Manege Rijnenburg: “Altijd zekerheid en overzicht met een online boekingssysteem.”
Op een veilige, gezellige en kwalitatief verantwoorde manier paardrijlessen volgen met veel afwisseling is waar Manege Rijnenburg voor staat. Met hun 50 paarden kun je bij Manege Rijnenburg zeven dagen in de week terecht voor onder andere privélessen, groepslessen, feestjes, FNRS-proeven en hebben ze de erg populaire cursus ponyvriendjes voor startende ruitertjes en de gewilde opstapcursus voor volwassenen. Rianca Willekes is de drijvende kracht achter Manege Rijnenburg en is sinds kort toegetreden als lid bij de FNRS-ledenraad. Ze wil andere ondernemers adviseren en helpen om meer met online boekingssystemen te gaan werken, omdat dit voor haar bedrijf een grote toegevoegde waarde heeft.
Rianca is begonnen in de marketing en communicatiewereld binnen het commerciële vastgoed en heeft daarnaast haar ORUN-diploma gehaald. Ze heeft een periode gewerkt in het vastgoed, maar na een vastgoedcrisis is ze begonnen als instructrice op o.a. manege Rijnenburg. Op het moment dat de eigenaar van manege Rijnenburg er mee ging stoppen heeft Rianca alles overgenomen. Ze vertelt over haar werkwijze op haar bedrijf en haar rol als lid bij de ledenraad.
Parttime dienstverbanden
Bij Manege Rijnenburg wordt er zeven dagen in de week in de ochtend, middag en avond lesgegeven. Rianca heeft verschillende instructeurs in dienst met verschillende dienstverbanden en vertelt waarom ze hier bewust voor kiest. “Doordat ik de ORUN opleiding Manegeinstructeur vanuit de KNHS faciliteer, heb ik een groot netwerk in de omgeving, waardoor ik veel verschillende parttimers in dienst heb kunnen nemen. Veel instructeurs die bij mij in dienst zijn doen dit werk naast hun andere baan of studie. Ik heb bijvoorbeeld een kapster en een student in dienst die één of twee dagen in de week bij mij lesgeven, omdat ze het echt leuk vinden. Het voordeel hiervan merk ik dat je personeel enthousiast, gemotiveerd en flexibel is en het belangrijkst, blijft. Ik hoor vaak dat als je een dienstverband in de paardensector met veel uren hebt, je jezelf snel kapotloopt en dit fysiek erg zwaar is. Ik denk dat dit te voorkomen is, waar mogelijk, door meer parttime te werken.”
Voordelen van online lessen boeken
Toen Rianca bij Manege Rijnenburg begon met werken hadden ze nog een papieren agenda, waar nooit wat in terug was te vinden. Dit irriteerde haar enorm en bedacht een plan om dit op te lossen. “Soms had ik ineens twee lessen tegelijk en kon ik geen nummers vinden van de klanten. Toen ben ik gaan kijken naar een online agenda en heb ik dit toegepast. Voorheen zat er nog geen betalingssysteem achter. Mensen boekten een les en kwamen niet opdagen, maar ik had wel een pony klaarstaan en een instructeur die ik moest betalen. Nu heb ik een online agenda met een betalingssysteem erachter. Je kunt privélessen en feestjes online boeken en kun je de instructeur kiezen die je wil. Groepslessen worden via FNRS-partner Manegeplan georganiseerd. Ik zou andere ondernemers hier graag bij willen helpen, want ik heb wekelijks 60 privélessen en die zitten gewoon bomvol. Het voordeel ervan is dat mensen het vooraf betalen, waardoor je altijd zekerheid hebt en een overzicht van je inkomsten.
Rol als ledenraadslid
Rianca is recent aangesloten als lid bij de FNRS-ledenraad en heeft alleen nog online kunnen aansluiten bij een vergadering. Op het gebied van marketing en communicatie, onlinesystemen en websites wil Rianca andere ondernemers helpen, inspireren en informatie delen. Hier liggen haar sterkte punten. “Er stond een vacature open om lid te worden bij de ledenraad. Ik solliciteerde omdat ik merkte dat ik veel vragen en een mening had over bepaalde onderwerpen waardoor ik graag mijn steentje bij wil dragen.
Mijn bedrijf is een geoliede machine, waardoor ik ook tijd heb om deze rol erbij te nemen. Ik ben redelijk op de hoogte wat betreft tools om het werkbaar makkelijker te maken. Ik volg veel bedrijven om inspiratie op te doen en de trends in de sector te volgen. Hierdoor zie ik ook de bedrijven die nog achter blijven in deze ontwikkelingen. Het is een investering in tijd en kosten, maar daarna denk ik dat je het als bedrijf dubbel en dwars terugverdient. Qua communicatie denk ik dat er ook nog genoeg te halen valt. Ik ben heel transparant. Tijdens rondleidingen en theorielessen vertel ik mijn klanten wat bijvoorbeeld het voer kost, waardoor klanten de prijzen begrijpen die ze moeten betalen voor een les. Mijn klanten begrijpen daardoor beter waarop onze prijzen gebaseerd zijn.
Groepshuisvesting
Het eerste wat Rianca wilde toen ze het bedrijf overnam, is de paarden vestigen in een groepshuisvesting, ze is ervan overtuigd dat de paarden, die hier geschikt voor zijn, hier beter van worden. “Op dit moment hebben we negen pony’s in de loopstal. Voor de les worden de pony’s in de individuele stallen gezet. De kinderen gebruiken de stal als poets- en opzadel plek. We halen de pony’s zelf uit de loopstal en als de pony’s klaar zijn mogen de klanten ze wel zelf terugbrengen. Voor paarden hebben we helaas geen plek om ze op deze manier te huisvesten. Het liefst tover ik alle stallen om tot loopstallen, alleen kan dit niet doordat wij de manege huren. Het voordeel van deze manier van huisvesten is dat de pony’s heel braaf zijn. Ze voeden elkaar in principe op. Ze hoeven geen ruzie meer te maken in de les, omdat de rangorde bepaald is. Ze zijn veel rustiger en gehoorzamer.”
Toekomstvisie paardensector
Als laatste vertelt Rianca over haar toekomstvisie in de paardensector. “De paardensector ligt steeds meer onder de loep op het gebied van welzijn. Zolang we transparant blijven over wat we met de paarden doen en hoe we met ze omgaan denk ik dat dit best goed blijft gaan”, vertelt Rianca. “De FNRS is nu gelukkig ook strenger gaan controleren op het gebied van welzijn. Vroeger ging het veel meer over de accommodatie dan de paarden zelf. Hierin zag ik tijdens de vorige keuring een positieve ontwikkeling en stond welzijn op nummer één. Ik vind het ook fijn om door de FNRS gekeurd te worden, om een instantie te hebben die meekijkt op mijn bedrijf.”