Praktijkverhaal

RSC de Schimmelkroft: sportief aan de slag met ruitergewicht

Ruitersportcentrum de Schimmelkroft, eigendom van de familie van Bergenhenegouwen, is al jaren een begrip aan de Heemskerkse Sportboulevard. En de ‘Sportboulevard’ is een zeer toepasselijke straatnaam voor dit bedrijf, waar ze op een sportieve manier aan de slag zijn gegaan met ruitergewicht.

Profielfoto van Frederieke Verhaar
27 oktober 2021 | 3 minuten lezen

Paardenwelzijn staat op nummer 1 bij RSC de Schimmelkroft. Instructrice Vanessa Aland: “We hebben 30 geweldige paarden, die hard moeten werken met alle verschillende ruiters op hun rug. We doen er alles aan om ze gezond en gelukkig te houden, maar we merkten ook dat mensen steeds zwaarder worden. We willen graag dat het paard zo min mogelijk last heeft van de ruiter, dus daarom hebben we met het team een plan gemaakt om onze ruiters fitter te krijgen.

Voorzichtige aanpak

Sinds 1 januari 2021 hanteert de Schimmelkroft een maximaal ruitergewicht van 95 kilo. Vanessa: “Dat ging natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Binnen het team hebben we veel gesproken over de beste aanpak. Hoe zorg je ervoor dat je mensen niet kwetst, maar er wel bewust van maakt dat ze echt iets aan hun gewicht moeten doen? We hebben in de paardensport veel te maken met jonge meiden, bij wie je heel voorzichtig moet zijn met opmerkingen over hun gewicht.”

Instructrice én ervaringsdeskundige

Dat gewicht voor sommige mensen een heel gevoelig onderwerp is, weet Vanessa als geen ander. Ze had twintig jaar lang de eetstoornis boulimia en was daardoor te zwaar. Vanessa: “Ik ben er al jaren vanaf, inmiddels hartstikke fit, en besloot dat ik me in wilde zetten als ervaringsdeskundige. Ik weet als geen ander hoe lastig het kan zijn om je levensstijl om te gooien en wil mensen daar graag bij helpen. Daarom ben ik naast mijn opleiding tot instructrice ook de opleiding ruiterfit gaan volgen.”

Informatieavond

In februari 2020 organiseerde het bedrijf een thema-avond over fitheid en ruitergewicht. Vanessa deelde op deze avond haar verhaal en vertelde wat zij gedaan heeft om haar eetstoornis de baas te worden. Daarnaast legde ze uit wat het effect is van een te zware ruiter op de rug van een paard en hadden klanten de gelegenheid vragen te stellen. Er was ook een brainstorm over hoe het ruitergewicht op de beste wijze geïntroduceerd kon worden. Er waren veel positieve en begripvolle reacties. De avond moest het startsein zijn van een periode waarin ruiterfitheid centraal stond, maar corona gooide roet in het eten.

Challenge in coronatijd

Tijd voor een creatieve oplossing. Vanessa: “Toen hebben we er een 30 dagen-challenge van gemaakt, waarin alle deelnemende klanten elke dag een mail van mij kregen met tips over voeding, sporten, doelen stellen, oefeningen voor de balans, et cetera. Allemaal dingen die ze thuis konden toepassen. Stap voor stap hebben we zo meer bewustzijn gecreëerd rondom fitheid, ruitergewicht en vooral hoe we mensen kunnen helpen.”

Paard & Fit

Ruiterfitheid is sowieso al jarenlang een belangrijk thema op de Schimmelkroft. Vanessa: “Al vanaf de eerste les leggen we uit wat het belang is van een fitte ruiter en vertellen wat je naast het paard kan doen om fitter te worden.” Daarvoor hoef je niet naar de sportschool: de manege heeft een speciale ruimte ingericht voor sportlessen. In de Paard & Fit-lessen werken ruiters aan hun balans, spiermassa, conditie en gezondheid.

Kaartjes op boxen

Om bewustzijn te creëren over de draagkracht van een paard, werd naar een idee van de informatieavond op iedere box een kaartje gehangen met het maximale ruitergewicht van het paard of de pony. Vanessa: “Een van onze grootste paarden, Elsa, kan maximaal 95 kilo dragen. Je zag dat dat mensen toch wel aan het denken zette. Er kwamen aan de hand daarvan ook al mensen naar ons toe, die eerlijk zeiden dat ze wat te zwaar waren.”

Samen aan de slag

Toch bleven er wat twijfels over het gewicht van sommige ruiters, helemaal toen het na de coronatijd leek alsof sommige mensen aangekomen waren. In december 2020 besloot het team daarom dat er een weegmoment zou komen. Alle ruiters werd gevraagd om zich met rijkleding aan te laten wegen op de manege. De reacties waren grotendeels positief. Vanessa: “Er zijn een aantal ruiters gestopt die niet op de weegschaal wilden, maar verder was er vooral heel veel begrip.” Ruiters die een paar kilo te zwaar waren, kregen hulp aangeboden om fitter te worden. Vanessa: “We zeggen niet: ‘je bent te zwaar en mag niet meer rijden’, maar: ‘je bent nu te zwaar om te rijden, hoe kunnen we je helpen?’ en vervolgens gaan we samen aan de slag. Dat maakt zo’n verschil.”

Snacktomaten in de kantine

Heldere communicatie, stapsgewijze informatievoorziening en de mogelijkheid om samen met andere ruiters naast het paard aan fitheid te werken, zorgden bij de Schimmelkroft voor een soepele introductie van het maximale ruitergewicht. Is het project nu afgesloten? Vanessa: “Nee hoor, we blijven hiermee bezig. Een van de dingen die nog op het programma staat, is het aanbod in de kantine. Een volgend punt waar mee aan de slag willen, zijn gezondere snacks!”