Praktijkverhaal

Het brede aanbod van De Paardenhoeve

20 jaar geleden namen Mark en Vivian Hoeffgen de manege over van Vivian’s ouders. De Paardenhoeve, gegroeid tot een florerend manegebedrijf, werd opgebouwd door de ouders van Vivian. “Mijn vader begon met een paar paarden en wat lesgeven en langzaam heeft zich dit ontwikkelt tot een gevestigd paardenbedrijf”, vertelt Vivian.  

Profielfoto van Han Aalmans
24 mei 2023 | 3 minuten lezen

 “In 2003 namen wij het bedrijf over van mijn ouders. Bij deze overname realiseerde we meteen een geheel nieuw stallencomplex waar we 65 paarden konden huisvesten”. Mark vult aan: “Dit nieuwe stallencomplex hebben we destijds meteen voorzien van uitschuifbare tussenwanden zodat we makkelijker en sneller konden afmesten. Toentertijd waren wij een van de eerste in Nederland die dit systeem lieten aanleggen, iets waar we tot op de dag van vandaag nog steeds profijt van hebben.” Inmiddels bestaat dit mooie Brabantse bedrijf uit twee binnenrijhallen, een prachtige bedrijfswoning, een grote buitenrijbaan voorzien van een Agterberg-bodem, overdekte stapmolen en wordt er momenteel een grote longeercirkel gerealiseerd. Daarnaast mogen de paarden genieten op vier hectare weiland en zijn er voor de wintermaanden meerdere paddocks aanwezig.

Vooruitstrevende ondernemers

Wie Vivian en Mark spreekt weet al snel dat deze twee ondernemers vooruitstrevend zijn op meerdere vlakken. De Paardenhoeve heeft zich onder hun leiding niet alleen ontwikkeld als een gevestigd manegebedrijf, maar je kunt hier ook terecht voor het vinden van een goed sportpaard. Een spring-, dressuur- of Working Equitation opgeleid paard, Mark en Vivian hebben ze allemaal staan. Beide hebben door de jaren meerdere paarden opgeleid tot het allerhoogste niveau en zijn momenteel zelf zeer succesvol in de discipline Working Equitation .

Maar naast dat De Paardenhoeve bekend staat als echt paardenbedrijf, weten de niet-paardenliefhebbers deze locatie ook te vinden. De foyer, het hart van de manege waar de liefde voor de paardensport gedeeld wordt met elkaar, wordt regelmatig bezocht door veel wandelaars en fiets-fanatiekelingen. Mark vertelt: “Ons bruine café, zoals wij het noemen is een belangrijk onderdeel van het bedrijf, in deze omgeving is ons café een echte aanvulling. We hebben hier een leuke ontmoetingsplaats waar iedereen na de lessen nog even blijft zitten en de dag bespreekt.” De ligging van het café, aan de rand van de Brabantse bossen, zorgt voor veel bedrijvigheid van buitenaf en een mooie mix van mensen en gesprekken.

Een allround bedrijf wat naast een bruisend café ook van alle gemakken voorzien is voor de paardenliefhebber. De manege draagt de veelzijdigheid door in de lessen, hier wordt er gezorgd voor veel variatie. Zo worden er naast de dressuurlessen en buitenritten ook Working Equitation-lessen gegeven, een passie van Mark en Vivian die door zoon Stan werd aangewakkerd. 

 

Working Equitation als onderdeel van de manege

Mark en Vivian kwamen met Working Equitation in aanraking door zoon Stan. Mark vertelt: “Stan had niet veel interesse in dressuur of springen maar wel heel veel gevoel voor paardrijden. We zochten voor Stan een andere invulling van de sport. Op stal stonden een paar Argentijnse Criollo paarden, die we destijds voornamelijk voor westernlessen gebruikte. Maar de westernlessen werden steeds minder dus ging ik me oriënteren op internet naar andere ideeën. Via ons netwerk kwam ik terecht bij Working Equitation (WE). Dat vond Stan wel boeiend en zodoende zijn we toen bij Ton Duivenvoorden terecht gekomen voor WE-lessen”. Onder leiding van Ton kreeg Stan uitgebreid lessen in WE en kregen ze de nodige ervaring en informatie mee naar huis. Dit groeide uit tot wat het nu is; Stan, Vivian en Mark zijn inmiddels onlosmakelijk verbonden aan Working Equitation in Nederland. Zo zijn ze een vast onderdeel van het Nederlandse team voor Europese kampioenschappen en behaalde ze in 2022 een zilveren medaille.

Onderhand is WE niet meer weg te denken op De Paardenhoeve en organiseren ze maandelijks WE-lessen voor klanten. Mark vertelt: “Wij hebben Working Equitation spelenderwijs geïntroduceerd aan onze ruiters als vervanging voor de western- en springlessen. WE is afwisselend en veelzijdig, en onze klanten worden er betere ruiters van. De paarden worden door het WE-onderdeel wendbaarder, kunnen goed schakelen en zijn goed onderwezen op de hulpen vanuit je zit.  De veelzijdigheid van deze sport zorgt voor meer toegankelijkheid. Met WE zijn ruiters op een hele andere manier bezig met het paard en daarnaast is WE geschikt voor iedere fanatieke ruiter. Paarden die passend zijn voor WE moeten voldoende voorwaarts zijn, meedenken en beschikken over lef. Er is geen duur dressuur- of springpaard voor nodig en voor WE hoeven ze ook niet sensibel te zijn. Doordat de basis laagdrempelig is, is WE bereikbaar voor iedere ruiter en paard.” 

Ontwikkeling van WE binnen het lesplan

Op De Paardenhoeve is WE langzaam geïntroduceerd binnen het bestaande lesplan. Mark vertelt; “We zijn begonnen met wat balken en pionnen, hier maakte we een simpel parcours van. Toen dat aansloeg heb ik het reglement van WE erbij gepakt om te kijken naar wat er eigenlijk gevraagd werd voor WE.” Nu wordt er maandelijks een WE-middag georganiseerd waarin vier á zes ruiters les krijgen in Working Equitation. Ook in de reguliere lessen wordt er regelmatig, mits het aantal ruiters het toelaat, een onderdeel van WE meegenomen. Naast de dressuur-, spring- en FNRS-wedstrijden worden er ook regelmatig WE-wedstrijden georganiseerd.

Mark en Vivian staan ervoor open om andere hippische ondernemers te voorzien van extra informatie over het introduceren van WE binnen het bedrijf. De FNRS wijdt er een praktijkdag aan later in het seizoen om ondernemers te inspireren hun lessenaanbod te verreiken. Wil je deze bijwonen houdt dan de evenementenagenda van de FNRS goed in de gaten.