Manege de Wildhoef: groeiende wachtlijst tijdens lockdown
Manege de Wildhoef in Den Haag biedt sinds mei 2018 het Young Leaders Program aan. Dit programma richt zich niet op het rijden, maar op ontwikkeling en groei van kinderen door middel van samenwerken met elkaar, stalmanagement, paardenwelzijn, het organiseren van activiteiten en evenementen en nog veel meer! Tijdens de corona lockdown wist De Wildhoef zelfs via het Young Leaders Program leden extra te binden en ontstond er een wachtlijst met nieuwe leden. Hoe ze dat deden terwijl andere maneges juist hun leden aantallen zagen afnemen? Fiona Roest runt samen met haar zussen Aïde en Iris Manege de Wildhof, ze vertelt het met groot enthousiasme over het succes van het Young Leaders Program op hun manege.
‘In de afgelopen jaren hebben we op verschillende manieren dit programma aangeboden en het steeds meer een eigen invulling gegeven, zodat het helemaal past binnen ons bedrijf. Deze ruimte is er binnen het KNHS Young Leaders Program (YLP). Een voorbeeld hiervan is onze fokkerijbadge, die we doen als er veulens worden geboren. We behandelen dan steeds een andere deel van de fokkerij zoals; stambomen maken, het verloop van een bevalling, wat is belangrijk bij pas geboren veulens enz.
Vorig jaar maart brak de corona periode aan met als gevolg de eerste lockdown en mochten er een tijd geen gasten op het terrein komen. We merkten al heel snel dat de kinderen de paarden misten en dat het erg stil was op de manege. Om de kinderen de gelegenheid te geven om te komen zijn we extra YLP-lessen gaan aanbieden. Het was niet alleen fijn voor de kinderen, maar ook voor ons als manege.
Door corona veel kinderen onzeker
Als gevolg dat er geen extra mensen op het terrein waren, misten we ook een hoop handjes bij de lessen (vooral bij de beginners en het opzadelen voor de lessen). Bij ons op de manege leren kinderen als eerste tijdens de freestyle- en minilessen hoe om te gaan met paarden zodat ze zelfstandig alles kunnen doen als ze naar de rijgroepen gaan zoals poetsen, met een paard lopen, zadelen enz. Wat ons op viel was dat door corona veel kinderen onzekerder werden omdat we in een onzekere tijd leven. Het nieuwe normaal, wat niet normaal voelde. Ouders die niet mochten komen kijken. We hebben toen onze YLP-deelnemers veel ingezet bij het helpen van de kinderen die extra aandacht nodig hadden.
Het YLP gaf aan de ene kant de kinderen de ruimte om even bij hun lievelingspaard te kunnen zijn, vrienden te zien, even een beetje normaal. Tegelijk gaven zij veel terug aan onze andere ruiters. Zij waren de stand-in ouders voor de kinderen, die dat extra steuntje in de rug nodig hadden en hielpen de instructeurs.
Wachtlijst groeit, steeds meer mensen willen paardrijden
Ondertussen liep onze wachtlijst alleen maar op. Steeds meer mensen willen paardrijden en iedereen was zo blij dat ze weer mochten sporten dat iedereen bleef paardrijden. We hebben toen alle kinderen, die bij ons op de wachtlijst stonden aangeboden om mee te doen met het YLP. Zo leren ze het bedrijf al kennen en verschillende dingen over paarden. Door het niveauverschil van de YLP-deelnemers zien we hele mooie momenten ontstaan. Kinderen, die elkaar helpen, lachen met elkaar en het gevoel hebben dat ze ergens bij horen en aan bij kunnen dragen.
Lockdown badges te behalen
Nu weer in een lockdown merken wij als ondernemer en mens dat mensen deze tijd zat zijn. Kinderen, die de hele dag binnen zitten en ouders die hun kinderen moeten helpen en zelf ook moeten werken. Om iedereen een beetje ademruimte te geven zijn we gestart met de Lockdown badges. We bieden nu elke doordeweekse middag YLP aan. We bieden nu 2 uur aan in plaats van 1 uur wat we normaal doen. Het programma hebben we zo ingericht dat kinderen meerdere keren in de week mee kunnen doen. We hebben de stal-, verzorgings-, harnachement-, voer- en presentatiebadges gecombineerd. De kinderen worden verdeeld in groepjes van 3. Iedere groep behandelt dan één paard. Ze moeten dan alles van het paard verzorgen; uitgebreid poetsen, de stal nalopen en schoonmaken, zadel, hoofdstel en peeskappen controleren en schoonmaken, voeding en andere zaken van het paard nalopen. Ze doen dus elke keer wat anders.’
Fiona Roest besluit: ‘Het YLP geeft zeker in deze tijd veel vreugde op onze manege. De paarden krijgen de aandacht, die ze verdienen en kinderen kunnen met hun passie bezig zijn. Ons motto is: als je plezier hebt met de paarden, dan leer en ontwikkel je je beter als mens en ruiter!’
Wilt u ook meer informatie over het aanbieden van het Young Leaders Program op uw bedrijf? Kijk dan op de website van de KNHS.