Nieuws

Hoe voorkomt u giftige planten in uw weide?

Profielfoto van Iris Pinkster
Iris Pinkster
6 mei 2021 | 4 minuten lezen

Het weideseizoen is weer in zicht. Een fijn vooruitzicht, maar het kan ook de nodige stress met zich meebrengen. Zo kan de kwaliteit van de bodem slecht zijn of kunnen er giftige planten op de weide groeien. 
Een gezonde paardenweide is essentieel voor het gezond houden van uw paarden.

Vaak ontstaan er na een aantal jaren kale plekken in de weide. Dit kunt u oplossen door de weide opnieuw in te zaaien of door de huidige grasmat door te zaaien. U doet er verstandig aan om voor het inzaaien of doorzaaien van het weiland, graszaden te gebruiken die geschikt zijn voor paardenweides. Dit kan het beste uitgevoerd worden in het voorjaar rond maart/april of in de nazomer rond augustus/september. In deze periode is er voldoende vocht in de bodem aanwezig en zijn de temperaturen vaak het meest geschikt voor graszaad om te ontkiemen. Als u na oktober nog gaat inzaaien loopt u kans op vorstschade. 

Voor het behouden van een goede weide is het advies om niet continue paarden er op te hebben. Het beste is om verschillende stukken weide af te wisselen met begrazing en maaien. Dit heeft een positief effect op de kwaliteit en het behoud van uw weide.
Regelmatig de paardenmest uit de wei te verwijderen is ook aan te raden. Dit natuurlijk in verband met mogelijke wormbesmettingen, maar ook om het weiland in betere conditie te houden.

Bemesten van je weiland, wel of niet doen?


Om een mooie grasmat te krijgen met zo min mogelijk onkruid is het aan te raden het weiland te bemesten. Paardenmest zorgt ervoor dat de bodem zuur wordt en onkruid groeit goed op zure bodems. Om precies te weten wat de bodem van uw weide dan wel nodig heeft kunt u een bodemmonster laten nemen om zo de juiste voedingsstoffen toe te voegen aan uw bodem. 

Bij het goed onderhouden van de weilanden is het ook belangrijk om te controleren op giftige planten. Giftige planten kunnen in de wei groeien, gegeten worden op een buitenrit maar ook vermengd zitten in het ruwvoer. Zo overleden er recentelijk nog vier merries nadat er vingerhoedskruid in hun hooi zat.

Paarden hebben een natuurlijk instinct om giftige planten te vermijden, meestal smaken ze ook niet lekker. In sommige situaties weten ze planten toch niet goed te onderscheiden. Bijvoorbeeld als er niet zoveel gras meer te vinden is, kan een paard giftige planten gaan eten. Als een giftige plant vermalen zit in hooi of kuil is de bittere smaak verdwenen, maar het gif nog wel degelijk aanwezig. Sommige planten verliezen hun giftigheid als het gedroogd is, maar dit gaat niet op voor alle soorten. Hoe gevaarlijk een plant gedroogd is, is afhankelijk van diverse factoren zoals het soort plant, de hoeveelheid giftige stoffen in die plant en hoeveel het paard er vervolgens van opeet. Daarom is het belangrijk om altijd te weten waar uw ruwvoer vandaan komt. Let bij het voeren van ruwvoer dus ook op dat er geen vreemde planten doorheen gemengd zitten. 

Een aantal giftige planten voor paarden:

Buxus:


Enkele takken kunnen al gevaarlijk zijn, zowel gedroogd als vers
Deze symptomen kunnen wijzen op een buxus vergiftiging: 

  •  krampen
  •  koliek
  •  beven
  •  ademhalingsproblemen

Een paard kan binnen een half uur overlijden aan een ademstilstand.
Als de dierenarts er op tijd is, kan een behandeling bestaan uit het laxeren van het paard.

Jacobs-kruiskruid


Grotere hoeveelheden van deze plant zijn dodelijk voor een paard.
Vers zullen paarden ze niet snel eten vanwege de vieze smaak, maar gedroogd in het hooi gaat deze smaak verloren en zullen paarden het niet meer als giftige plant herkennen. Gedroogd is Jacobs-kruiskruid nog net zo giftig als wanneer het vers is. Regelmatig binnenkrijgen van Jacobs-kruiskruid via bijvoorbeeld hooi, kan leverschade veroorzaken. De vergiftiging verloopt vaak geleidelijk over een aantal maanden of soms jaren. De schadelijke stoffen hopen steeds verder op.
Deze symptomen kunnen wijzen op Jacobs kruiskruid vergiftiging:

  •  sloomheid
  •  ongecoördineerd
  •  gewichtsverlies
  •  veel drinken 
  •  verminderde eetlust. 

Als het paard deze plant voor een langere periode eet, hopen de schadelijke stoffen op. Hierdoor kan de dierenarts het paard niet meer behandelen.

Sintjanskruid


Deze plant wordt vaak verward met Jacobs-kruiskruid. De planten hebben beide gele bloemen, maar zijn toch zeer verschillend. Sintjanskruid is erg giftig voor paarden.
Deze plant komt veel voor in paardenweides. Met name de jonge plant wordt graag gegeten door paarden, maar is erg giftig. Symptomen zie je vaak binnen 24 uur na het eten van de plant en kunnen onduidelijk zijn. Vaak krijgt het paard ontstekingen en wordt de huid rood met zweren of zie je zonnebrand. Twee kilo Sintjanskruid kan genoeg zijn voor deze symptomen.

Bastaardklaver


Deze plant komt vaak voor op zure weilanden en is het meest giftig op een vochtige weide in het voorjaar. Als meerdere paarden symptomen van zonnebrand laten zien, is er een grote kans dat deze plant in het weiland staat. 

 

Bestrijding


Goed grasbeheer zorgt ervoor dat giftige planten verdwijnen.
Controleer voor het maaien of bijzaaien van de weide of er geen giftige planten in staan. Als er grote hoeveelheden giftige planten in het land staan is het beste om het land volledig om te ploegen en opnieuw in te zaaien. Om te voorkomen dat een paard giftige planten binnenkrijgt, is het verstandig om regelmatig de weide en omgeving te controleren. Sommige planten zijn alleen te bestrijden met chemische bestrijdingsmiddelen, andere planten kunnen beter volledig met wortel uit de grond getrokken of gestoken worden voordat de plant bloeit, zodat de zaadjes zich niet kunnen verspreiden. Het laatst is van toepassing bij bijvoorbeeld Jacobs-kruiskruid. Zorg ervoor dat wandelaars geen planten uit de berm aan de paarden voeren door bijvoorbeeld een bordje te plaatsen.