Manege Oostmoer: “Wanneer je het emotionele aspect van de overdracht goed geregeld hebt volgt het financiële deel vanzelf”
Aan de Oostmoerse Dijk in het dorpje Stad aan het Haringvliet ligt Manege Oostmoer. Sinds 1978 is dit grote manege- en pensionbedrijf in handen van de familie Kieviet. Het bedrijf is al jaren toonaangevend op het Zuid-Hollandse eiland Goeree Overflakkee als de plek waar je op een professionele manier kan leren paardrijden. Sinds enkele jaren is het bedrijf niet alleen meer in handen van Henk Kieviet sr. (60) en zijn broer Adrie Kieviet (63), maar staat nu ook zoon Henk Kieviet jr. (26) aan de roer van het bedrijf, klaar om het stokje van zijn vader en oom volledig over te nemen. We spreken met Henk sr. en Henk jr. over hoe zij de overdracht hebben aangepakt en ervaren.
Investeringen voor de toekomst
Manege Oostmoer is in 1978 begonnen als manegebedrijf, daarvoor was op de locatie een varkensfokkerij gevestigd. Ondanks dat het bedrijf over net zoveel manegepaarden en –pony’s beschikt als pensionpaarden, ligt de focus van het bedrijf vanaf dag één op de manegeactiviteiten. Als het aan Henk Kieviet jr. ligt zal dit ook altijd zo blijven. “Ik geniet het meest wanneer mensen hier komen om plezier te hebben en ontspannen met de paarden. Het bedienen van pensionklanten vergt meer maatwerk.” Het bedrijf investeert regelmatig in verbouwingen en onderhoud van de locatie. Henk Kieviet sr.: “Wij hebben altijd gezorgd dat het bedrijf er netjes bij ligt en klaar is voor ontwikkelingen van de toekomst. Met oog op de overname zijn we deze visie zeker niet uit het oog verloren, in tegendeel, we hebben nog flinke investeringen gedaan zodat Henk jr. zich de komende jaren geen zorgen hoeft te maken over onverwachte of grote uitgaves.” Dat Henk jr. het bedrijf zou overnemen was niet vanzelfsprekend. “Als kind hielp ik samen met mijn zusje wel mee in het bedrijf, maar nooit met de intentie om het daadwerkelijk over te nemen. Rond mijn 18de is dit gevoel omgeslagen en wilde ik het familiebedrijf toch graag voortzetten.”
Ondersteuning bij emotionele overdracht
De familie Kieviet is al jarenlang een betrokken FNRS-lid. Henk Kieviet sr. heeft zich voor veel zaken binnen de FNRS ingezet en ook Henk jr. is al regelmatig aanwezig geweest bij verschillende bijeenkomsten en cursussen van de FNRS. “Eigenlijk is het eerste balletje voor de overname gaan rollen tijdens een van de bijeenkomsten die de FNRS organiseerde voor jonge ondernemers. Deze cursus werd gegeven door Esther Huisman van HorseProfile.” De inzichten die Henk daar kreeg over het belang van goede communicatie binnen het team vond hij zo interessant, dat ze besloten om dit uit te zetten binnen het gehele team van Manege Oostmoer. “Na afloop van deze cursus hebben wij Esther gevraagd of ze ons kon helpen bij het proces omtrent de overname van het bedrijf. Zij verwees ons door naar twee dames van Succesvolle Opvolging die ons volledig ondersteund hebben bij het mentale gedeelte van de overname.” Dat de overname niet mocht zorgen voor scheurtjes in de familieband was voor de familie Kieviet vanaf moment één duidelijk. Dat dit valt en staat met goede communicatie is iets wat de familie tijdens het gehele proces geleerd heeft en voor heeft gewaakt dat dit nooit in het geding kwam. “Dit proces ging verder dan leren om elkaars gevoel te begrijpen en te respecteren, zo hebben we tijdens deze fase van de overname ook goed ieders taken en verantwoordelijkheden besproken. Het werd duidelijk dat het tijd was om Henk jr. meer een leidinggevende rol te geven en dat mijn broer en ik overgingen op de adviserende rol” aldus Henk sr..
Frisse blik op de zaak
Buiten ondersteuning bij de emotionele kant van de overname, heeft de familie bij het financiële gedeelte ook ondersteuning gehad van verschillende partijen. “Wij hebben al jaren een vaste boekhouder waar we erg tevreden over zijn” vertelt Henk sr.. “Echter tijdens de overname kwam hij met voorstellen waar wij ons niet helemaal prettig bij voelde en vroegen ons af of dit voor alle partijen de meest gunstige uitkomst was.” Het bedrijf werd voor een flink bedrag getaxeerd, wat het voor Henk jr. onmogelijk zou maken om het bedrijf over te nemen. Het was met de overname uiteraard de bedoeling dat Henk sr. en broer Adrie voldoende overhielden om van hun toekomst te kunnen genieten, maar het moest niet zo zijn dat Henk jr. de rest van zijn leven in grote schulden zit om het bedrijf af te kunnen betalen. “Daarom hebben we een second-opinion gevraagd bij een andere boekhouder. Deze keek met een frisse blik naar ons bedrijf en nam de toekomst van het bedrijf meer mee in zijn advies dan of mijn broer en ik wel voldoende overhielden aan de overname. Hier kwam een oplossing uit die voor alle partijen het beste is, maar vooral waar Manege Oostmoer het beste mee uitkomt en dat vinden wij alle drie het belangrijkste.”
Niet blijven uitstellen
Henk sr. en zijn broer Adrie zijn nog vrij jong om met pensioen te gaan. Toch besloot Henk sr. op 1 maart 2020 de leiding op de werkvloer over te dragen aan zijn zoon: “Door de coronaperiode is de overdracht wel in een stroomversnelling geraakt. En wanneer je alles zo goed als geregeld hebt en het goed voelt, kun je dat moment wel blijven uitstellen maar op een gegeven moment moet je het gewoon doen.” Er bleef te veel overlap in taken en verantwoordelijkheden en het was voor klanten ook niet altijd duidelijk bij wie ze aan moesten kloppen. “Daarom besloot ik in maart vorig jaar de sleutelbos van het bedrijf en beide bedrijfstelefoons op tafel te gooien en heb ik gezegd; vanaf nu ben jij de baas.” Uiteraard was dit een schrikken voor Henk jr.: “Ondanks dat je al de meeste taken uitvoert binnen het bedrijf, is het toch wel even spannend als je vader dan opeens de sleutelbos op tafel gooit. Maar dit ging eigenlijk direct goed. Naar de klanten toe is het nooit echt gecommuniceerd dat dit het moment was waarop ik het eerste aanspreekpunt voor ze was. Dit is gefaseerd gegaan zodat ook klanten die al jaren op ons bedrijf komen, hier langzaam aan konden wennen. Je moet je klanten ook meenemen in zo’n proces en niet verwachten dat zij direct mee kunnen gaan in zo’n omschakeling.” De meeste klanten komen nu al direct naar Henk jr. toe bij vragen, maar er is ook een groepje vaste klanten die zaken liever met Henk sr. bespreekt. “En dat is ook prima” aldus Henk sr..
Communicatie en vertrouwen als fundering
Zowel Henk sr. als Henk jr. zouden niets anders doen, wanneer ze dit traject opnieuw zouden kunnen starten. “We zijn heel erg blij met de manier waarop we het hebben aangepakt, vooral dat we zijn begonnen met de emotionele kant van het verhaal een dit aspect nooit uit het oog verloren hebben tijdens het gehele proces” vertelt Henk jr.. Wanneer je aan hen vraagt of ze nog advies hebben voor anderen, antwoorden zij in koor; “Blijf communiceren en praten met elkaar!” Henk sr. vult aan; “Houd werk en privé altijd gescheiden, wanneer je dat niet kunt moet je niet aan zo’n overname beginnen.” Ook Henk jr. heeft hierop nog een toevoeging; “Het is begrijpelijk dat het bij bedrijven die gepaard gaan met grote getallen aantrekkelijk is om te focussen op het financiële gedeelte, maar dit is niet het belangrijkste bij een overname. Denk altijd aan het emotionele aspect, dan gaat het financiële gedeelte ook veel eenvoudiger.” Tot slot heeft Henk sr. nog een laatste tip voor iedereen die het bedrijf over wil gaan dragen aan de jongere generatie. “Accepteer en respecteer dat zij het anders doen dan hoe wij het jarenlang gedaan hebben, betrek ze bij alles en houd niets voor ze achter. Zorg ervoor dat ze volledig meedraaien in het bedrijf en wees niet bang om ze alle verantwoordelijkheid te geven. Zorg dat zij hun eigen naam dragen binnen het bedrijf en niet de zoon of dochter zijn van. Laat ze een eigen netwerk creëren en contact op nemen met andere partijen zoals de brancheorganisatie.”