Praktijkverhaal

Pensionstal De Heidehoek: "In tijden van crisis leer je op wie je écht kunt rekenen."

“Eerst even een bakkie doen met de jongens, hoor!”, zegt Arnoud van Daatselaar zodra ik binnenkom in de kantine van Pensionstal De Heidehoek in Eemnes. Arnoud runt het bedrijf samen met zijn vrouw Pauline. Twee keer per week wordt hij bij het uitmesten geholpen door drie mannen van een loonwerkbedrijf. Het is vrijdagochtend, de sfeer is ontspannen en de grappen vliegen over tafel. Maar Arnoud heeft ook andere tijden gekend op zijn bedrijf. Arnoud kwam voor een grote uitdaging te staan toen, eind 2017, bij een paard op zijn bedrijf de Neurologische vorm van Rhinopneumonie werd geconstateerd. Hij vertelt hoe hij zijn bedrijf weer op de rit heeft gekregen.
 

Profielfoto van Demi Uijtewaal
Demi Uijtewaal
24 januari 2022 | 4 minuten lezen

“Mensen kunnen thuis met de voeten op tafel, omdat ze weten dat hun paard in goede handen is”

De Heidehoek werd vroeger gerund door Arnouds ouders en was een boerderij met koeien en varkens. Zo’n twintig jaar geleden ontstond steeds meer vraag naar paardenstallen en ze besloten de boerderij te verbouwen tot paardenbedrijf. Arnoud is niet direct in het bedrijf gaan werken, hij heeft eerst een aantal jaren in loondienst gewerkt. Dat beviel hem echter niet goed en zijn ‘verbale kwaliteiten’ werden ook niet door iedereen gewaardeerd. Hij besloot dat hij beter af was als eigen baas en hij ging aan de slag op Pensionstal De Heidehoek die hij overnam van zijn ouders.

Arnoud is een echte ondernemer, maar naar eigen zeggen geen echte paardenman. Hij voert de paarden, mest de stallen uit en zorgt voor de bedrijfsvoering. Voor het grootste deel van de paardenzaken kunnen zijn pensionklanten terecht bij twee medewerkers die hij hiervoor in dienst heeft. Zij kunnen door de klanten ingehuurd worden en alles voor hen regelen. Of het nu gaat om binnen- en buitenzetten van de paarden, het toedienen van medicatie of uitmesten, alles is bespreekbaar. “Mensen hebben een paard voor hun ontspanning en aan ons de taak om problemen te voorkomen en onze klanten te ontzorgen. Mensen moeten thuis met de voeten op tafel kunnen, omdat ze weten dat hun paard in goede handen is”.

“Paarden zijn geen koeien of varkens; voor onze klanten zijn het hun kinderen”

Eind 2017 werd op pensionstal De Heidehoek de neurologische vorm van Rhinopneumonie vastgesteld. Een van de paarden had het virus elders opgelopen. De eigenaar van dit paard had niet aan Arnoud gemeld dat het paard hoge koorts had en andere verdachte symptomen vertoonde, waardoor het virus de kans kreeg om zich te verspreiden. De situatie kwam pas aan het licht toen ook een ander paard op stal ziek werd. De betreffende veearts meldde de Rhino aan Arnoud en adviseerde hem om direct de stal dicht te gooien. Geen paard mocht het terrein nog verlaten en paarden van buitenaf werden geweerd.

Ongeveer de helft van de 120 paarden werd koortsig en at slecht. Een aantal dieren vertoonde tevens verlammingsverschijnselen. De situatie zorgde voor een gespannen sfeer op stal. Eigenaren waren bezorgd om hun paard en wilden alles weten over de risico’s en over de manier waarop Arnoud de Rhino-uitbraak aanpakte. Er ontstond ook onrust op andere stallen in de omgeving, omdat in de media in eerste instantie alleen gesproken werd over ‘een stal in Eemnes’. Arnoud wilde graag duidelijkheid geven over de situatie en bracht het nieuws naar buiten dat het om zijn stal ging. Hij besefte dat niet alleen de juiste aanpak, maar ook de communicatie van groot belang was:  “Alles wat ik deed lag onder een vergrootglas. Wanneer je bedrijf getroffen wordt door een besmettelijke ziekte ben je direct ‘the talk of the town’ en daar moet je op een goede manier mee omgaan. Paarden zijn geen koeien of varkens; voor onze klanten zijn het hun kinderen. Zij moeten de allerbeste zorg krijgen."

“Een crisis op één paardenbedrijf kan de hele sector in diskrediet brengen”

Arnoud realiseerde zich dat hij deze crisis niet in zijn eentje het hoofd kon bieden en dat zijn bedrijfsvoering tijdelijk anders moest worden vorm gegeven. Hij durfde naar zichzelf te kijken en naar zijn sterke punten en valkuilen. Arnoud: “Een crisis op één paardenbedrijf kan de hele sector in diskrediet brengen, vooral wanneer niet op de juiste wijze wordt gehandeld en gecommuniceerd. Je bent het niet alleen aan jezelf, maar ook aan je collega’s verschuldigd om correct op te treden in deze situatie. Ik besloot om de veterinaire zaken over te laten aan de dierenarts, omdat hij daar het meeste verstand van heeft. Ook de externe communicatie heb ik uitbesteed.”

Pensionstal De Heidehoek is al vanaf de start lid van de Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra (FNRS) en Arnoud besloot zijn brancheorganisatie in te schakelen voor hulp. Haike Blaauw, directeur van de FNRS, kwam direct in actie. Hij nam contact op met de veearts over de stand van zaken en informeerde de Sectorraad Paarden (SRP). Vanuit de FNRS werd een persbericht opgesteld en Haike Blaauw was het aanspreekpunt voor de pers. Ook de communicatie naar bezorgde paardeneigenaren nam hij op zich.  Arnoud: “Een kleine verspreking kan al breed uitgemeten worden in de media en dat risico wilde ik niet lopen. Haike weet precies hoe hij dit moet aanpakken en dat haalde een last  van mijn schouders. Ook de dierenarts die regelmatig langskwam voor controles en voor de behandeling van zieke dieren, heeft ons enorm geholpen!”.  

“Ik krijg nog steeds weleens complimenten over de wijze waarop we de crisis hebben aangepakt”

Volgens de protocollen en op last van de dierenarts is de pensionstal uiteindelijk vijf weken gesloten geweest. Eén paard heeft de Rhino-uitbraak niet overleefd. De rest van de paarden werd gezond verklaard. Ruiters konden op wedstrijd met hun paard en op De Heidehoek mochten evenementen gepland worden. De rust keerde terug en klanten konden weer onbezorgd genieten van hun paarden. Arnoud kijkt terug op een roerige tijd en hoopt zo’n crisis niet nog eens mee te maken. Hij is blij dat hij zelf een stapje terug heeft gedaan door hulp van buitenaf in te schakelen: “We hebben de crisis op een professionele manier aangepakt en daar krijg ik vandaag de dag nog steeds weleens complimenten over!”

Pensionstal De Heidehoek is een begrip in Eemnes. De combinatie tussen een binnenbak, grote buitenbaan voor springen en dressuur,  veel ruimte voor weidegang en de nabijheid van het bos en heide zorgt ervoor dat de stal geliefd is onder paardeneigenaren. Alle 120 stallen zijn momenteel bezet. Arnoud werkt zeven dagen per week op het bedrijf en vakanties komen niet in zijn woordenboek voor. Een groot deel van het geld dat hij verdient, stopt hij weer terug in het bedrijf. Het paardenbedrijf is zijn lust en zijn leven. Arnoud heeft twee zoons en mochten zij in de toekomst interesse tonen in het bedrijf dan is overname zeker een optie. “Maar”, zegt Arnoud, “alleen als ze voor 6000% gemotiveerd zijn en er alles voor over hebben om het bedrijf succesvol te laten draaien. Anders verkoop ik de stal liever aan  iemand anders.” Voorlopig is dat echter nog niet aan de orde en blijft Arnoud het bedrijf op zijn eigen manier runnen: professioneel en met veel humor.