Voorkom lichamelijke overbelasting werknemers
Hoe voorkomt u lichamelijke overbelasting van uw medewerkers op uw bedrijf? Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft een Stappenplan Lichamelijke Belasting gemaakt om de risico’s op lichamelijke belasting in uw bedrijf in kaart te brengen en tot een aanpak met passende maatregelen te komen. Het is belangrijk om in elke stap uw werknemers goed te betrekken. Het succes van de aanpak hangt namelijk af van de medewerking van werknemers. Werk als werkgever daarom met hen samen en maak afspraken.
Arbowet en RI&E
Het is wettelijk verplicht om als bedrijf of organisatie een arbobeleid te hebben. In de Arbowet staan regels voor werkgevers en werknemers om de gezondheid en veiligheid van werknemers te bevorderen. Een belangrijk kenmerk van de Arbowet is dat het een kaderwet is. Dat betekent dat er geen regels in staan over concrete risico's, maar algemene bepalingen over het arbobeleid in bedrijven. Deze zijn verder uitgewerkt in het Arbobesluit en de Arboregeling. Daarnaast kunnen werkgevers en werknemers in een arbocatalogus verder uitwerken op welke wijze zij voldoen aan de doelvoorschriften uit de wet van de overheid voor veilig en gezond werken. Voor de paardenhouderij heeft Stigas een arbocatalogus uitgewerkt.
Een risico-inventarisatie & evaluatie (RI&E) is onderdeel van uw arbobeleid op uw bedrijf. Een werkgever is verantwoordelijk voor het opstellen, uitvoeren en actueel houden van de RI&E. In een RI&E brengt u alle arbeidsrisico’s binnen uw bedrijf in kaart, zoals risico’s op het gebied van lichamelijke belasting. Vervolgens maakt u een Plan van Aanpak (PvA) voor het beheersen van deze risico’s. Het doel van de RI&E is om gezondheidsklachten en ongevallen te voorkomen.
Een werkgever kan zelf een RI&E opstellen of kan daar zogenaamde RI&E-instrumenten voor gebruiken. Voor paardenhouders is er de RI&E van Stigas die samen met de FNRS is ontwikkeld. Met de RI&E brengt u de arbeidsomstandigheden en veiligheid op uw bedrijf in kaart. In de diverse modules van het online RI&E systeem komen onder meer lichamelijke belasting, verzorging van paarden, machineveiligheid, bijzondere groepen (jeugdigen, ouderen, zwangeren), welzijn, werkdruk, pesten, agressie en geweld aan de orde. Als hieruit blijkt dat er een hoog risico is op lichamelijke belasting binnen uw bedrijf, dan is verder onderzoek nodig met behulp van bijvoorbeeld een arboprofessional en/of brancheinstrumenten. Kijk hiervoor in de Toolbox Lichamelijke Belasting.
De TOP-strategie
Nadat de risico’s duidelijk zijn, kunnen er maatregelen getroffen worden om deze te minimaliseren. Onderzoek of u de oorzaak van de lichamelijke overbelasting kunt wegnemen en volg daarbij de TOP-strategie:
Technische maatregelen:
Kijk eerst met welke technische maatregelen de bron van lichamelijke overbelasting kan worden weggenomen, zodat werknemers gezonder kunnen werken. Denk aan machines of hulpmiddelen om het werk lichter te maken, zoals een electrische kruiwagen.
Als dat niet kan of niet genoeg is, kijk je naar de O van organisatorische maatregelen.
Organisatorische maatregelen:
Overweeg of aanpassing van het werkproces mogelijk is. Onderzoek daarnaast of werknemers zware met minder zware taken kunnen wisselen of meer pauzes kunnen nemen.
Als dat ook niet kan of onvoldoende is, volgen persoonsgebonden maatregelen.
Persoonsgebonden maatregelen:
Biedt maatwerk oplossingen, individuele adviezen voor uitvoering van taken of individuele aanpassingen in de functie van een werknemer. Voorlichting en training zorgen ervoor dat werknemers de risico’s herkennen en weten wat de maatregelen hen opleveren. Pas voorlichting en training altijd toe in combinatie met technische en/of organisatorische maatregelen.
Het toepassen en opvolgen van de maatregelen is een gedeelde verantwoordelijkheid van de werkgever en werknemers.
Raadpleeg de Toolbox Lichamelijke Belasting
Om tot passende maatregelen en oplossingen te komen voor het verminderen van lichamelijke belasting op uw bedrijf kunt u de Toolbox Lichamelijke Belasting van het Ministerie van SZW raadplegen. Deze toolbox bevat een compacte en overzichtelijke set van goede en bruikbare gratis instrumenten, die helpen bij het beoordelen en verminderen van lichamelijke belasting.
RI&E inbegrepen in lidmaatschap FNRS
FNRS-leden krijgen kosteloos de inlogcode voor het online RI&E systeem van Stigas, omdat deze is inbegrepen in het lidmaatschap. FNRS-leden krijgen daarnaast korting op de ondersteuning door Stigas als zij de RI&E laten toetsen door middel van een bedrijfsbezoek. Voor nadere informatie over de RI&E en het aanvullend pakket kunt u contact opnemen met onze partner Stigas.