Praktijkverhaal

No Limits Noordwijk: “De paardensimulator zorgt ervoor dat we iedereen binnen ons bedrijf de unieke werking van paardrijden kunnen laten ervaren”.

Vlak bij de duinen en net buiten het centrum van Noordwijkerhout bevindt zich ANBI Stichting Manege No Limits Noordwijk. Een prachtig bedrijf dat in mei 2019, na een complete renovatie, haar deuren heeft geopend. Van de vroegere manege die op deze locatie gevestigd was, is niets meer te herkennen. Het hele bedrijf is vanaf de grond opnieuw opgebouwd. “Een bedrijf neerzetten waar iedere ruiter zich op zijn of haar gemak voelt, dat is onze visie. Manege “No Limits” kent “geen grenzen”!

Profielfoto van Demi Uijtewaal
Demi Uijtewaal
21 mei 2021 | 6 minuten lezen

We spraken met Greetje Clymans die sinds 1,5 jaar werkzaam is bij No Limits. “Ik heb zelf een HR achtergrond en deed paardrijden als hobby erbij. Na een aantal jaar vond ik het tijd voor wat anders en heb ik een sabbatical durven nemen. Ik dacht, ik zie wel wat er op mijn pad komt. Zo zag ik de vacature bij No Limits voorbij komen, wat voor een groot deel een kantoorfunctie was, maar uiteraard wel affiniteit met paarden werd gevraagd”.

Rust en reinheid

Het eerste wat opvalt wanneer je het erf betreedt is de rust en reinheid die over het bedrijf heen hangt. Er is bijna geen strootje op de grond te vinden, de stallen zijn netjes en de paarden genieten buiten in de droge paddock van het voorjaarszonnetje. “De eigenaresse van de manege vindt het erg belangrijk dat het bedrijf er keurig bij ligt. Dit beleid moet als personeelslid bij je passen om het goed uit te kunnen dragen. Daarom ziet het bedrijf er, 2 jaar na de opening, bijna nog net zo uit als op het moment dat Hare Majesteit Koningin Máxima het kwam openen. We vinden het belangrijk dat het schoon en veilig is op het bedrijf, zodat zowel de klant als de paarden zich welkom en op hun gemak voelen.” Naast het feit dat het bedrijf er keurig bijligt, valt het ook op dat het een relatief kleinschalige manege is, waarbij persoonlijke aandacht centraal staat. De accommodatie beschikt over 16 boxen en paddocks, een binnen- en een buitenrijbaan. “Wij vinden het belangrijk dat elke ruiter die hier komt voldoende persoonlijke aandacht van ons krijgt. Daarom kunnen wij niet meer ruiters aannemen dan waar ons personeel tijd voor heeft” vertelt Greetje. “Daarnaast hebben wij ook maar 13 lespaarden op de manege en deze paarden lopen allemaal maximaal twee lessen van 5 à 6 ruiters per dag. Dat houdt in dat je gewoon een maximaal aantal lessen hebt die je per dag kunt geven en doordat we niet meer paarden hebben is er ook geen mogelijkheid om uit te breiden met meer lessen.”

Vrijwilligers van onbetaalbaar belang

No Limits Noordwijk is een manege die zich wil inzetten voor elke ruiter. Veel mensen denken dat de manege zich enkel richt op mensen met een beperking. “Dit is zeker niet het geval” geeft Greetje aan. “Onze primaire doelgroep zijn inderdaad mensen die wat extra aandacht nodig hebben, maar we hebben ook veel reguliere ruiters rijden op ons bedrijf en die zijn zeker net zo welkom.” Bij No Limits werkt een klein groepje vaste personeelsleden, maar het bedrijf draait voor een groot gedeelte op vrijwilligers en stagiaires. “We hebben vier mensen vast in dienst, waarvan twee instructrices en twee mensen op kantoor en voor de stalwerkzaamheden. Hoewel wij veel vrijwilligers hebben, waar we ontzettend blij mee zijn, hebben we altijd behoefte aan nieuwe vrijwilligers waar we op kunnen rekenen. Het is dagelijks weer een uitdaging om het vrijwilligersrooster rond te krijgen, zeker omdat er vaak op het laatste moment nog wijzigingen zijn. Alle extra hulp kunnen ze goed gebruiken binnen het bedrijf, want doordat veel ruiters extra begeleiding nodig hebben zijn hier ook extra handen voor nodig. De manege hanteert zogenaamde ‘buddylessen’. “Vanaf het moment dat ruiters op onze manege aankomen totdat ze weer wegrijden, krijgen de mensen de tijd en aandacht van ons. Daarom hebben wij de ‘buddylessen’ in het leven geroepen. Voor, tijdens en na deze lessen worden de ruiters begeleid door één van onze vrijwilligers, die ervoor zorgt dat het de ruiters aan niets ontbreekt en ze alle ondersteuning ontvangen die nodig is.” Buiten het feit dat deze steun in praktische zin noodzakelijk is voor deze ruiters, ziet de manege ook andere effecten van het inzetten van de vrijwilligers. “Onze vrijwilligers zijn zoveel meer voor onze ruiters dan de persoon die ze helpt om het paard vast te houden tijdens de lessen. We zien dat ruiters bij ons helemaal opbloeien door de hulp van de buddy’s. Veel ruiters zien deze vrijwilligers als een vertrouwenspersoon, wat er voor zorgt dat het zelfvertrouwen van de ruiters enorm toeneemt. Het is heel mooi om mensen zich zo te zien ontwikkelen”.

Geen mogelijkheid tot uitbreiding

Naast het welzijn van mensen, heeft No Limits het welzijn van de paarden ook hoog in het vaandel staan. “We vinden het belangrijk dat onze paarden ook gelukkig zijn op onze manege. Daarom zorgen wij goed voor ze. De paarden die we aangekocht hebben zijn allemaal sterk en gezond en dat moeten ze ook blijven wanneer ze voor ons werken. Daarom lopen de paarden hier maximaal twee lessen per dag met goed passend tuig, af en toe een buitenrit,  zodat we ze op deze manier fit kunnen houden en ze het werk leuk blijven vinden.” Omdat het bedrijf maar over 13 boxen beschikt is het lastig uit te breiden met het aantal klanten. Al sinds de opening van het bedrijf is er een wachtlijst. “Wij kunnen niet meer paarden kwijt op het bedrijf en daarom kunnen wij niet uitbreiden met het geven van meer lessen. Omdat de kosten binnen het bedrijf hoog zijn is het belangrijk om alternatieven te hebben om inkomsten te genereren.”

Ruiters vanuit het hele land

Al snel was het voor de eigenaresse van de manege duidelijk dat zij graag een paardensimulator op het gloednieuwe bedrijf wilde hebben, zodat iedereen kan profiteren van de bewegingen van een paard. Daarom is er tijdens de bouw van de accommodatie ook een speciale ruimte ingericht waar de simulator kon komen te staan en sinds de opening van het bedrijf beschikt No Limits over een levensgrote Racewood paardensimulator. “De simulator is multi-inzetbaar en vervult allerlei rollen binnen ons bedrijf” vertelt Greetje. De paardensimulator beschikt over een uitgebreide software waardoor je er vele kanten mee op kunt. “Voor mensen die nooit meer een echt paard kunnen beklimmen tot aan dressuurruiters die de moeilijkste oefeningen willen perfectioneren. Wij zien allerlei verschillende ruiters voorbij komen.” Niet alleen de eigen ruiters van No Limits boeken regelmatig een lesje op de simulator, mensen uit het hele land hebben veel interesse. “Er zijn niet veel paarden simulatoren in Nederland, zover bij ons bekend is er nog één simulator in Zwolle. Daardoor hebben wij zelfs klanten uit het zuiden van het land die regelmatig een lesje boeken op de simulator.”

Paardrijden voor iedereen toegankelijk maken

De paardensimulator is een ideale toevoeging aan het aanbod van No Limits. “Zoals eerder benoemd willen wij iedereen kunnen bedienen bij ons op het bedrijf, ook mensen die niet op een echt paard kunnen zitten. Wij zijn namelijk overtuigd van het positieve effect van de bewegingen van een paard op de mens en willen dit dus voor iedereen toegankelijk maken. De paardensimulator helpt ons hierbij.” Hero, dat is de naam die de paardensimulator van No Limits draagt, maakt het voor mensen mogelijk om de bewegingen en het gevoel van paardrijden te ervaren, zonder dat ze op een “echt” paard hoeven te stappen. Met een groot beeldscherm voor de simulator, ervaart de ruiter hoe het is om door een virtueel gebied zo groot als Meijendel te rijden. “Dit heeft meerdere voordelen” legt Greetje uit. “Het kan bijvoorbeeld zijn dat mensen een lichamelijke beperking hebben waardoor zij niet meer op een paard mogen stappen, omdat het risico van vallen te groot is. Of mensen die ooit van een paard zijn gevallen en te bang zijn om weer op een echt paard te klimmen. Dan is het inzetten van onze paardensimulator een perfecte manier om deze mensen toch te kunnen helpen.” Onlangs heeft Fonds 1818 ons geholpen door geld beschikbaar te stellen voor o.a. een apart zadel voor Hero maar ook voor valkussens en EHBO/BHV trainingen. Ook bij het rijden op de paardensimulator staat persoonlijke aandacht en veiligheid weer centraal. “De lessen op Hero worden gegeven door onze Orun instructrice Kimberly die ook een deel van de gewone lessen geeft. Daarnaast werken we met gediplomeerde Orun freelance instructeurs voor het geven van deze simulator lessen in avonden en weekenden”.

Voor veel dressuurruiters is een correcte houding een uitdaging. Juist om dit te verbeteren is het fantastisch om op de simulator les te krijgen. De simulator kan stappen, draven, galopperen maar ook oefeningen zoals de piaffe en vliegende galopswissels. Door middel van sensoren bij de benen en in de mond van de simulator, kan de ruiter op het scherm het effect van zijn/haar hulpen zien. Door middel van spiegels in de ruimte, kan de ruiter zich volledig focussen op zijn/haar houding en de correcte hulpen. De reacties van klanten zijn dan ook geweldig. Ook revaliderende klanten reserveren vaak een les op Hero. Collega Judith, die de lessen coördinatie verzorgt, geeft aan dat juist mensen die van een blessure aan het herstellen zijn, één of meerdere lessen boeken voordat ze weer op een ‘echt’ paard stappen.

Snel weer van start

Door de coronamaatregelen was het geruime tijd niet mogelijk om de paardensimulator in te zetten. “Omdat er geen activiteiten binnen plaats mochten vinden, konden de lessen op Hero helaas ook niet doorgaan. Gelukkig kunnen we nu weer beginnen met het geven van deze lessen terwijl we de huidige maatregelen in acht blijven nemen.” Naast dat het voor veel ruiters van groot belang is dat de lessen weer door kunnen gaan, is het voor het bedrijf ook van groot belang. “De paardensimulator is voor ons een belangrijke inkomstenbron. Het is niet dat het onmogelijk is om het bedrijf te runnen met enkel de paardenlessen, maar het is wel opletten. Nu we binnenkort ook Hero weer kunnen inzetten zal het bedrijf gelukkig weer wat meer omzet krijgen.” Met behulp van sponsoring door de Rabobank Bollenstreek wordt de simulator gepromoot op Facebook en Instagram. “Gelukkig hangen de mensen alweer aan de telefoon om te horen wanneer ze weer welkom zijn. Ook wij kunnen niet wachten om naast onze vaste ruiters, ook deze klanten weer te mogen ontvangen en op een unieke wijze te kunnen laten genieten van de paardensport!”