Praktijkverhaal

Ruitersport Wittenhorst: van energielabel C naar A

Ruitersport Wittenhorst wil dat paardensport voor iedereen is. Deze sportvereniging heeft daarom groots ingezet op toegankelijkheid en duurzaamheid. De verduurzamingsmaatregelen zorgen voor energielabel A, wat enorm scheelt in de energierekening. Bestuurslid Thea van de Moosdijk-Wijnhoven: “Ik ben trots op al onze leden die hard hebben gewerkt om onze manege te verduurzamen. En toegankelijk te maken voor ruiters die zorg nodig hebben.”

Profielfoto van Frederieke Verhaar
16 januari 2023 | 2 minuten lezen

Sportaccommodatie Wieneshof

“Manege Wieneshof is het thuishonk van Ruitersport Wittenhorst”, zegt voorzitter Esther Litjens-Keijsers van de Limburgse vereniging. “Ruiters met of zonder pony kunnen hier de paardensport beoefenen. Ook organiseren we activiteiten, wedstrijden en werken we samen met Zorgboerderij Wienes.”

De manege heeft twee binnenrijbanen: een van 40 bij 20 meter en een kleinere van 30 bij 15 meter. Het is mogelijk om de paarden aan de zijkant van de grote baan op te zadelen. Vanuit de kantine kijk je uit over de grootste baan en de vergaderruimte heeft zicht op de kleine rijhal. Buiten is de vernieuwde buitenbaan van 45 bij 65 meter gerealiseerd, met een allweatherbodem.

Starten met verduurzamen: een energiescan

Voor het besparen van energiekosten heeft de stichting een energiescan laten uitvoeren. Dit rapport gaf handvatten om te starten met verduurzamen. En het resultaat mag er zijn: van energielabel C naar A. Daarvoor hebben ze achtereenvolgens deze maatregelen getroffen.

  • Alle leidingen zijn geïsoleerd.
  • Alle binnenverlichting is vervangen door ledverlichting.
  • In de kantine, de toiletten en instructieruimte is dak- en muurisolatie toegepast – maatregelen waarmee je direct energie bespaart.
  • De club liet een nieuwe hr-ketel plaatsen, wat bijna 70% scheelt in het gasverbruik
  • Het dak kreeg zonnepanelen, waarmee de manege vrijwel alle benodigde stroom zelf opwekt.

Toekomstplannen

Omdat zo’n grote verduurzamingsslag niet in één keer is te maken, komt er nog een volgende fase. Bestuurslid Toon Jenniskens: “In de toekomst gaan we de dakpanelen van de grote rijhal vervangen door geïsoleerde dakplaten. Dan houden we de warmte beter binnen. Ook komen er nieuwe ventilatoren, die na de oefenuren het vocht uit de (stal) hal kunnen blazen.” 

Voorbeelden van verduurzaming bij sportaccommodaties

Hoe verduurzamen andere sportclubs en accommodatie-eigenaren hun sportaccommodatie? Welke subsidies hebben zij gebruikt? En welke tips kunnen zij geven? De nieuwe Duurzaamheidsatlas geeft inzicht in goede voorbeelden van verduurzaming in de praktijk.

Financieren van verduurzaming

Een groot verduurzamingstraject als dit wordt vaak gecombineerd gefinancierd. Zo ook bij deze sportvereniging. Naast eigen middelen (gespaard door Ruitersport Wittenhorst en de stichting) maakten ze gebruik van verschillende subsidies: een subsidie van gemeente Horst aan de Maas, provincie Limburg en de landelijke BOSA-subsidie. Om de manege zowel duurzaam te maken als toegankelijk voor ‘ruiters met zorg’ zijn crowdfundingsacties en fondsenwerving opgezet. 

Welke subsidies kun jij aanvragen?

Als je gaat investeren in verduurzaming van een sportaccommodatie, kun je gebruikmaken van verschillende subsidies. Zo zijn er subsidies beschikbaar voor ledverlichting, zonnepanelen, isolatie en warmtepompen. De subsidiewijzer van Kenniscentrum Sport & Bewegen geeft inzicht in de landelijke subsidies op het gebied van duurzaamheid.

Fysieke toegankelijk voor ruiters met zorg

Naast duurzaamheid is ook fysieke toegankelijkheid een pijler voor de vereniging. De manege is in de afgelopen twee jaar aangepast voor ruiters met zorg, zodat ook bewoners van Zorgboerderij Wienes de paardensport kunnen beoefenen. Door een invalidenparkeerplaats en -toilet en een hellingbaan richting de kantine is de accommodatie nu rolstoeltoegankelijk. Ook is er een bluetooth koptelefoon aangeschaft zodat slechthorenden instructies kunnen meekrijgen. Voor ruiters die zelf niet goed te paard kunnen komen, is een tillift geplaatst. En de buitenpiste is zo aangepast dat ruiters met zorg hier veilig kunnen rijden.

Betrokkenheid van de leden

Thea: “We hadden dit allemaal niet voor elkaar kunnen krijgen zonder onze leden. Zij hebben de afgelopen twee jaar zo’n 2.200 uur vrijwillig bijgedragen aan de werkzaamheden om de manege duurzamer en fysiek toegankelijker te maken.” De gemeente stimuleerde deze vrijwilligersinzet door een subsidie beschikbaar te stellen per gewerkt uur. “Zo zie je maar weer: zonder je eigen leden krijg je zoiets niet voor elkaar.”