HC Hoeksche Waard levert stroom aan 66 huizen
Toen manege Hippisch Centrum Hoeksche Waard het asbestdak verving, besloot eigenaar Nico Bezemer het nieuwe dak vol te leggen met zonnepanelen. Met een oppervlakte van 2.000m2 wekken ze nu niet alleen hun eigen energie op, maar voorzien ze ook 66 huizen in de buurt van stroom.
Investeren in duurzaamheid is geen topprioriteit voor veel sportondernemers. Begrijpelijk, want het runnen van een eigen accommodatie is kostbaar en er is meestal simpelweg geen geld over voor grote investeringen. Toch vinden steeds meer sportondernemers slimme manieren om bij te dragen aan het klimaat én aan hun eigen portemonnee. Door combinaties van renoveren, investeren en subsidies, is meer mogelijk dan je denkt. Zeker voor accommodaties met een groot dak.
Het juiste moment kiezen
Dat ontdekten ook Nico Bezemer en zijn dochter Stephanie. Toen zij hun paardensportbedrijf tien jaar geleden overnamen, wisten ze dat het dak van de rijhal asbest bevatte. Nico: “Vervangen was op dat moment te duur voor ons als startende ondernemers. En het dak ging kon nog wel even mee.”
Het juiste moment kwam drie jaar geleden. “Ons bedrijf draaide goed en de overheid zette toen veel vaart achter asbestsanering”, legt Nico uit. “Het betreffende dak was ook nog eens gaan lekken en moest dus hoe dan ook snel vernieuwd worden. Toen hebben we besloten de stap te zetten en meteen ook in duurzaamheid te investeren.”
Hoe kunnen we besparen op energie?
“Wij waren al aan het nadenken over hoe we ons bedrijf konden verduurzamen en onze eigen stroom konden gaan opwekken”, vertelt Nico. “Ik heb alles uitgezocht, zodat Stephanie zich kon blijven richten op het draaiende houden van het bedrijf. Zelf uitzoeken kost veel tijd, maar loont wel. Ik heb ook goed rondgevraagd in ons netwerk, naar mensen met expertise op dit vlak.”
Grootverbruiker worden
Na grondig onderzoek kozen de ondernemers voor een schuin dak, met aan beide zijden zonnepanelen: in totaal zo’n 750 stuks. Dankzij onze grote oppervlakte, gunstige ligging ten opzichte van de zon, weinig schaduw van bomen en hoogbouw, wekt de manege nu véél stroom op.
Nico: “Een van de adviezen die we daarom kregen, was om ‘grootverbruiker’ te worden. Wij kunnen met ons dak veel meer elektriciteit opwekken dan we zelf nodig hebben. Door die stroom te verkopen, heeft ons dak dus ook een verdienmodel. De stroom die we teveel opvangen, wordt teruggeleverd aan het net en hiermee voorzien we 66 huizen van stroom.”
De bank aan boord
Voor sportondernemers die ook zonnepanelen overwegen heeft Nico het volgende advies: “Begin bij de vraag: is het financieel haalbaar en betaalbaar? Je moet het wel voor elkaar kunnen krijgen. Dankzij ons zakelijke track record, konden wij gelukkig bij de bank voor een lening van 10 jaar. Daarnaast kregen we subsidie voor de verduurzaming – voor de bank ook fijn! En we financierden een gedeelte uit eigen zak. Met de opbrengsten van onze stroom verkoop, betalen we de lening af. En op termijn verdienen we zo ons nieuwe dak ook terug.”
De winkel open houden
De tweede stap voor ondernemers die gaan verduurzamen is volgens Nico: de planning. “Hoe kun je de winkel zo lang mogelijk openhouden? Drie maanden geen inkomsten kan een ondernemer soms meer kosten, dan dat de verbouwing oplevert. Daarom hebben wij in de zomer verbouwd, als de leden ook buiten kunnen rijden, of in de rijhal, maar dan zonder dak. Tijdens het vervangen van het dak is natuurlijk wel de hele stal leeg gehaald en alle paarden verhuisd. Maar: het hele traject is ons heel erg meegevallen én levert ons nu energie op!”
Doorpakken
Nico: “Toen we dit project aanpakten, kwamen we erachter dat eigenlijk álles op stroom gaat. We ontdekten steeds weer apparaten en lampen in het bedrijf. We hebben dus meteen maar doorgepakt met overal led verlichting doorvoeren, terwijl we dat niet eens van plan waren. Maar ook dat scheelt in de kosten.”
Nico adviseert sportbedrijven – zeker met een groot en oud dak – zich echt te verdiepen in de mogelijkheden van zonnepanelen. Maar eigenlijk geldt dit voor alle vormen van verduurzaming. Nederland is een land van regels en normen. Als die veranderen is dat vaak een mooie gelegenheid om je bedrijf duurzamer te gaan runnen. Zo moeten veel maneges straks aan nieuwe normen voor stalbranden voldoen. Ook dat kan een mooie aanleiding zijn om je elektra meteen duurzamer te maken.