Nieuws

Paardenpanden ongekend populair

In de 45 jaar dat FNRS-partner Harry Boertjes in het makelaarsvak zit, heeft hij nog nooit zoiets meegemaakt. De vastgoedmarkt is oververhit. Prijzen stijgen fors, panden worden (ver) boven de vraagprijs verkocht en het aantal transacties daalt. De cijfers liegen niet. Maar wat betekent dit voor hippische bedrijven? Staat die markt ook zo onder druk?

Profielfoto van Frederieke Verhaar
20 april 2021 | 3 minuten lezen

Harry Boertjes van Boertjes Makelaars en Taxateurs is gespecialiseerd in hippisch vastgoed. Hij bemiddelt bij de aan- en verkoop van hippische bedrijven, maar ook woningen met de mogelijkheid om paarden te houden. “Ik heb het nog nooit zo druk gezien als afgelopen jaar”, vertelt hij. “Het is ongekend wat er in de vastgoedmarkt op dit moment gebeurd.”

Historisch lage rentestand geeft markt enorme boost

De aanjager voor deze oververhitte markt is overduidelijk de historisch lage rentestand. “Sinds deze drastisch gedaald is, biedt het voor zowel particulieren als startende ondernemers veel meer kansen om een lening af te sluiten voor de aankoop van een woning of bedrijfspand. Als je de huidige rentestanden afzet tegen de inflatie leen je voor bijna niks aan het einde van de rit”, legt Boertjes uit. “Dat geeft de markt een enorme boost. Door het achterblijvende aanbod op de woningmarkt worden de prijzen ook sterk opgedreven.” Het afgelopen jaar stegen de prijzen van vastgoed dan ook drastisch. Een ongehoorde situatie tijdens een economische crisis. Het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster meldde een gemiddelde prijsstijging van 10,4%.

Paarden aan huis mogelijk door grotere leencapaciteit

Van een coronadip lijkt op de woningmarkt geen sprake volgens Boertjes. “Het virus heeft er juist voor gezorgd dat meer particulieren vanuit stedelijke gebieden naar het buitengebied trekken. Het kantoor hoeft niet tot nauwelijks meer bezocht te worden want thuiswerken is inmiddels de norm. Ik merk het aan de vragen die ik krijg. Er wordt nu vaak geïnformeerd of er ruimte voor een werkkamer is, een goede glasvezel verbinding en of de woning makkelijk te bereiken is vanaf de snelweg.”
Door de lage rentestand is de leencapaciteit van veel mensen aanzienlijk vergroot. “De droom om een paard aan huis te hebben ligt dan ineens binnen handbereik. Ik heb dan ook een enorme vraag zien ontstaan naar woningen waarbij het mogelijk is om enkele paarden particulier te houden.”

Vermogen investeren in luxe hippisch vastgoed

Ook de interesse in hippische bedrijven lijkt aanzienlijk te groeien. De trend om het vermogen in vastgoed te investeren is al langere tijd waarneembaar. Door de lage spaarrentes is het interessanter om het vermogen op die manier te beleggen. Boertjes: “Kleinschalige hippische bedrijven met tussen de 10 en 20 boxen zijn het meest in trek bij investeerders. Deze kopersgroep is met name geïnteresseerd in luxere objecten om een kleinschalige particuliere of semiprofessionele trainings- of handelsstal te starten. De bedrijven in dit segment zijn erg gewild waardoor de prijs wordt opgedreven. Deze investeringen worden vaak gedaan vanuit een langgekoesterde droom, want op basis van rendement zal het met een gemiddelde aanschafprijs tot 1,5 miljoen euro niet snel uitkunnen schat ik in.”

Prijzen grotere hippische bedrijven blijven stabiel

Grote, minder luxe, bedrijven zoals pensionstallen en maneges zijn minder in trek. Hier blijven de prijzen vooralsnog redelijk stabiel. Voor grotere bedrijven zoals pensionstallen en maneges wordt er bij de aanschaf vaak gekeken naar het mogelijke rendement. Dit moet meestal gefinancierd worden. Een geldverstrekker moet een inschatting maken van het risico. Een bedrijfsplan moet ingediend worden om weloverwogen ondernemerschap aan te tonen. Boertjes adviseert startende ondernemers altijd om de workshop ‘Professioneel Hippisch Ondernemen’ van de FNRS te volgen. “Daarin worden ze stap voor stap meegenomen bij het opzetten van hun hippische bedrijf en het schrijven van een helder en concreet bedrijfsplan.”
“Bij de grotere bedrijven speelt locatie en de huidige exploitatie ook een grotere rol dan bij de luxere investeringsobjecten. Bij een manege neem je bij aankoop bijvoorbeeld vaak ook de lopende exploitatie en dus de klanten over. Dat vraagt om een gedegen plan, veel inzet en hard werken.”

Keurmerk biedt ook makelaar meerwaarde

Boertjes merkt op dat hippische bedrijven aangesloten bij een branchevereniging zoals de FNRS zich duidelijk bewuster zijn van de kwaliteit van hun bedrijf. “Ik merk veel verschil met 20 jaar geleden en nu. Het ondernemerschap op hippische bedrijven is aanzienlijk verbetert. Men is zich bewuster van de noodzaak om kwaliteit te leveren, de veiligheid van de klanten en het welzijn van de paarden te waarborgen. De jongere generaties zorgen wel voor verandering. Het kwaliteitssysteem van de FNRS en het Keurmerk Paard en Welzijn (KPW) biedt voor mij als makelaar dus ook zeker meerwaarde, ik weet dat zo’n bedrijf de zaken dan goed op orde heeft voor mens en dier.”

Diverse redenen voor verkoop hippisch vastgoed

De voornaamste reden dat hippische bedrijven bij Boertjes in de verkoop komen zijn doordat ondernemers geen opvolger hebben, de gezondheid of de leeftijd het niet meer toelaat. “Ook onder financiële druk moeten bedrijven van een geldverstrekker in de verkoop. Met gedwongen verkoop zijn het vaak geen leuke verkooptrajecten.”

Boertjes verwacht de komende jaren met name bedrijven in de verkoop te krijgen die niet voldoen aan de natuurbeschermingswet. “Bedrijven die dicht bij een Natura 2000 gebied aanliggen en hun milieuvergunning niet op orde hebben, komen vroeg of laat in de problemen. Zorg er dus voor dat de milieuvergunning op orde is. Schakel tijdig een adviesbureau als het te ingewikkeld is, maar laat het u niet overkomen!”

Overweegt u om uw hippische accommodatie te verkopen? Informeer dan naar de mogelijkheden bij onze partner Boertjes Makelaars en Taxateurs. Voor FNRS-leden hanteren zij een kortingstarief van 5% bij aan- en verkoop en 10% op een taxatie.