Aanpassing overeenkomsten met aansprakelijkheid bij wolvenschade
Sinds de terugkeer van de wolf in Nederland in 2018, ervaren paardenhouders toenemende zorgen over de veiligheid van hun dieren. De aanwezigheid van de wolf kan leiden tot ernstige incidenten, vooral in de opfok, waar jonge dieren gedurende langere periodes dag en nacht in de wei verblijven. De FNRS heeft daarom, in overleg met haar juridische partner Langelaar Klinkhamer Advocaten, besloten om haar overeenkomsten voor pension-, opfok- en trainingstallen aan te passen met een bepaling over aansprakelijkheid bij wolvenschade.

Aansprakelijkheidskwestie bij wolvenschade
De FNRS heeft zich eerder uitgesproken over de noodzaak van een beheerplan voor de wolf. Totdat er vanuit de overheid een effectief beleid komt, blijft de sector echter geconfronteerd worden met de gevolgen van de aanwezigheid van de wolf. Opfokkers en pensionstalhouders maken zich zorgen over de risico’s voor hun dieren en de mogelijke schadeclaims bij incidenten.
Zo stelt Wim ten Pas, eigenaar van een grootschalig opfokbedrijf: “Het wolfwerende raster dat momenteel op de markt is, vind ik niet veilig voor paarden. Wanneer een paard verstrikt raakt in een net, kunnen de gevolgen desastreus zijn. Het risico op letsel is te groot om dit veilig toe te passen. Daarnaast is het vaak onbegonnen zaak om kilometers aan hekwerk aan te passen of te vervangen. Dit loopt al snel in de papieren, dat is voor veel paardenhouders niet zomaar te bekostigen.”
De aansprakelijkheidsdruk in de paardensector neemt toe, waardoor FNRS in haar overeenkomsten een expliciete bepaling heeft toegevoegd over aansprakelijkheid bij schade door wilde dieren, waaronder de wolf.
Aanpassingen in de overeenkomsten
In de vernieuwde opfok-, pension- en trainingsovereenkomsten is de volgende bepaling opgenomen:
“Partijen verstaan dat het houden van paarden onderhevig is aan gevaren van buitenaf, zoals van wilde dieren, zoals de wolf, waarop partijen geen invloed kunnen uitoefenen, mede omdat bestaande methoden voor het weren van de wolf directe risico’s voor het zorgvuldig houden van paarden met zich brengen. Partijen sluiten daarom iedere aansprakelijkheid van Opfokker/Stalhouder/Trainer voor alle gevolgen en schade, ongeacht aard en omvang, veroorzaakt aan en door aan Opfokker/Stalhouder/Trainer in bewaring gegeven paarden door wilde dieren zoals, maar niet beperkt tot, de wolf, volledig uit.”
Deze bepaling is per direct toegevoegd aan:
- Opfokovereenkomst (artikel 7, lid 4)
- Stallingsovereenkomst (artikel 3.5)
- Trainingsovereenkomst (artikel 7, lid 4)
De aangepaste overeenkomsten zijn, exclusief voor FNRS-leden (login), zowel in het Nederlands als in het Engels beschikbaar en worden geadviseerd om direct te implementeren bij nieuwe klanten en indien gewenst bij bestaande klanten.
Download de FNRS-opfokovereenkomst
Download de FNRS-pensionovereenkomst
Download de FNRS-trainingsovereenkomst
Beheersen risico’s wolf
Met deze aanpassingen wil de FNRS haar leden ondersteunen bij het beheersen van risico’s en het creëren van duidelijkheid in de verantwoordelijkheden van paardenhouders. Meer informatie over aansprakelijkheid bij wolvenschade is te vinden in het eerder gepubliceerde artikel: Ben je als paardenhouder aansprakelijk bij een aanval van de wolf?
De FNRS pleit nog steeds voor een beheerplan voor de wolf in Nederland. Er moet een duidelijke structuur komen met betrekking tot preventieve maatregelen en vergoedingen van schade veroorzaakt door de wolf.