Praktijkverhaal

Freestyle Academy: “Welzijn verbeteren met kennis”

Elk paard verdient het allerbeste. Daar streeft elke paardenhouder op zijn eigen manier naar. Toch is de kwaliteit van het paardenwelzijn in Nederland wisselend. Regelgeving rondom het houden en trainen van paarden kan belangrijke randvoorwaarden stellen, maar een echte verbetering begint pas bij de juiste kennis en bewustwording. Daar zijn Emiel en Chaja Voest zo van overtuigd dat zij hun Freestyle Academy volledig op deze filosofie hebben ingericht.

Profielfoto van Frederieke Verhaar
4 mei 2022 | 4 minuten lezen

Opleidingsaanbod voor professionals

Wat voor Emiel ooit begon als een ontdekkingstocht naar ‘een andere manier’ van omgaan met paarden resulteerde gedurende de jaren in een nieuwe en bewezen trainingsmethode: het freestyle systeem. Emiel: “De basis van deze trainingsmethode is de manier waarop paarden van nature met elkaar communiceren. Analyseren en begrijpen waarom een paard iets doet, zodat je je eigen gedrag en de training daarop aan kan passen.” Sinds de jaren ’90 heeft Emiel met deze methode al veel paarden getraind en probleempaarden geholpen. Samen met zijn vrouw Chaja beseften zij dat hun filosofie en trainingsmethode een groter bereik en effect zou hebben als niet de paarden, maar vooral de mensen verder opgeleid worden. Chaja: “Door het ontwikkelen van een opleidingsaanbod voor professionals hebben we een vliegwiel gecreëerd voor het vergroten van de kennis van het gedrag van paarden. Het is onze missie geworden om kennis te delen.”

 “Kennis delen is onze missie”

   

Instructeursopleidingen

Voor het delen van deze kennis heeft het paar een aantal instructeursopleidingen opgezet. Deze zijn volledig ingericht om het vak van instructeur te leren, maar gebouwd op het fundament van het freestyle systeem. “We zijn daarmee de enige instructeursopleiding die als tweede discipline het werken vanaf de grond en aan de lange lijnen heeft. De leerlingen doen wel een ORUN-examen, maar de inhoud komt bij ons anders tot stand. De focus ligt bij ons in eerste instantie niet op het rijden, maar op het begrijpen van natuurlijk gedrag. Waar ontstaat angst en onvermogen door? We moeten meer vanuit een paard gaan redeneren om hun welzijn in omgang en training te waarborgen. Daar is niks zweverigs aan”, glimlacht Chaja. “Welzijn is van levensbelang. De wereld accepteert niet meer dat het niet goed gaat met paarden. Om op lange termijn nog paarden te kunnen houden moeten we ons meer in hun verplaatsen.”

Freestyle Academy

De Freestyle Academy (FSA) in Ruinerwold is volledig ingericht op het verzorgen van het diverse opleidingsaanbod. Er zijn meerdere klaslokalen beschikbaar voor de theorielessen. In de lichte, ruime binnenrijbaan is voldoende ruimte voor meerdere combinaties om in de praktijk te werken. Op het binnenplein, grenzend aan de rijbaan, zijn meerdere poetsplekken gemaakt om paarden te behandelen of voor te bereiden voor hun training. Ondanks de dagelijkse drukte van leerlingen, docenten en specialisten heerst er rust. Opvallend op de locatie zijn de grote weilanden en de hoeveelheid paddocks. Chaja: “Wij hebben zelf maar zes paarden hier staan. Twee paarden breng ik uit in de hogere dressuur. Vier zetten we in voor de opleidingen. We hebben de accommodatie zo ingericht dat leerlingen hun eigen paard mee kunnen nemen. Deze kunnen ze gedurende de dag in een box of één van de paddocks zetten.”

   

Welzijn als verdienmodel

Emiel: “We zien veel bedrijven worstelen met de toenemende druk op paardenwelzijn. Investeren in welzijn brengt kosten met zich mee, maar het kan ook juist een verdienmodel worden. Leer mensen meer over paarden, hun gedrag en biomechanica!” Vanuit die overtuiging hebben Emiel en Chaja, naast de instructeursopleidingen, een leergang welzijn opgezet. Deze leert je anders te kijken en kritische vragen te stellen. Chaja: “Wij helpen onze leerlingen vervolgens met het implementeren van een welzijnsmodule op hun bedrijf, zodat zij de kennis kunnen vermarkten en hun aanbod naar een hoger niveau kunnen tillen. Maar vooral het welzijn kunnen vergroten. Daar kan je eindeloos in blijven ontwikkelen.”

“Welzijn en doelen bereiken moeten hand in hand gaan”

Netwerk aan specialisten

Het zou volgens Emiel en Chaja een vereiste moeten zijn dat iemand zich eerst in welzijn verdiept, voordat een paard wordt aangeschaft. “De leergang ‘Welzijn’ is veel omvattend: gedrag, huisvesting, voeding, verzorging, gezondheid etc. We begrijpen ook wel dat niet iedereen van al deze onderwerpen hele specifieke kennis bezit. Daarom is het belangrijk met specialisten, zoals een dierenarts, tandarts, zadelpasser, hoefsmid of fysiotherapeut samen te werken. We merken dat men het lastig vindt om een dergelijk netwerk van specialisten op te bouwen, maar vooral om hun specialistische kennis te vertalen naar praktisch bruikbare adviezen. Om dat gat te dichten leiden wij nu ook revalidatiespecialisten op. Zij bekijken vanuit het paard het totale plaatje en adviseren een paardenhouder de inzet van de juiste specialisten en vertalen hun diagnoses door naar de praktijk met een gericht trainings- of revalidatieplan. Zo wordt de kans op (terugkerende) blessures kleiner.”

   

Veranderen niet makkelijk

“Veranderen is niet makkelijk’, vertelt Emiel. “Iets anders doen dan anderen is vaak vreemd in de paardenwereld. We krijgen vaak de vraag of men het dan al jaren verkeerd heeft gedaan. Nee zeker niet, is ons antwoord dan, maar het is wel belangrijk dat men zich beseft dat er nog zoveel meer uit een bedrijf te halen is als men investeert in welzijn. Welzijn en doelen bereiken moeten hand in hand gaan. Onze grootste uitdaging op dit moment is de verharding van de maatschappij, het zwart-wit denken. Veel keuzes, zoals het gebruik van bit of hoefijzers, zijn situatie-afhankelijk. Als we allen ons kennisniveau over paarden en welzijn vergroten kunnen we elkaar in de waarde laten!”

Op Rolls met Emiel

Eind april lanceerde Emiel Voest een podcast speciaal over welzijn en paarden: ‘Op Rolls met Emiel’. In deze podcast interviewt hij bekende mensen uit de paardenwereld vanuit zijn Rolls Royce over hun visie op paardenwelzijn. Emiel: “Er is veel te doen om paardenwelzijn. Er kan nog veel verbeteren, maar we doen ook al heel veel goed. Ik wil juist de positieve verhalen belichten, maar ook wel benadrukken dat er nog wel werk aan de winkel is. De Rolls Royce staat voor degelijk en eerlijk vakwerk, iets wat we in onze paardensector niet uit het oog moeten verliezen.”

‘Op Rolls met Emiel’ is te bekijken via zijn YouTube-kanaal.