Nieuws

Extreem weer, een steeds groter probleem voor paardenhouders

Profielfoto van Iris Pinkster
Iris Pinkster
11 mei 2021 | 3 minuten lezen

Na een lange regenachtige winter, is het weide seizoen eindelijk weer aangebroken. Daarmee moeten we ons alweer klaarmaken voor de aankomende droogte. Een terugkerend probleem in Nederland. Ondanks dat het elke winter veel regent, verdampt er meer water dan dat er valt. Dit zorgt ervoor dat het grondwaterpeil te laag blijft. Ook voor paardenhouders is dit lastig, want deze extreme weersomstandigheden hebben invloed op het welzijn van paarden. 

Wat kunt u als ondernemer het beste doen om uw land zo’n optimaal mogelijke conditie te houden? En hoe kunt u zich het beste voorbereiden op deze extreme omstandigheden voor uw paarden? Om paardenhouders handvatten te geven hoe om te gaan met extreme weersomstandigheden heeft de Sectorraad paarden, met de daarin participerende organisaties, het protocol ‘extreme weersomstandigheden voor paarden’ opgesteld. 

Ondanks veel regen, een laag grondwaterpeil


In het voorjaar valt de lage grondwaterstand al op te merken. De buien die tussendoor vallen zijn niet meer voldoende. Bij droogte en hitte wordt gras al snel dor. Dit komt omdat de energie naar de wortel gaat om de grasplant in leven te houden. Onder de grond is het gras dus wel nog in leven. Zodra er een regenbuitje valt, kleurt de weide al snel weer volledig groen. Omdat alle energie in de wortel zat, kan dit verse gras gevaarlijk zijn voor de gezondheid van het paard. Het is aan te raden om gras na droogte, een paar dagen de te tijd te geven om te herstellen. Als de weide voldoende voedingsstoffen bevat zal deze sneller herstellen. 

Uw weide wel of niet sproeien?


Een bodem kan ‘’dichtklappen’’ als er na een langere periode van droogte opeens veel regen valt. Voor droge periodes kan sproeien een oplossing zijn. Als er een langere droge periode wordt verwacht is het aan te raden om ongeveer twee dagen voor de warmte te sproeien. Bij voorkeur op een bewolkt moment, op die manier blijft het water het langer in de grond. Ook kan er beter een langere periode achter elkaar gesproeid worden dan elke keer korte sessies. Probeer niet te sproeien als de zon op zijn warmst is, hierdoor kan het gras juist verbranden. 

Goed weidemanagement is van invloed op de kwaliteit van uw weide in de zomer.
In een voorgaand artikel kunt u lezen over het beste onderhoudt van uw weide. 
https://www.fnrs.nl/nieuws/890-hoe-voorkomt-u-giftige-planten-in-uw-weide

 
Welzijn voor paarden bij extreme hitte


Paarden zijn warmbloedig met een lichaamstemperatuur tussen de 37,4 en 38 graden. De meest comfortabele temperaturen voor paarden liggen tussen de 5 graden Celsius en 25 graden Celsius. Uiteraard is hierbij de gevoelstemperatuur beïnvloed door bijvoorbeeld wind, straling van de zon en luchtvochtigheid van invloed. Omdat paarden over hun hele lichaam kunnen zweten, is dit voor hen de meest efficiënte manier om af te koelen bij hitte. Maar wanneer een paard zweet gaat er zowel water als elektrolyten verloren. Als bij paarden de elektrolytenconcentraties te laag worden verliezen ze hun dorstprikkel. Dat kan leiden tot uitdroging, ook al is er voldoende drinkwater aanwezig is voor het paard. Als er risico bestaat dat het paard te lage elektrolytenconcentraties krijgt, kunt u elektrolyten als supplement aan het rantsoen toevoegen. 

In een weiland of paddock kan het in de zomer op zonnige dagen erg warm worden. Daarom is het belangrijk dat een paard de mogelijkheid heeft om te schuilen. Dit kan zowel onder een afdak als onder boom. Ventilatie in de stal kan een groot verschil maken voor de temperatuur binnen. Het kan, mits de stal overdag niet te warm is, bij extreme hitte fijner zijn voor paarden om overdag binnen te staan en ‘s nachts in de wei of paddock te lopen. 

Paarden wel of niet koelen bij hitte? 


Jarenlang werd er gezegd dat het koelen van paarden gevaarlijk is voor hun gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat dit niet het geval is. Paarden kunnen met hitte dus goed gekoeld worden met koud water. Als het waterlaagje op de vacht koeler is dan het paard, zal dit de hitte opnemen, hierdoor kan het paard makkelijker afkoelen. Uiteraard is het verstandig om het trainingsschema van de paarden aan te passen bij extreme temperaturen. Probeer trainingen lichter te maken of op koelere momenten van de dag te plannen.
Voor evenementen met paarden is het advies om deze te annuleren wanneer de temperaturen boven de 35 graden uitstijgen.

Paardentransport


De door de NVWA gestelde eisen ten aanzien van transport en extreme weersomstandigheden is uiteraard ook van toepassing voor het transport van paarden. Deze gelden als volgt:

•    Vanaf 27 graden is er intensieve controle door NVWA op veetransport.
•    Vanaf 30 graden is er een verbod op transport langer dan 8 uur. Volledig geconditioneerde wagens uitgezonderd.
•    Vanaf 35 graden is er een verbod op een transport van dieren. Volledig geconditioneerde wagen uitgezonderd.

Mocht u tijdens de warme dagen toch de weg op moeten met een paard, kijk dan altijd of dit op een tijdstip kan waarbij de temperaturen nog goed te doen zijn, bijvoorbeeld vroeg in de ochtend of laat in de avond.