Nieuws

De juiste verlichting voor elke discipline

In de paardensport worden voor verschillende disciplines verschillende eisen gesteld. Het lichtniveau op uw accommodatie kan hierop worden aangepast. Zo is het niet nodig op een accommodatie waar voornamelijk recreatief wordt gereden de rijbanen op internationaal niveau te verlichten. Dit betekent echter niet dat u moet inleveren op de lichtkwaliteit, het betekent wel dat voor u een lichtplan op maat wordt gemaakt.

Profielfoto van Frederieke Verhaar
17 maart 2021 | 3 minuten lezen

Anouk Grondveld van FNRS-partner Rofianda vertelt: “Voor iedereen is een gelijkmatig, rustig en niet verblindend beeld het meest belangrijk. Het zorgt voor rust bij ruiters, paarden en instructeurs. Of een rijbaan gelijkmatig is verlicht kun je aan de hand van de hoeveelheid licht op de wanden al bepalen. Het punt waar de lichtbundels elkaar raken op de korte zijde moet zo hoog mogelijk zijn, het liefst 3 meter of hoger. Dit zorgt dat het licht goed in elkaar overvloeit en het niet onbewust donker is voor ruiters en paarden. Het mooiste is zelfs als er geen “harde lijnen”te zien zijn, dit betekent helemaal dat het licht rustig overvloeit. Lichtcirkels, zebrapaden of kringen op de grond zijn een teken van verkeerde verlichting, dit geldt ook wanneer u al wel led heeft hangen. Juiste led verlichting veroorzaakt geen ‘lichtvlekken’ op de bodem.”

Mange Middenmeer: minder verlichtingsarmaturen en minder verbruik

Rob van de Voort geeft aan zeer tevreden te zijn met de ledverlichting die door Rofianda op zijn bedrijf, Manege Middenhof, is geplaatst. Op zijn bedrijf werd bijna alle verlichting vervangen behalve van de grote buitenrijbaan. De verlichting is niet alleen vervangen maar er waren ook veel minder armaturen nodig voor dezelfde of betere lichtopbrengst. Naast dat er minder verlichtingsarmaturen hangen verbruiken deze ook nog eens een stuk minder. Rob: ‘’Voorheen hadden we in de grote binnenhal acht rijen van 58 watt verlichting hangen, nu zijn dat nog maar vier rijen van 40 watt.’’

Dit was voor Manege Middenhof dan ook de reden om over te stappen op de energiezuinige ledverlichting. Op de manege wordt zowel dressuur, springen en als carrousel verreden. “Over het algemeen is het voldoende om de helft van de aanwezige verlichting in de binnenrijbaan te laten branden. Dit geeft al voldoende licht. Last van schaduwen hebben we totaal niet, zeker niet als alle verlichting aanstaat”, vertelt Rob tevreden.

Verlichting aanpassen op discipline

Maar wanneer komt dan het verschil tussen verschillende disciplines? “Bij springen vanaf 1 meter is gelijkmatigheid van de verlichting nog belangrijker, dit om schaduwen rondom hindernissen te vermijden. Bij dressuur speelt dit minder, omdat het paard veel minder dieptes hoeft in te schatten en daarnaast vaak op een lagere snelheid beweegt. Wanneer u veel filmt of foto’s maakt is een hoger lichtniveau vooral prettig voor de fotograaf en de kwaliteit van de foto’s, maar ook hierin is de gelijkmatigheid van het licht leidend. Het is vrijwel onmogelijk om standaard waardes af te geven waarmee kan worden gezegd dat een lichtniveau ‘past’. Dit omdat elk bedrijf anders is en elke rijbaan anders wordt gebruikt. De waardes die wij, als Rofianda, proberen aan te houden voor binnenmaneges zijn staan in onderstaande tabel.”

 

Discipline

Hoeveelheid lux

Dressuur (t/m Z)

Springen (< 1 m.) of recreatief niveau

ca. 150-200 lux

Springen > 1 m. of professioneel gebruik

> 200 lux

Topsport

> 250 lux

Prettige verlichting gelijk verdeeld over de rijbaan

Pauline Verschuren van Sequoia Stables heeft, net als Rob van de Voort, een lichtplan laten maken door Rofianda. Sequoia Stables is een manege en pensionstal waar alleen FNRS-wedstrijden in de binnenrijbaan en KNHS-wedstrijden in de buitenrijbaan worden georganiseerd.

Pauline: “Toen het dak instortte een tijdje geleden is de verlichting ook naar beneden gekomen. Daardoor moest er nieuwe verlichting komen. Via de FNRS kwamen we bij Rofianda uit. Zij kwamen langs om het bedrijf te komen bekijken en naar aanleiding daarvan hebben ze een lichtplan voor ons gemaakt voor de binnenrijbaan en de overkapte rijbaan. De oude verlichting bestond uit grote lichtbakken waarvan er drie of vier over het midden van de rijbaan hingen. Deze verlichting was ongelijk verdeeld over de rijbaan, je zag altijd een soort lichtvlekken op de bodem. De nieuwe verlichting moest dus beter verdeeld worden, dat vond ik erg belangrijk. Ik organiseer geen grote springconcoursen, dus daar hoefden we geen rekening mee te houden. Maar ik wilde prettig, niet te scherp, licht voor onze ogen en in de overkapping wilde ik niet dat er teveel licht buiten de overkapping kwam. Rofianda heeft dit goed in het lichtplan opgenomen en we zijn dan ook erg tevreden over het eindresultaat. Als ik een aanpassing zou willen doen zou ik Rofianda zeker weer bellen.”

Kijk, vergelijk en laat u goed begeleiden

De belangrijkste tip die Rofianda wil meegeven: “Ga bij collega’s kijken, vergelijk, bekijk wat u prettig vindt en bovenal laat u goed begeleiden! Het toepassen van led, zeker in de hippische sport, is niet eenvoudig en kan makkelijk misgaan. Het is belangrijk dat u met een bedrijf werkt dat ervaring heeft met paarden én led, niet 1 van beide.”