Praktijkverhaal

Equine Park Hulsberg wordt nog groener

In het Zuid-Limburgse heuvellandschap vinden we Equine Park Hulsberg. Een familiebedrijf dat inmiddels door de 4e generatie Bemelmans gerund wordt. Een interessant modulair pensionsysteem vormt de basis van het bedrijf. Daarnaast is er ruimte voor training, heeft rijvereniging Pegasus er haar thuisbasis en vinden er evenementen plaats. In een omgeving die groen is en nog groener wordt als het aan de familie ligt.

Profielfoto van Han Aalmans
22 oktober 2024 | 5 minuten lezen

Op veel te jonge leeftijd overlijdt vader Jos Bemelmans in 2018. Hij laat een paardenbedrijf (van oudsher akkerbouwbedrijf met varkens) na aan zijn gezin, moeder Karin, zoon Wesley en dochter Romy. Het bedrijf is inmiddels door de vierde generatie Bemelmans vormgegeven als een pensionstal en trainingsstal. De gezinsleden wonen allen in op het terrein en samen hebben zij de schouders eronder gezet om het bedrijf voor te zetten. We spreken Wesley over Equine Park Hulsberg. “Het meest zichtbaar van onze familie is Romy op het bedrijf. Haar rol is met name het verzorgen van lessen en trainen van paarden. Zij traint haar eigen vijf paarden in de dressuursport en heeft zo’n 25 tot 35 lesklanten die op de locatie komen trainen bij haar. Dat zijn zowel pensionklanten alsook klanten van buitenaf. Het staat pensionklanten ook vrij om hun eigen instructeur naar de locatie te laten komen. Romy's partner Rob (Weijers) werkt ook veel mee in het bedrijf. In het dagelijks leven is hij piloot, maar als hij thuis is, is hij vaak op het bedrijf te vinden voor allerlei soorten klussen. Daarnaast zit hij mee aan de familietafel en wordt hij betrokken in de besluitvorming over het bedrijf”, aldus Wesley. Wesley zelf neemt het landbouwdeel, de administratie en alle zaken om het bedrijf heen zoals onderhoud en dergelijke voor zijn rekening. “Naast het familiebedrijf werk ik parttime als fiscaal jurist bij een accountskantoor in het dorp. Ik heb geen opleiding in de paarden, maar met het veel te vroeg overlijden van mijn vader heb ik besloten om in het familiebedrijf te stappen. En ik ben meer en meer van het paardenbedrijf en de paarden gaan houden”, geeft hij aan.

Moeder Karin werkt vooral mee op de achtergrond. “Het contact met de klanten en het meehelpen in de administratie zijn zaken waar zij mee bezig is.” Daarnaast is er een stalmanager/ bedrijfsleider aangenomen, Ron Bos. “Wij zochten een duidelijk persoon waar pensionklanten met al hun vragen terecht konden en die altijd bereikbaar is. Daarvoor kwamen we uit bij een klant van ons bedrijf die twee straten verderop woont. Hij had altijd al de droom gehad om een eigen paardenbedrijf te runnen. Nu doet hij dat voor ons. Hij heeft zijn baan opgezegd in de retail en werkt inmiddels fulltime bij ons met een eigen team van zes
parttime medewerkers.

 

'Natuurinclusief ondernemen
is een unieke kans voor de
paardensector'

 

Modulair pensionsysteem

Er wordt veel vrijheid aan de pensionklanten van Equine Park Hulsberg geboden. Wil je volpension of juist niet, de keuze is
aan jou. Wil je jouw paard in een groepsweide, met een ander paard of juist alleen laten weiden, de mogelijkheid is aanwezig. “Je kunt ook jouw onkosten als pensionklant volledig in eigen hand houden. Via een op maat gemaakt softwarepakket houden we precies bij hoeveel hooi en stro je hebt besteld voor jouw paard, als ook welke diensten je van ons afneemt. Wil je hooi van buitenaf laten komen, het kan, maar dan zul je ook aan opslagkosten moeten denken. Het vraagt van ons meer administratie, maar het spreekt klanten wel aan dat zij hun eigen onkosten in de hand kunnen houden. Daarnaast doet het recht aan het feit dat iedereen zijn eigen overtuiging heeft in hoe je het beste voor je paard zorgt.” Gemiddeld betaalt een klant €400,- per maand, variërend van €320,- tot aan een volpensionprijs van €550,- (slechts 10 tot 15 klanten staan in volpension). Wesley merkt op dat de concurrentie in de omgeving toeneemt. “De regio  professionaliseert en met de transitie van veehouders naar andere bedrijfsvormen, merk ik dat zij zich oriënteren op het huisvesten van paarden. Daarbij zie je ook een opkomst van kuddesystemen in onze regio.” Ook actueel is nu het doorberekenen van prijsstijgingen. “In mijn optiek wordt dat nog te weinig gedaan en doen wij hier ook veel te moeilijk over in vergelijking met andere sectoren. Afvalverwerking, mestafvoer, voerprijzen, aanschaf van machines of gereedschappen, het is allemaal duurder geworden. En kijk eens naar het bouwen van een nieuwe stal. De laatste jaren zijn de kosten hiervan wel met 70% gestegen. Dat betekent dat je ook voor toekomstige investeringen meer moet gaan reserveren. Door transparant te zijn over de kosten die maakt, laat je zien dat prijsverhogingen er enkel op geënt zijn om jouw marge gelijk te houden. En vergeet daarbij het duurder worden van jouw levensonderhoud niet. Het onder de kostprijs werken in onze sector, daar moeten we vanaf.”

Evenementen

Equine Park Hulsberg is de thuisbasis van de ruitervereniging Pegasus. Wekelijks worden er op de locatie verenigingslessen verzorgt. Daarnaast organiseert de familie samen met Pegasus diverse evenementen. Een bekend evenement is Eventing Hulsberg dat voor corona zo’n 5.000 bezoekers trok. “Uit de hele regio kwamen bezoekers naar dit evenement”, vertelt Wesley. “Ook uit naastgelegen steden als Heerlen, Parkstad en Kerkrade. En dat waren niet altijd bezoekers vanuit de paardensector, maar ook mensen die het als niet-paarden-mensen een prachtig evenement vonden om te bezoeken. Een mooie manier om de maatschappij bij de sector te betrekken.” Helaas is er een einde aan het tijdperk van Eventing Hulsberg gekomen. “Vergis je niet, een evenement als deze kon alleen plaatsvinden met weken van voorbereiding en een beschikbaarheid van zo’n 300 vrijwilligers op de dag zelf. Helaas loopt ook bij ons, net als in andere regio’s, het aantal vrijwilligers terug en kunnen we de grote opzet van het evenement op dit moment niet voortzetten.” Dat maakt niet dat er geen evenementen meer georganiseerd worden. In de zomer van 2023 werden de Limburgse Kampioenschappen in Hulsberg verreden. En dit jaar staat er een subtop dressuurwedstrijd op het programma, welke in samenwerking met Klavertje Vier georganiseerd wordt. “Er wordt ook gevraagd naar oefenspringen en springwedstrijden. Dat geeft uitdagingen met pensionklanten die minder wedstrijdgericht zijn. De recreatieve ruiters geven aan dat zij ook graag voor de rust naar de locatie komen.” Toch vindt de familie dat zij een locatie hebben die geschikt is om evenementen te houden voor de regio. “En ik sluit ook niet uit dat in de toekomst Eventing Hulsberg weer terug op de agenda komt”, vult Wesley hoopvol aan.

Groene oase

“Over 5 tot 10 jaar is Equine Park Hulsberg nog meer een groene oase dan nu”, geeft Wesley aan. Het bedrijf is bezig met een aantal partners op het vlak van agrarisch natuurbeheer. “Daar wij vroeger een akkerbouwbedrijf met vee waren, maakt dat wij een flink aantal hectares weide in eigendom hebben. En weidegang wordt steeds belangrijker voor onze klanten, maar onze zomers worden ook steeds heter en langer. Beschutting in de wei wordt daarom van nog groter belang en hoe mooi is het als je dat op een natuurlijke manier kunt realiseren. We zijn momenteel bezig met het aanleggen van een boomgaard met verschillende soorten noten en fruit om weides beschutting te geven.” Wesley ziet natuurinclusief ondernemen als een unieke kans voor de paardensector. “Agrarisch natuurbeheer en paarden kunnen heel goed samen.” Voor realisatie kun je op verschillende plekken terecht”, geeft Wesley aan. “Je moet voornamelijk zoeken naar provinciale subsidies voor de aanleg. En voor beheervergoeding moet je kijken naar ANLb-subsidies (Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer) eventueel aangevuld met Europese GLB-middelen (Gemeenschappelijk Landbouwbeleid). De samenleving wil vergroenen en dat zie je ook terug in het nieuwe Regeerakkoord. Daarin wordt 500 miljoen per jaar aan middelen vrijgemaakt voor agrarisch natuurbeheer.” Het in de arm nemen van een adviseur raadt Wesley wel aan. “Het is best een puzzel om de juiste subsidies te vinden, maar deins er niet voor terug. Je locatie wordt er zoveel mooier door en kan rendement opleveren. En het is functioneel. Want naast natuurlijke beschutting door bomen en hagen helpen sommige notensoorten bijvoorbeeld ook tegen het weren van vliegen.”

 

Foto: Twan Wiermans