Nieuws

Brexit: paarden én btw

Nu de brexit een feit is, vraagt u zich af waar u als hippische ondernemer rekening mee moet houden. Wat voor gevolgen heeft de brexit voor u? De aandachtspunten voor de btw en douane voor u in een overzicht.

Profielfoto van Frederieke Verhaar
21 januari 2021 | 3 minuten lezen

Aandachtspunten voor de btw

Btw-tarief voor export

Het btw-tarief voor export bedraagt 0%. Dit wordt in Nederland ook wel het ‘nultarief’ genoemd. Dat betekent dat er geen btw is verschuldigd bij het exporteren, maar dat eventuele btw op kosten die verband houden met het exporteren van de paarden onder voorwaarden wel in aftrek komt. Het 0%-tarief moet u echter wel verdienen. Dat doet u door aan te tonen dat de paarden daadwerkelijk de Europese Unie (EU) hebben verlaten. Dit vergt de nodige administratieve handelingen en voorbereidingen. Bij twijfel is het raadzaam om het 0%-tarief vooraf te laten toetsen door een specialist. Het nultarief geldt niet alleen voor het exporteren van paarden, maar ook bij het leveren van sperma, eicellen of embryo’s.

Import

Bij het importeren van paarden uit het Verenigd Koninkrijk (of een ander niet-EU land) is invoer-btw verschuldigd. Onder voorwaarden is deze invoer-btw aftrekbaar. In bepaalde gevallen kan het hebben van een art. 23 vergunning wenselijk zijn. Er hoeft dan geen invoer-btw te worden voorgefinancierd. Er gelden wel voorwaarden voor het verkrijgen van een art. 23 vergunning. In de paardenbranche wordt een dergelijke vergunning niet snel afgegeven.

Margeregeling bij import, export en intracommunautair

Past u de margeregeling toe bij de uitvoer naar een niet-EU land, zoals het Verenigd Koninkrijk? Dan geldt het nultarief (0%-btw), zelfs bij toepassing van de margeregeling. Onder voorwaarden is het mogelijk om bij dergelijke leveringen af te zien van de margeregeling. Bij een doorlevering na invoer kunt u de margeregeling niet toepassen. Bij een levering onder de margeregeling aan een ondernemer in een ander Europees land kan de margeregeling wel toegepast worden. Let daarbij op de speciale factuurvereisten die in dergelijke gevallen gelden.

Opfokken, africhten en trainen voor een Britse klant

Het opfokken, africhten en/of trainen van paarden wordt niet gezien als de levering van een goed, maar van een dienst. Is uw klant een particulier? Dan moet u, afhankelijk van uw situatie, 9% of 21% btw berekenen. Dit is afhankelijk van uw precieze prestatie. Zo is het opfokken en africhten van jonge paarden (tot en met vijf jaar) belast met 9% btw indien dit niet langer dan zes maanden duurt, terwijl het trainen van wedstrijdpaarden belast is met 21% btw.

Is uw klant een ondernemer uit het VK? Dan valt deze transactie buiten het bereik van de Nederlandse (en zelfs Europese) btw. Dat is zo ongeacht of het opfokken, africhten of trainen in Nederland of het VK gebeurt. Is uw klant een Britse ondernemer? Dan vindt de dienst voor de btw plaats in het VK. U kunt echter de btw verleggen op grond van een Britse nationale verleggingsregeling als uw klant een Britse ondernemer is. De transactie neemt u echter niet op in uw Nederlandse aangifte omzetbelasting. Of u te maken heeft met een ondernemer of particulier, kunt u controleren door het ondernemings- en btw-nummer op te vragen. U kunt het Britse btw-nummer controleren op de website van de Britse Belastingdienst (HMRC). Let op, dit is sinds 1 januari dus geen Europees btw-nummer meer. Controle van een Brits btw-nummer in de Europese VIES-databank is dus niet meer mogelijk.

Neemt u diensten af uit het VK? Dan moet de Britse ondernemer u een factuur sturen waarop hij de btw aan u verlegt. U berekent vervolgens zelf de btw in uw aangifte en u kunt deze btw, onder voorwaarden, ook weer zelf in aftrek brengen.

Aandachtspunten douane

Export

Sinds 1 januari van dit jaar is het Verenigd Koninkrijk een zogeheten ‘derde-land’, een land buiten de EU. Bij het exporteren (ook wel: uitvoeren) van paarden naar het Verenigd Koninkrijk is een EORI-nummer vereist van de douane. Dat is een nummer dat speciaal bedoeld is voor de douaneautoriteiten en is dus niet hetzelfde als een btw-nummer. Het EORI-nummer wordt opgenomen in een internationale database. Er zijn gevallen waarbij ook een Brits of Iers EORI-nummer vereist is.

Voor de export van paarden naar het Verenigd Koninkrijk (of een ander niet-EU land) is in ieder geval een paardenpaspoort vereist. Daarnaast gelden specifieke procedures die gevolgd moeten worden, zoals het aanmelden van de export bij de NVWA. Zorg voor een tijdige voorbereiding en laat u goed adviseren. Dan komt u bij de grens niet voor verrassingen te staan.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de gevolgen van de brexit voor hippische ondernemers? Neem dan contact op met Ad de Bruyn, senior belastingadviseur van FNRS-partner ABAB Accountants en Adviseurs, via telefoonnummer 0416-683142 of stuur Ad een mail.