Veranderingen rondom landbouwvoertuigen per 1 januari 2021
Vanaf 2021 veranderen er drie zaken rondom het gebruik van landbouwvoertuigen. Voor u als hippische ondernemer kunnen deze veranderingen van toepassing zijn wanneer u met een tractor werkt op uw bedrijf, maar ook wanneer u gebruik maakt van andere landbouwvoertuigen.
Kentekenplicht
Vanaf 1 januari 2021 gaat de kentekenplicht in voor landbouwvoertuigen die harder dan 40 km/uur kunnen. Gaat u de openbare weg op, dan moet het voertuig geregistreerd zijn. Let hierbij op dat dit geldt voor elk stukje openbare weg. Dus ook wanneer u slechts enkele meters hoeft over te steken om van het ene weiland naar het andere weiland te komen.
Voor een bestaande tractor kost aanvraag, registratie en tenaamstelling rond de 18 euro. De kentekenplaat gaat rond de 12 euro kosten. Bij nieuwe tractoren liggen de prijzen hoger. Registratie van een nieuwe tractor kost rond 39 euro, de tenaamstelling 10 euro en de plaat 12 euro. De boete voor rijden zonder kentekenplaat is 140 euro. Geen registratie van het voertuig levert een boete van 380 euro op.
Voor de kentekenplicht geldt een overgangstermijn tot 2025 voor langzame trekkers die maximaal 25 km/uur rijden. Vanaf dan kan rijden zonder kentekenplaat een boete opleveren van 140 euro.
APK-plicht
Naast een kentekenplicht geldt vanaf 2021 ook een verplichte APK voor tractoren die harder dan 40 km/u kunnen. De invoering van de APK-plicht start op 1 mei 2021.
Verhoging maximumsnelheid
De laatste verandering die in gaat per 1 januari is dat de maximumsnelheid voor tractoren te verhogen van 25 km/u naar 40 km/u. Het is ook de bedoeling dat per 1 januari 2021 de toegang gegeven wordt tot rondwegen voor langzaam verkeer. Hiervoor is een wijziging van algemene maatregelen van bestuur nodig. Naar verwachting gaat deze regeling ook per 1 januari 2021 in. De Raad van State werkt nog aan een advies hierover.
Welke uitzonderingen zijn er?
Er zijn een aantal uitzonderingen op de nieuwe wet. Dit geldt voor voertuigen die nooit het erf verlaten en voor fruitpluktreintjes of smalspoortrekkers met een maximale breedte van 1,30 meter. Een minishovel die smaller is dan 1,30 meter dient wel een kentekenplaat te hebben. De uitzondering geldt alleen voor smalle voertuigen zonder trekhaak. Er is ook een vrijstelling voor voertuigen die niet harder dan 6 km/u kunnen.
Vindt u het lastig om te bepalen of uw voertuig straks een kentekenplaatverplichting heeft? Er zijn een aantal handige websites waar u eenvoudig kunt controleren of het voertuig onder de nieuwe wetgeving valt. Op de website van landbouwkentenplaat vindt u alle informate omtrent kenteken aanvragen en registratie. Op de website van Fedecom vindt u een handig schema dat u kunt volgen om te controleren of uw voertuig onder de nieuwe verplichting valt.