Praktijkverhaal

Dressuurstal Larmoyeur: Waar de passie voor paarden terug te vinden is in het paardenwelzijn

Christa Larmoyeur begon 21 jaar geleden met het opbouwen van haar eigen sport- en trainingsstal in het hoge noorden. Inmiddels is het bedrijf flink uitgebouwd en -gegroeid tot een succesvolle onderneming. In al die jaren verliest Christa nooit haar visie uit het oog, het runnen van het bedrijf moet nooit als ‘werk’ aanvoelen en de paarden moeten gelukkig zijn.

Profielfoto van Demi Uijtewaal
Demi Uijtewaal
10 december 2021 | 5 minuten lezen

Uit de hand gelopen hobby

Christa is altijd gek geweest op dieren en op paarden in het speciaal. Ze heeft haar hele leven paardgereden en net als menig ander ruiter is ze begonnen op de manege. Toch bleef het altijd kriebelen om een eigen stal te beginnen. “Ik wilde graag iets voor mezelf beginnen”, vertelt Christa, “maar eigenlijk had ik het ook prima naar mijn zin op de manege waar ik reed”. De paarden zijn voor Christa een uit de hand gelopen hobby en haar grootste passie. “Ik was bang dat wanneer ik voor mezelf zou beginnen, de paarden als een verplichting zouden gaan voelen en dat wilde ik te allen tijde voorkomen”. Toen haar vader aan kwam met een stuk grond met een geïsoleerde schuur erop tegen een interessante prijs, ging Christa toch overstag.

Het bedrijf bestond in eerste instantie uit een groot stuk land met container erop die figureerde als  stalling en opslag voor het hooi en stro. Inmiddels bestaat het bedrijf uit een binnenrijbaan, twee buitenrijbanen, een overdekte longeercirkel, meerdere zandpaddocks en weilanden en 36 stallen. “Ik zie mijn bedrijf als paardendorpje, waar we steeds verbeteren en uitbouwen als we de financiële mogelijkheden hebben” legt Christa uit. Inmiddels runt Christa al 20 jaar het bedrijf samen met haar goede vriendin Linda Kouwenhoven. Paardenwelzijn staat bij Christa hoog in het vaandel: “Ik wil niet dat de paarden hier de hele dag achter een ‘tralies’ staan. Ze moeten vrolijk en gelukkig zijn bij ons op het bedrijf.”

Ruime boxen

Vanaf het begin van haar bedrijf streeft Christa al naar hoge dierenwelzijnsnormen. Alles wat ze bij laat bouwen moet aan de laatste normen van paardenwelzijn voldoen. “Ons bedrijf beschikt over grote stallen waarbij het bij elke stal mogelijk is om contact met andere paarden te maken. Daarnaast heeft ook elke stal de mogelijkheid voor het paard om zijn hoofd naar buiten te doen en werken we zo min mogelijk met tralies. Het formaat van de kleinste box die we hebben is 4x4,5 meter, voor grotere paarden haal ik er graag een schot tussenuit zodat, wanneer ze op stal staan, ze zoveel mogelijk ruimte hebben.”

Voldoende weilanden en ruime paddocks

Naast de grote en open indeling van de stallen, komen de paarden ook veel buiten bij Dressuurstal Larmoyeur. Het bedrijf beschikt zowel in de zomer als in de winter, over voldoende mogelijkheden om alle paarden een gehele dag of ten minste 5 uur per dag buiten te zetten. “Dure paarden of niet, alle paarden komen bij ons minstens 5 uur per dag aan vrije beweging toe. Daarnaast komen ze elke ochtend ook nog in de stapmolen en worden ze getraind. In de praktijk staan de paarden bijna alleen in de avonduren op stal.” Naast de ruime weilanden, waar de paarden in de zomer vertoeven, beschikt het bedrijf ook over ruime zandpaddoks. “De paarden hebben hier in de winter ook de mogelijkheid om een sprintje te trekken als ze daar behoefte aan hebben, onze kleinste paddocks zijn 25x50 meter. Onze zandpaddocks beschikken over een goede bodem waardoor de paarden met bijna  alle weersomstandigheden naar buiten kunnen.”

Maatwerk per paard

Op de vraag of alle paarden dezelfde tijden buitenkomen bij haar is Christa duidelijk: “Ik kijk met alles wat het beste is voor het paard, dus ook met de tijden en manieren waarop ze aan hun vrije beweging komen. Het is maatwerk, zo geven we ook niet elk paard hetzelfde soort voer, beslag of gebruiken we dezelfde trainingsmethode. Ik vind dat dit ook geldt voor het buitenstaan van de paarden.” Het uitgangspunt bij Dressuurstal Larmoyeur is dat de paarden op zijn minst 5 uur vrije beweging per dag krijgen, maar dit gaat niet voor elk paard op. “We hebben regelmatig paarden die na 2 uur de paddock afbreken, omdat ze het zat zijn buiten. Die willen dan gewoon weer naar hun stal. Ik kan een paard niet verplichten om buiten te staan omdat ik zelf zo graag wil dat ze zoveel mogelijk buiten komen.”

Christa vindt een goede band en respect voor haar dieren het belangrijkste wat er is. Ondanks dat ze van mening is dat ze het beste doet voor haar paarden met het oog op welzijn, is ze zich bewust van het feit dat er genoeg mensen zijn die het nog niet voldoende vinden wat Christa haar paarden biedt. “De discussie van dierenwelzijn zie je steeds vaker voorbij komen en dat vind ik goed. Er zijn nog veel bedrijven waarbij het voor paarden slecht gesteld is qua dierenwelzijn. Als dierenliefhebber gaat dit mij ook aan het hart. Ook ik krijg wel eens te maken met mensen die vinden dat mijn paarden nog vaker naar buiten moeten of niet voldoende in groepen staan en dat is prima. Ik doe het op mijn manier en dat is mijn ogen de beste manier voor mijn paarden. Dat het voor andere mensen en paarden anders werkt begrijp ik ook, maar ik probeer echt naar het individuele paard te kijken en waar het behoefte aan heeft en daar pas ik de schema’s op aan. Niet elk paard is hetzelfde en ik denk dat het belangrijk is om daar goed naar te kijken.”

Goed bodemonderhoud

Om ervoor te zorgen dat de mogelijkheid blijft bestaan om de paarden zomers en winters buiten te zetten, investeert Christa regelmatig in het onderhoud van de paddocks en weilanden. “Het is belangrijk om de bodems bij te houden door middel van sproeien, slepen, mest verwijderen en inzaaien. Op deze manier voorkom je dat regelmatig grote investeringen moet doen in de bodems.”

Naast vrije beweging en ruime boxen investeert Christa op nog meer manieren in dierenwelzijn. Zo zijn alle bodems in de rijbanen op het bedrijf in topconditie. “Wij vragen veel van onze paarden, daarom moeten de condities hiervoor optimaal zijn. Naast de ideale leefomstandigheden, moeten ook de trainingsomstandigheden optimaal zijn. De bodems in onze rijbanen zijn van topkwaliteit en hier investeren we dan ook regelmatig in. Een goede vlakke bodem, die niet te zwaar is en voldoende demping biedt zorgt er ook voor dat onze paarden ‘happy atletes’ kunnen zijn.”

FNRS-bedrijf en TTC locatie

Christa is inmiddels een jaar aangesloten met haar bedrijf bij de FNRS: “Allereerst vind ik het heel zinvol om te kunnen sparren met andere ondernemers over de problemen waar we als hippisch ondernemers allemaal mee te kampen hebben. Daarnaast kun je, mocht je problemen hebben, altijd een beroep doen op de FNRS. Dit met betrekking tot contracten of gewone problemen zoals moeilijkheden bij het registreren van paarden. En in deze moeilijke corona-tijd houden ze je ook nog super op de hoogte met betrekking tot de laatste maatregelen. Ik ben blij dat ik een jaar geleden deze keuze gemaakt heb. Het bedrijf van Christa is sinds de zomer van 2021 ook toegevoegd tot de Talent Training Centera (TTC) van de KNHS. De TTC’s zijn in het leven geroepen om talentvolle paardensporters zoals beloften, nationale talenten en internationale talenten zo goed mogelijk te begeleiden en door te laten stromen naar de (inter)nationale top.