighouden met het borstelen en opzadelen van de paarden. Voor iedereen is passend werk te vinden en ze doen het  met heel veel plezier.”

   

Verlanglijstje

Jenneke heeft zich de afgelopen jaren actief ingezet om zowel de uitstraling als de functionaliteit van de accommodatie te verbeteren. Zo is het hele pand onlangs voorzien van LED-verlichting en is er een nieuwe keuken geplaatst, de kantine geverfd en nieuw meubilair aangeschaft. Op het verlanglijstje van Jenneke stond een tijd een elektrische strowagen en een mestcontainer. Maar die zijn er inmiddels. “Met de elektrische strowagen en grote mestcontainers hoeven we niet meer de 150 meter naar de mesthoop te kruien.” Op de huidige wensenlijst staan nog zonnepanelen. “Ik denk dat het grote dak zich hiervoor perfect leent.”

Huifbed

Het paardenbestand van de manege is afwisselend: naast Fjorden en Tinkers, zijn er ook een Freiberger van het Zwitserse leger, een Welsh  en meerdere KWPN’ers vinden op het bedrijf. De belangrijkste voorwaarde is dat ze braaf en sterk zijn. De dieren worden gebruikt voor het rijden en stappen met de ruiters, maar ook ingezet als coach- of therapiepaard en sommigen worden ingespannen voor het huifbed. Jenneke: “Het huifbedrijden geeft bijna magische resultaten. Mensen die altijd compleet verkrampt in hun rolstoel zitten, komen liggend op de paarden volledig tot ontspanning. Heel bijzonder om te zien. De warmte en stimulerende bewegingen van de paarden hebben een heel gunstig effect op onder andere darmen, spieren en longen. En de geur en het geluid van paarden hebben vaak ook een heilzame werking.”

   

Paardwaardig

Voor de paarden wordt goed gezorgd. Jenneke: “Het rijden en werken met gehandicapten is een zware belasting voor onze paarden. Zowel fysiek als mentaal. Ze doen dienst als drager, maatje en therapeut van mensen die niet altijd natuurlijk meebewegen of spanning bij zich dragen. We spannen ons daarom heel erg in om de dieren een paardwaardig bestaan te geven. Dat betekent dat ze niet teveel uren lopen, regelmatig een vrije dag op de wei hebben en sowieso elke dag buiten komen.” De werkverdeling is evenwichtig. Naast lessen met gehandicapten lopen ze ook lessen en buitenritten met valide en gevorderde ruiters. Paarden blijven bovendien maximaal vijf jaar op de Prinses Máxima Manege en als ze de leeftijd van 18 jaar hebben bereikt gaan ze met pensioen. Jenneke: “Zo zorgen we ervoor dat ze niet afgestompt raken.”

FNRS-lidmaatschap

Sinds begin 2018 is de Prinses Máxima Manege lid van de FNRS. Jenneke: “Dat was mijn eerste actiepunt. Door het FNRS-lidmaatschap  wil ik heel graag beter vindbaar zijn voor valide ruiters. Ook kan ik deze groep zo meer bieden, zoals de ruiteropleiding, ruiterpaspoorten, het Young Leaders Program en Enjoy the Rides. Daarnaast vind ik het ook heel fijn dat ik de FNRS om raad kan vragen. Door de samenwerking van de FNRS met de KNHS hebben we ondersteuning bij de ruiteropleiding die we aanbieden. Sinds kort werken we mee aan een pilot voor Special Leaders, een soort Young Leaders Program voor mensen met een beperking. De FPG is hier ook bij betrokken.”

Op dit moment heeft 10% van de 300 ruiters geen beperking. De manege streeft ernaar om uiteindelijk 40% valide ruiters in haar bestand op te kunnen nemen om op deze manier de exploitatie te vereenvoudigen. Jenneke: “De wisselwerking tussen valide en mindervalide ruiters is bovendien heel interessant. Gelukkig vinden meer mensen dat, want we moeten nu al plek gaan maken op woensdagmiddag en zaterdag voor valide ruiters, dus het begin is er!”

Dit doet paardrijden

Een van de ruiters van de Prinses Maxima Manege is Frits. Frits geniet enorm van het paardrijden op de manege. Hij werkte onlangs mee aan de campagne ‘Dit doet paardrijden’ van de FNRS en de KNHS. Bekijk de video van Frits om te zien hoeveel plezier paardrijden op de Prinses Máxima Maneg hem bezorgt.

Bekijk de video van Frits