Ruitergevoel: “Neem ook de tijd om áán je bedrijf te werken”
Hester Bransen, oprichtster van Ruitergevoel, was jarenlang docent op de mbo-opleiding paardenhouderij, gaf les op de basissportopleiding van de KNHS en werd in 2019 uitgeroepen tot Instructeur van het Jaar. Naast alle ruiters die ze op haar trainingscentrum helpt om een betere combinatie te worden met hun paard, heeft ze ook duizenden ruiters online geholpen om hun ruitergevoel te ontwikkelen. Sinds oktober 2022 is ze lid van de ledenraad van de FNRS.
De thuisbasis van Hester is het Ruitergevoel Trainingscentrum. Sinds 4 jaar wonen en werken Hester en haar man Corjan op een bijzondere locatie in Gendt, tussen Arnhem en Nijmegen. In en om een oude steenfabriek (waar de bekende ‘Waaltjes’ gebakken werden) hebben ze volop ruimte om (privé)training te geven en zelf te trainen. Op het bedrijf gaan sport en welzijn hand in hand. De paarden hebben ruime stallen en komen allemaal dagelijks buiten. De ligging van het bedrijf is spectaculair. Hester: “Wij hebben écht de allermooiste locatie van Nederland. Ons bedrijf ligt middenin de natuur, grenzend aan de Waal. De wilde paarden en koeien komen tot aan het hek van ons bedrijf. Het is een heel fijne plek en we gaan hier nooit meer weg.”
Mediator tussen ruiter en paard
Hester ziet zichzelf in de eerste plaats als docente: “Het lesgeven vind ik heel leuk. Ik heb vijftien jaar voor de klas gestaan en ben van daaruit begonnen met Ruitergevoel, mijn instructiestal. Inmiddels is het onderwijs niet meer te combineren met het bedrijf. Ik ben een soort mediator tussen ruiter en paard. Ik probeer niet alleen paarden op te leiden en ruiters te coachen, maar vooral de band tussen ruiter en paard sterker te maken. Als je die onvoorwaardelijke band hebt, kun je op het niveau en binnen de discipline die bij jullie passen, waanzinnige uitkomsten halen. Om daar te komen, neem ik het hele plaatje mee: niet alleen het rijden, maar ook de verzorging en de voeding. Het moet allemaal kloppen.”
Online ondernemen
Hester beperkt zich bij het lesgeven niet alleen tot haar eigen trainingscentrum. Ook online heeft ze al duizenden ruiters geholpen. Het begon allemaal met een 30-dagenchallenge in 2015, waarbij leden van haar nieuwsbrief dagelijks een nieuwe video met een oefening voor een betere houding kregen. “Ik had gehoopt dat ik mijn mailinglijst met een man of 200 kon laten groeien, maar binnen 2 weken had ik 8000 aanmeldingen. Toen dacht ik: dit is volgens mij waar mensen naar zoeken als ze niet de mogelijkheid hebben om live bij mij te komen trainen.”
Inmiddels heeft Ruitergevoel veel succes met de online training ‘Paardrijden met Ruitergevoel’, een combinatie van video’s en audio-oefeningen. “Ik kwam op het idee van de audio-oefeningen door de app Hardlopen met Evy, een hardloopschema in audiovorm. Evy vertelt je wanneer je moet rennen, wanneer je moet lopen en zegt af en toe dat ze trots op je is. Toen dacht ik: dat kan ik ook met paardrijden doen. Ik maakte een paar gratis proefversies en mensen waren er heel enthousiast over.” Toen door corona in maart 2020 de hele agenda in één keer leeg was, stortte Hester zich volop op de ontwikkeling van haar online training. “Ik had in de jaren daarvoor al veel proefopnames gemaakt, maar ik vond het steeds niet goed genoeg. Tijdens de lockdown heb ik me er volledig op gestort en hebben we een uitgebreid online programma gemaakt. En dat is heel succesvol. We zijn nu bezig met een vervolg: dat komt in het nieuwe jaar uit.”
Groot bereik
Het online deel van Ruitergevoel is een belangrijke tak geworden van het bedrijf. Dat is een bewuste keuze: “Ik kan hier op het bedrijf een stuk of 50 combinaties helpen. Met de online trainingen kan ik een veel grotere groep ondersteunen. Je kunt natuurlijk niet leren paardrijden met een online cursus, maar het is wel een manier om veel kennis en gevoel over te brengen. En bovendien: niet iedereen leert door alleen maar te doen. Veel van mijn ruiters volgen naast de reguliere trainingen ook het online programma, omdat ze verder de diepte in willen en de theorie willen leren waarvoor ik in de les niet altijd tijd heb.”
Sparren buiten de sector
De inspiratie voor het ondernemen komt overal vandaan. Niet alleen binnen de paardensector, maar juist ook daarbuiten: “Ik vraag me altijd af hoe het groter en beter kan. Uiteindelijk doen we binnen de paardenwereld allemaal min of meer hetzelfde: we hebben een stal, er zijn paarden en we geven les. Maar ik denk dat er veel meer mogelijkheden zijn. Daarom vind ik het ook leuk om met andere branches te sparren en me te laten inspireren. Er zijn vaak meer overeenkomsten en inspiratiebronnen dan je denkt. Je moet alleen wel de tijd nemen om áán je bedrijf te werken, in plaats van alleen erin.”
Gezamenlijk naar buiten treden
Het grootse denken is ook een van de redenen om de FNRS-ledenraad te versterken. “We zijn goed bezig als paardensector, maar we houden het ook erg binnen onze sport. Paardenmensen zijn slim en kunnen veel, maar we moeten ook aan buitenstaanders gaan vertellen hoe we het doen: hoe mooi het is om een eenheid te vormen met een paard, wat de liefde voor die dieren betekent en dat welzijn en sport hand in hand kunnen gaan. Ik denk dat er veel mogelijkheden zijn om dat als sector beter aan te pakken. En het lijkt me leuk om andere ondernemers daarin te inspireren en samen te sparren.”