Praktijkverhaal

Van Baalen Farms: "De komende twintig jaar voldoen aan eisen welzijn en milieu"

De dressuurstal van de familie Van Baalen te Brakel is al decennia lang een begrip in hippisch Nederland. Inmiddels zwaait Marlies er de scepter. Broer Arie en zijn partner Jacobine kozen voor de opfok van jonge paarden en wilden daarin toonaangevend zijn. Met de bouw van een hypermoderne stalaccommodatie maakten zij hun droom waar. De FNRS mocht er als eerste een bedrijfsreportage maken.

Profielfoto van Frederieke Verhaar
4 mei 2021 | 4 minuten lezen

Een stralende lentedag met zomerse temperaturen. Ideaal voor een bezoek aan de Gelderse Bommelerwaard. De beide accommodaties, de dressuurstal en de opfokstal, onder de rook van Brakel, liggen er piekfijn bij. De ontvangst is gastvrij. Het gesprek met Arie en Jacobine vindt plaats in de gezellige ontvangstruimte van de dressuurstal.

Opfok naar hoger niveau brengen

Wat heeft jullie er toe gebracht voor de opfok van jonge paarden te kiezen? Arie: “Het idee is zo’n vijf jaar geleden ontstaan. We wilden de opfok naar een hoger niveau brengen, deels voor onszelf en deels voor onze klanten. We besloten te onderzoeken of we die kant op wilden en zo ja, op welke manier? We hebben ons licht opgestoken bij bedrijven in het binnen- en buitenland.” Jacobine: “Dat was een boeiende en leerzame periode waar we met plezier op terugkijken. Uiteindelijk hebben we de knoop twee jaar geleden doorgehakt.” Arie: “De liefde voor paarden zit ons beiden in het bloed, maar wat we zochten was optimalisering van de opfok in brede zin, zowel zakelijk als bedrijfsmatig waarbij we zochten naar innovatieve oplossingen. Twee jaar geleden hebben we de milieu- en de bouwvergunning aangevraagd. In september 2020 was de stalaccommodatie klaar. Vanwege de coronacrisis hebben we met simpele middelen reclame gemaakt. Dat heeft goed uitgepakt. Binnen de kortste keren hadden we 175 van de 200 beschikbare plekken vol en aan het einde van dit jaar verwachten we een vol huis.”

   

De komende twintig jaar voldoen aan paardenwelzijn en milieu

Hoe hebben jullie aan jullie eisenpakket invulling gegeven? Arie: “We hebben een stalaccommodatie gebouwd, die de komende twintig jaar aan alle en mogelijk te verwachten toekomstige eisen voldoet op het gebied van paardenwelzijn en milieu. We hebben veel aandacht besteed aan het klimaat en de veiligheid in de stal. De hoge nok en een goede isolatie en brede deuren naar de uitloop, die vrijwel altijd open staan, zorgen in zomer en winter voor een frisse stal, ook bij extreme weersomstandigheden. De stal bestaat uit 14 groepsstallen van 12 tot 16 paarden met bij elke groep een uitloop van 400 m2. De kans op ongelukken is minimaal. De groepshuisvesting bevalt prima; we ervaren nauwelijks problemen. Vanaf mei krijgen de paarden weidegang. Goede voeding vinden we enorm belangrijk. We halen het van eigen land en laten ons adviseren en controleren door een onafhankelijke paardenvoeradviseur. Waar nodig voeren we bij, bijvoorbeeld met mineralen. Meten is weten.” Jacobine: “Ook een goede veterinaire begeleiding vinden we essentieel. Dat is een van mijn taken. We werken nauw samen met de Dierenartsenpraktijk Oosteind. Paardenarts Rijk-Jan Pleijter komt elke twee weken langs voor controle en preventie. Hij heeft een entingsprogramma opgesteld, inclusief rhino en droes. Toen de recente rhino-uitbraak plaatsvond waren al onze paarden al rhino-geënt. Voor in de stal hebben we een aantal boxen voor het geval een paard in afzondering moet, en voor gaande en komende paarden. Als nieuwe paarden in de groep gaan letten we op of dat goed gaat. Meestal vinden ze wel een maatje en passen ze zich snel aan de groepsorde aan.”

   

Arbeidsvoordeel en duurzaamheid met innovatieve stalaccommodatie

De stalaccommodatie is op een aantal punten heel innovatief. Hebben jullie nog andere innovaties kunnen doorvoeren? Arie: “Jazeker. Er liggen 800 zonnepanelen op het dak. We wilden ook arbeidsvoordeel behalen. We hebben een stromachine, die van bovenaf in 30 minuten de hele stal opstrooit. Dat gebeurt iedere dag geheel machinaal. De paarden reageren er goed op. Als ze het geluid horen gaan de meeste meteen naar buiten. Ook hebben we een schuifrobot van Lely, die enkele keren per dag geheel automatisch het voer naar de groepsstallen opschuift. De paarden kennen het geluid van de motor en gebruiken het als signaal om te gaan eten. Voer is trouwens 24 uur per dag beschikbaar. Uitmesten doen we eenmaal in de acht weken. We werken volgens het potstalsysteem. Door deze vernieuwingen hebben we per dag maximaal twee uur stalwerk te doen en dat past me.” Jacobine: “Het geeft ons ook de ruimte de paarden enkele keren per dag te observeren.”

Wat een rust…

We bezichtigen de stalaccommodatie, die opvallend licht en ruim is. De schuifrobot is kennelijk net langs geweest want het overgrote deel van de paarden is aan het eten. Daar gaat een enorme rust vanuit. Heeft u weleens pakweg 150 etende paarden gehoord?  Ik nu wel. Het voelt weldadig. En het moet gezegd: de paarden zagen er prima uit. Een compliment waard!

Arie en Jacobine van Baalen

Arie (37) is de zoveelste generatie Van Baalen in de paarden. Hij volgde een middelbare agrarische opleiding. Binnen het bedrijf houdt hij zich bezig met de bedrijfsvoering.

Jacobine (33) volgde de hippische opleiding in Deurne. Binnen het bedrijf coördineert ze de veterinaire begeleiding, is ze het aanspreekpunt en onderhoudt ze de contacten met de eigenaren. Bijzonder is, dat ze van alle paarden moeiteloos de namen, afstamming en eigenaren uit het hoofd opsomt.

Samen hebben ze twee zoontjes.

Van Baalen Farms over de FNRS

De Dressuurstal is al heel lang lid van de FNRS, wij zijn het nog maar kort. We hebben veel aan de informatie, die we krijgen. Bedrijfsreportages lezen we graag.  Er valt altijd wel iets van te leren. Het is leuk, dat we nu over ons eigen bedrijf kunnen vertellen. Belangenbehartiging vinden we belangrijk en het is geruststellend, dat we met eventuele vragen kunnen aankloppen.