Nieuws

FNRS maakt zich hard tegen verlenging garantietermijn

Profielfoto van Demi Uijtewaal
Demi Uijtewaal
22 december 2020 | 2 minuten lezen

Op 20 mei 2019 is er een nieuwe EU-richtlijn (EU-richtlijn 2019/771) over consumentenkoop aangenomen. Deze richtlijn kan voor de paardensector grote gevolgen hebben door de verlengde garantietermijn die daarin is opgenomen.

De EU-richtlijn 2019/771 heeft betrekking op koopovereenkomsten tussen een professional, een partij die zich bedrijfs-, ambachts- of beroepsmatig bezighoudt met de verkoop van bijvoorbeeld paarden en pony’s, en een consument. Een belangrijk doel van de richtlijn is om consumenten te beschermen.

De meest precaire verandering die de EU-richtlijn met zich brengt voor de paardensector is de verlenging van de garantietermijn.

Huidige garantietermijn in consumentenrecht

Volgens de huidige Nederlandse wetgeving geldt bij een consumentenkoop als uitgangspunt dat de zaak wordt vermoed bij de aflevering niet te hebben beantwoord aan de koopovereenkomst als het gebrek zich binnen zes maanden na aflevering openbaart. De verkoper zal dan het tegendeel moeten bewijzen. Als de verkoper niet kan bewijzen dat het gebrek (zoals een blessure) nog niet bij aflevering aanwezig was, dan moet de verkoper het paard terugnemen, de koopprijs terugbetalen en/of een schadevergoeding betalen als de koper de koopovereenkomst daarom ontbindt. In de jurisprudentie lees je regelmatig terug dat de blessures niet door dierenartsen zijn te dateren en dat de koper dan in het gelijk wordt gesteld.

Het lastige in de paardenhandel is dat bij paarden door een verkeerde omgang of belasting op korte termijn blessures kunnen ontstaan. Het risico voor de verkoper van paarden is om deze reden onder het huidige consumentenrecht al aanzienlijk.

Consumentenrecht per 1 januari 2022

De lidstaten moeten de nieuwe EU-richtlijn uiterlijk op 1 juli 2021 hebben omgezet in nationale wetgeving. Die wetgeving treedt vervolgens per 1 januari 2022 in werking.

De nieuwe EU-richtlijn schrijft een garantietermijn van één jaar voor, wat het risico voor de verkopende partij aanzienlijk vergroot. Dit betekent dat een verkoper nog tot een jaar na de verkoop van het paard kan worden geconfronteerd met een succesvolle ontbinding van de koopovereenkomst door de koper.

Een lidstaat mag de garantietermijn in zijn nationale wetgeving ook vaststellen op twee jaar. De Nederlandse wetgever heeft daar in het wetsvoorstel niet voor gekozen.

Ook mogen de lidstaten koopovereenkomsten met betrekking tot levende dieren uitzonderen, waardoor (onder andere) de verlengde garantietermijn daarvoor niet zal gelden. De Nederlandse wetgever heeft daar vooralsnog niet voor gekozen. De FNRS is samen met de leden uit de Sectorraad, met de Overheid en met het European Horse Network in overleg om voor de paardenhandel een uitsluitingsclausule op te nemen. Bij de paardenhandel is immers geen mogelijkheid om alle gebreken bij leven voorafgaand aan de koop te onderzoeken en vast te stellen. Tevens kan het gebruik, de omgang en een veranderende omgeving gebreken veroorzaken of aan het licht brengen die eerder niet zichtbaar waren.

Koopovereenkomst

Een duidelijke koopovereenkomst is van groot belang, onder andere met het oog op een eventuele gerechtelijke procedure. Wij adviseren bij de verkoop van paarden gebruik te maken van de FNRS-contracten. Deze worden jaarlijks juridisch gecontroleerd.

Als het tot een gerechtelijke procedure komt, wordt door de rechter bekeken of het paard voldoet aan de gemaakte afspraken in de koopovereenkomst. In de koopovereenkomst moeten daarom door partijen het gebruiksdoel en de kwaliteiten van het paard duidelijk worden omschreven. Ook mogelijk aanwezige blessures moeten vermeld worden omdat dan aan te tonen is dat het gebrek bij overeenkomst al aanwezig was en de consument hiervan bewust was.

FNRS

Als FNRS volgen we de ontwikkelingen rondom het consumentenrecht op de voet. Daarnaast lobbyen wij samen met verschillende partijen in de Sectorraad, bij de Overheid (het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het ministerie van Justitie en Veiligheid) om de belangen van de paardenhandel te beschermen. Binnen het European Horse Network in Brussel bespreken wij het Europese speelveld.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met nieuwe FNRS-partner Langelaar Klinkhamer Advocaten