Praktijkverhaal

Oliver Stables: van eindexamenopdracht naar toekomst

Het verhaal van Lotje Cillekens van Oliver Stables kunnen we gerust bijzonder noemen. Met een duidelijke toekomstvisie en een vooruitstrevend bedrijfsplan ging ze in haar zeventiende levensjaar samen met haar ouders op pad naar de bank voor de overname van Oliver Stables. Een pensionstal met 50 stallen en een oppervlakte van 5 hectare waar in de komende jaren onder leiding van Lotje en haar ouders tevens een revalidatiestal zal worden gerealiseerd.

Profielfoto van Han Aalmans
4 april 2023 | 3 minuten lezen

Één en één is twee

Oliver Stables gelegen in Noord – Holland, om precies te zijn in Zwaagdijk-Oost, werd vijf jaar geleden overgenomen door de familie Cillekens. Lotje is inmiddels verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding. Terwijl Lotje nog studeerde aan de opleiding tot commercieel ondernemer, vernam ze dat de stal waar haar paard destijds in pension stond in de stille verkoop ging. Lotje vertelt: “Mijn ouders waren destijds op zoek naar een vrijstaande woning met een stuk land om paarden te houden. Door de stille verkoop ging bij mij een balletje rollen, nog niet eerder was het in me opgekomen om een pensionstal te beginnen. Maar met de kans om deze pensionstal over te nemen heb ik eerst bij mijn ouders aangeklopt. Die zeiden vervolgens “bel maar aan en vraag maar of dit echt zo is”. Met een opleiding tot commercieel ondernemer bedacht ze zich geen moment, de overname van Oliver Stables werd een goede start van een hippische carrière voor de familie Cillekens.

Maar de overname van een hippisch bedrijf is niet eenvoudig en er moest een goed plan komen. “Met het idee om Oliver Stables over te nemen ben ik met mijn ouders in gesprek gegaan. Destijds was mijn eindexamenopdracht ‘het schrijven van een bedrijfsplan’. Deze heb ik dus ingezet voor de overname van Oliver Stables. Dan krijgt je eindexamenopdracht wel een totaal andere wending. Dan is het een nog serieuzere aangelegenheid en gaat het om veel meer dan alleen het behalen van je eindexamen. Uiteindelijk heb ik het plan met mijn ouders bekeken en samengevoegd met het financiële plaatje. Dat plan hebben we ingeleverd bij de bank en deze werd goedgekeurd, omdat de bank het plan goedgekeurd had gaf school aan hierin mee te gaan.” Voordat Lotje er erg in had werd haar eindexamenopdracht haar huidige toekomst.

 

Zorg als rode draad door bedrijf

In eerste instantie wilde Lotje graag studeren voor dierenarts, maar met de kans tot het kopen van een pensionstal werd dat idee even vooruitgeschoven. De zorg voor paarden loopt echter als een rode draad door haar bedrijfsvisie. Om optimale zorg te kunnen bieden aan paard en ruiter op haar pensionstal en om haar bedrijfsplan verder tot uitwerking te brengen begon ze de opleiding Revalidatie Specialist aan de Freestyle Academy van Emiel Voest. “Met deze opleiding kom ik steeds een stapje dichterbij het realiseren van mijn droom; een revalidatiestal. Uiteindelijk wil ik paardeneigenaren een totaalpakket aan kunnen bieden. Mijn pensionklanten help ik met grondwerk lessen, hierdoor leren ze hun paard onbelast te trainen. Daarnaast wordt er in de privélessen steeds toegewerkt naar zo goed mogelijk blessurevrij trainen. Klanten die hun paard hier komen stallen voor revalidatie kan ik na het revalidatie traject zo ook beter begeleiden naar een hopelijk blessurevrije toekomst.” Het totaalpakket aanbieden is iets waar Lotje zich hard voor maakt en waar ze steeds meer vorm aan gaat geven. Op het terrein is er inmiddels een stapmolen geïnstalleerd en zijn er direct na overname meerdere paddocks aangelegd. Daarnaast is er een weegschaal aangeschaft en in de toekomst wil ze hier graag nog een aquatrainer en een Vitafloor aan toevoegen. Op den duur wordt er op het bedrijf een kleiner stalcompartiment ingericht tot revalidatiestal waar de paarden in alle rust kunnen revalideren.

Tevreden paarden en mensen

De huidige pensionstal is van alle gemakken voorzien en ook hier staat het welzijn voorop. Met een aanbod aan verschillende paddockmogelijkheden zoals groepspaddocks maar ook individueel of duo-paddocks en weidetoegang op 3,2 hectare probeert Oliver Stables zoveel mogelijk met haar klanten mee te denken. Zo ook in het voerbeleid. “Omdat niet alle paarden dezelfde behoefte hebben, is er de keuze uit verschillende soorten hooi en voordroog.” Voor Oliver Stables is het belangrijkste dat de paarden het goed hebben en de mensen tevreden zijn. “Wij proberen in alles met onze klanten mee te denken. Zo nemen wij bijvoorbeeld alleen nieuwe pensionklanten aan doormiddel van een kennismakingsgesprek. In dit gesprek bespreken we de behoeftes van de nieuwe klant en kunnen wij ook onze verwachtingen bespreken. Hierdoor zorgen we dat alle neuzen dezelfde kant op staan en dat de sfeer binnen onze stal gemoedelijk en tevreden blijft.”

Aangesloten bij de FNRS

“Enige tijd na de overname kwamen wij via een kennis van ons in contact met Swaen Brink van de FNRS. Wij hebben dit contact met de FNRS als zeer prettig ervaren en zijn toen na een bedrijfskeuring lid geworden. Tijdens ons lidmaatschap zijn we goed geholpen en hebben we fijne handvatten gekregen. Nu het bedrijf overgenomen is vinden wij het welzijnskeurmerk van de FNRS heel belangrijk. Het geeft aan dat wij goed te werk gaan en dat het welzijn van onze paarden voorop staat.”

FNRS-ledenraad

Maar voor deze jonge ondernemer is het runnen van een pensionstal en het volgen van een opleiding nog niet genoeg, want Lotje bedacht zich geen moment toen de vacature voor een nieuw ledenraadslid bij de FNRS voorbijkwam. Met veel enthousiasme en energie liep ze een dag mee met onze ledenraadsleden om een goede indruk te krijgen van de verwachtingen. Per maart 2023 is ze officieel gekozen als nieuw ledenraadslid. “Als ledenraadslid wil ik graag een bijdrage leveren aan de toekomst van de hippische ondernemer met het thema welzijn voorop.”