Bereden Politie Nederland: waarborgen van welzijn
De Bereden Politie Nederland vervult een unieke en belangrijke rol in het politiewerk. Politiepaarden zijn niet alleen indrukwekkende verschijningen tijdens ceremoniële evenementen zoals Prinsjesdag, maar vervullen ook een belangrijke rol tijdens handhaving en crowd control. Werken met politiepaarden brengt echter specifieke uitdagingen met zich mee. De politie investeert daarom continu in het welzijn en de veiligheid van zowel de paarden als hun ruiters.

Waarom paarden in dienst?
De Bereden Politie heeft zeven locaties in Nederland en werkt met in totaal 125 paarden, waarvan enkele als lespaarden voor de opleiding van ruiters dienen. Charlotte van den Toorn, verantwoordelijk voor de opleiding en training van de politiepaarden en ruiters, licht toe: "Politiepaarden stellen ons in staat geweldloos situaties te beheersen en grote groepen mensen vreedzaam te verplaatsen. Doordat de ruiter hoog zit, heeft hij bovendien goed overzicht in situaties die om rust en orde vragen." Naast handhaving worden de paarden ingezet bij plechtige gebeurtenissen zoals Koninklijke Ere-escorts, waarbij ze trots de Nederlandse politie vertegenwoordigen.
Bij de selectie van politiepaarden wordt er gelet op specifieke eigenschappen: een politiepaard moet minstens 1.65 hoog zijn, een rustig en werkwillig karakter hebben en fysiek geschikt zijn voor intensief werk. Ideaal zijn paarden vanaf vier jaar oud die door vaste externe bedrijven worden beleerd onder het zadel. Alle paarden komen eerst twee weken op proef, waarbij hun karakter en geschiktheid voor politietaken uitgebreid worden beoordelen.
Fase 1 tot en met 5
De paarden hebben elke dag de mogelijkheid tot vrije beweging en worden meerdere keren per week ingezet tijdens een dienst, afhankelijk van hun ervaringsniveau. Het opleidingsniveau van de paarden is afhankelijk van hun eigen tempo en leervermogen. Ze worden ingeschaald in één van de vijf opleidingsfasen, waarbij fase 1 de basisopleiding is en fase 5 het hoogste niveau aangeeft. Een paard in fase 1 is in opleiding en wordt zadelmak gemaakt, maar gaat nog niet mee in dienst. Een paard in fase 2 kan bijvoorbeeld ingezet worden tijdens een koopavond, om ervaring op te doen met het lopen in een menigte. In fase 3 mag een paard al een halve dienst meedraaien, terwijl een paard in fase 5 zo ervaren is dat circa 80% van de ruiters er zonder problemen mee kan wegrijden.
De dagelijkse training is veelzijdig en wordt afgestemd op het werk dat de paarden doen, maar er is ook tijd voor ontspanning. Naast dressuur en springtrainingen om kracht en coördinatie te bevorderen, worden de paarden na een intensieve dienstdag vaak gelongeerd of gaan naar het bos voor een lichte training. Dit helpt niet alleen om eventuele spierpijn te verminderen, maar geeft de paarden en ruiters ook de kans om te ontspannen en van de omgeving te genieten.
Succesmomenten voor de paarden
Bij de Bereden Politie Nederland staat het welzijn van de paarden centraal. “We willen dat de paarden het werk niet alleen goed kunnen uitvoeren, maar het ook leuk vinden en succes ervaren. Daarom trainen we hen op een speelse en afwisselende manier, waarbij we inspelen op hun natuurlijke gedrag en voorkeuren. Paarden zijn van nature vluchtdieren, maar ze willen ook graag leren. Door de trainingen als een spel te presenteren, leren de paarden stap voor stap dat ze geen angst hoeven te hebben voor situaties zoals het lopen in een menigte. Op deze manier creëren we succesmomenten voor de paarden, waardoor ze vertrouwen krijgen in hun ruiter en hun werk met plezier doen.
De stal van de toekomst
De politiepaarden zijn momenteel gehuisvest in individuele boxen op zeven verschillende locaties in Nederland. Deze boxen voldoen aan de huidige normen en zijn voorzien van voldoende ruimte en ventilatie. Toch onderzoekt de politie samen met andere Europese landen andere huisvestingsopties, zoals groepshuisvesting en huisvesting met vrije uitloop, om in de toekomst mogelijk nog beter aan de behoeften van de paarden te kunnen voldoen. Charlotte vertelt: "We zijn onder andere in gesprek met de politiepaardenafdeling in Houston (VS), waar groepshuisvesting al succesvol wordt toegepast. Door hun ervaringen te evalueren, hopen we te leren hoe we een duurzame en toekomstbestendige accommodatie kunnen ontwikkelen die de komende decennia tegemoetkomt aan de basisbehoeften van onze paarden."
Dagelijkse verzorging
Alle 125 politiepaarden krijgen dagelijks zorg van een team professionele dierverzorgers, waarbij elk verzorger gemiddeld acht paarden onder zijn hoede heeft. Elke ochtend gaan de paarden de stapmolen, paddock of weide in om hun spieren los te maken en energie kwijt te raken. Hun verzorgings- en trainingsschema’s worden beheerd in een digitaal stalmanegement-systeem, zodat alle informatie zoals vaccinaties en trainingsschema’s direct beschikbaar is. Jaarlijks worden de paarden door de tandarts gecontroleerd, ingeënt en komt de fysiotherapeut op advies van de dierenarts.
Daarnaast gebruiken alle vestigingen speciale massagedekens die de bloedsomloop stimuleren en blessures helpen voorkomen. Verschillende locaties beschikken ook over de Vitafloor, een platform dat trillingen gebruikt om de bloedsomloop, spiersoepelheid en interne organen te stimuleren. Deze technologie ondersteunt de algehele gezondheid en vermindert het risico op koliek, waardoor de paarden optimaal fit blijven.
Meten = weten
Situaties zoals demonstraties en voetbalwedstrijden lijken erg stressvol voor politiepaarden, maar onderzoek wijst uit dat dit niet altijd het geval is. In samenwerking met Carolien Munsters heeft Bereden Politie Nederland een tweejarig onderzoek uitgevoerd gericht op blessurepreventie bij politiepaarden. Hierbij droegen de paarden een hartslagmeter, die hun stressniveau heeft gemeten vanaf het moment dat ze de stal verlaten, op de poetsplaats staan en tijdens verschillende diensten, zoals een koopavond in de stad.
De resultaten toonden aan dat verhoogde hartslag vaak onverwachts optrad, bijvoorbeeld op de poetsplaats en niet zozeer tijdens drukke of intensieve diensten. Wanneer paarden tijdens een dienst een verhoogde hartslag vertoonden, kalmeerde deze meestal snel, wat aangeeft dat deze tijdelijke verhogingen geen risico vormen voor hun gezondheid.
Ruiteropleiding
Niet elke politiemedewerker die solliciteert voor de functie bij de Bereden Politie heeft al ruiterervaring. Charlotte vertelt: “Daarom bieden we een interne ruiteropleiding aan, ook voor degenen zonder enige rijervaring. De voorkeur is dat alle politieruiters uiteindelijk het Orun-niveau 2 diploma behalen.” De ruiters starten een negen maanden durende basis opleiding voor politieruiters. In deze fulltime opleiding ontwikkelen ruiters niet alleen hun rijvaardigheden, maar krijgen ze ook grondige theoretische training. Hierbij leren ze onder andere EHBO voor paarden en verdiepen ze zich in het gedrag en de zorg van hun paard. Hoewel de opleiding slechts negen maanden duurt, is het een intensief traject dat ruiters volledig voorbereidt op hun belangrijke taak. “Een goed opgeleide ruiter draagt bij aan de veiligheid en het welzijn van de paarden,” vertelt ze.
De Bereden Politie Nederland zet zich dagelijks in om hun paarden onder de best mogelijke omstandigheden te laten werken, met dezelfde focus op welzijn en veiligheid. Door gebruik te maken van innovaties en door onderzoek te doen naar stress- en blessurepreventie, blijft de politie voortdurend verbeteren. Ook het stalmanagement en de trainingsmethoden worden continu geëvalueerd en aangepast, zodat de paarden een veilige, gezonde en plezierige werkomgeving hebben. Daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan de opleiding van ruiters, die niet alleen veelzijdig worden getraind, maar ook een grondige theoretische basis krijgen. Net als veel hippische ondernemers streeft de Bereden Politie naar een toekomstbestendige aanpak, waarbij de zorg voor en de verantwoordelijkheid naar de paarden altijd centraal staat.
Waarom lid van de FNRS?
We zijn lid van de FNRS omdat we, net als andere leden, streven naar de hoogste normen op het gebied van kwaliteit, veiligheid en welzijn in de hippische sector. Het FNRS-lidmaatschap en het bijbehorende keurmerk bevestigen dat we voldoen aan strikte kwaliteitsstandaarden en ons continu inzetten voor verbetering. Door lid te zijn, tonen we aan dat we kwaliteit en veiligheid serieus nemen en een veilige, verantwoorde omgeving bieden voor zowel onze paarden als ruiters. Het kwaliteitskeurmerk van de FNRS biedt zekerheid aan onze medewerkers en het publiek dat we alles doen om hoogwaardige zorg en faciliteiten te waarborgen en onze werkwijze voortdurend te evalueren en te verbeteren.