Praktijkverhaal

De Prinsenbankhoeve: “Kleine stappen om te blijven groeien.”

De Prinsenbankhoeve in Wijchen is een echt familiebedrijf. De Prinsenbankhoeve bestaat uit twee bedrijven: een manege en een huisdierencentrum. Ilsa en Yvette, de dochters van Bert en Petra, werken al een ruime tijd op het bedrijf en zijn in januari 2022 mede-eigenaar geworden. Een paar jaar geleden wilde Ilsa en Yvette al aansluiten bij de VOF, maar toen waren ze er nog niet helemaal klaar voor. Nu vallen alle puzzelstukjes op zijn plek en is het bedoeling dat Ilsa en Yvette het bedrijf uiteindelijk met z’n tweeën gaan runnen. 

Profielfoto van Lysanne Stoffer
Lysanne Stoffer
24 augustus 2022 | 4 minuten lezen

Één bedrijf met twee losse takken

Bert en Petra zijn 30 jaar geleden het huisdierencentrum begonnen en 20 jaar geleden de manege. Het is één bedrijf met twee losse takken. Yvette runt met Petra het huisdierencentrum en Ilsa runt met Bert de manege. Ze organiseren op de manege ruiterkampen, FNRS-wedstrijden, opzadellessen, fotoshoots en bijvoorbeeld ouders ter paard-lessen en vele andere activiteiten. Ze hebben 450 lesklanten, ongeveer 60 pony’s en paarden, 5 hectare aan paardenweides, 4 grote zand-paddocks en twee binnen- en buitenrijbanen. Ilsa: “Het huisdierencentrum is een opvang voor huisdieren, voornamelijk van honden en katten. Het is een tijdelijke opvang voor als mensen op vakantie of aan het werk zijn. We kunnen overal bij elkaar bijspringen, maar het zijn wel twee gescheiden bedrijven. Sommigen keuzes maken we gezamenlijk en sommige keuzes met z’n tweeën. Bijvoorbeeld als wij een nieuw paard willen aanschaffen maken we die keuze samen, maar wanneer er bedrijfsmatigs iets besloten wordt doen we dit uiteraard met zijn vieren.“

Communication is key

Sinds Januari 2022 zijn Ilsa en Yvette aangesloten bij de VOF. Als Ilsa en Yvette andere ondernemers een tip mogen geven als ze in een bedrijfsoverdracht zijn, vinden ze communicatie het belangrijkste. Ilsa: “Blijf communiceren over hetgeen wat je wil ook voor de toekomst. Hoe gaan we bijvoorbeeld om met de stikstof en de huisvesting? Welke taken doet iedereen individueel en wat heb ik nog nodig om deze taken over te kunnen nemen? Mama regelt nu bijvoorbeeld de administratie en ik denk dat wij daarin nog moeten ontwikkelen. Onze ouders zijn nu nog echt steunpilaren en leermeesters. Wij hebben het geluk dat wij het overnemen van onze ouders, waardoor we veel en makkelijk kunnen communiceren. Je moet ook echt gaan nadenken over je doel van het bedrijf. Wij willen het voor mens en dier aantrekkelijk maken en ons in alle bedrijfsvormen hierop richten. Van beide worden wij gelukkig en daarmee gaan we kijken wat haalbaar is. Als we bijvoorbeeld nog meer klanten of een andere doelgroep willen aantrekken, dan moeten we ook nieuwe paarden aanschaffen en de paarden zijn momenteel prijzig. Levert dit dan wel wat op of juist niet? Daarom hebben we ook een kostprijsberekening met Patrick Marsman van de FNRS gedaan. We hebben bijvoorbeeld gekeken om een gedeelte om te zetten naar pensionstal, maar uit de kostprijsberekening kwam dat voor ons momenteel een manegepaard per box meer oplevert dan een pensionpaard. We vestigen ons daarom momenteel alleen op eigen paarden. Daarin meegenomen fokken we ook met onze manege pony’s en paarden, kunnen we de veulens zelf in opfok houden en leiden we ze ook zelf op. Daarna verleasen we ze, zodat ze verder opgeleid kunnen worden en na enkele jaren hebben we weer super fijne manege pony’s en paarden. Het is een investering, maar de paarden staan meteen naar jouw hand, kennen je bedrijf en kennen het groepsproces waardoor je misschien wel 30 jaar plezier van ze hebt.” 

Toekomstplannen 

De familie heeft veel toekomstplannen in het vooruitzicht en met z’n vieren hebben ze veel creativiteit om te blijven ontwikkelen. Yvette: “Binnen een paar jaar wordt er aan de overkant van ons bedrijf een zonnepark en een nieuwe woonwijk gebouwd. Het zonnepark moet een aantal meter vrijhouden voor de natuur. Hier liggen kansen en misschien kunnen we een samenwerking aangaan. We willen daarnaast het bedrijf nog meer uitbreiden door verschillende facetten toe te voegen. Denk aan coaching met paarden en begeleiding voor mensen die terug moeten keren naar de arbeidsmarkt of leerbegeleiding voor kinderen in combinatie met een paard. We zijn aan het uitzoeken wat haalbaar en mogelijk is. De kosten zijn natuurlijk zo gestegen dat je over veel toekomstdromen echt moet nadenken of het je nog wat oplevert. We zullen kleinere stappen moeten maken, zodat we wel blijven groeien op een gezonde manier.”

“We willen er alles aan doen om ons bedrijf zo goed mogelijk te runnen.”

De familie is al 17 jaar lid bij de FNRS. Ze vinden het belangrijk om in het kader van veiligheid, kwaliteit en welzijn aangesloten te zijn, zodat ze met ondernemers kunnen sparren. Yvette: “Omdat wij willen blijven vernieuwen in de toekomst en al jaren uitbreidingsplannen hebben, wilden we deze concreet maken. We zijn daarom begonnen om opnieuw een ondernemingsplan te schrijven. Maar in eerste instantie hadden wij geen idee waar we moesten beginnen. Ja we hadden een Word-bestand met de titel ondernemersplan en een plaatje van de Prinsbankhoeve”, vertelt Yvette lachend. “De FNRS heeft ons handvatten gegeven voor het maken van het ondernemersplan. De betrokkenheid is erg groot en dat is fijn. Vooral in de coronatijd hebben we veel aan de FNRS gehad. Je kon altijd vragen stellen en nieuwsberichten kwamen snel. Klanten kwamen natuurlijk bij elke nieuwe maatregel vragen hoe het in z’n werk zou gaan, waardoor wij weer konden communiceren met de informatie die de FNRS ons gaf. Wij werken ook met het programma ManegePlan, dit is echt een super fijn programma. Op vrijdagavond was er bijvoorbeeld een persconferentie en zaterdag om drie uur had ik alles in ManegePlan geregeld. Iedereen had een nieuwe lestijd en konden zich inschrijven. 

Ook maken wij veel gebruik van de bijeenkomsten die worden georganiseerd om betrokken te blijven. We gaan bijna altijd naar Kijkje in de Keuken, de Hippische Ondernemer Dag, de Regiodagen, doen mee aan de Open Manegedagen, volgen Webinars en workshops over de stikstofproblematiek, verzekeringen en communicatie. We willen er alles aan doen om ons bedrijf zo goed mogelijk te runnen en nemen de hulp vanuit de FNRS aan waar we kunnen.” 

Wil je een hippisch bedrijf opzetten? Ben je net gestart? Of wil je je bedrijf verder professionaliseren? Kom dan naar de bijeenkomst voor starters en vernieuwers in de hippische sector: Professioneel Hippisch Ondernemen. Op maandagavond 12 december van 19.00 tot 22.00 uur organiseert de FNRS op het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo een bijeenkomst. De bijeenkomst is bedoeld voor iedereen die zich willen oriënteren op de mogelijkheden en risico’s van het starten van een hippisch bedrijf, ondernemers met een stal die graag de volgende stap willen maken en voor ondernemers met een goed lopend bedrijf die op de hoogte willen blijven van mogelijkheden tot verandering en groei.