Nieuws

Passende fourage maakt het verschil

Het welzijn en de prestaties van paarden hangen onder andere af van het juiste voermanagement. De juiste fourage is de basis om een paard gezond te houden. Voor hippische ondernemers ligt hier dan ook een kans om niet alleen het welzijn van hun paarden te waarborgen, maar ook de bedrijfsvoering te optimaliseren. In dit artikel bespreken we hoe je met een passende fourage het verschil maakt.

Profielfoto van Chimene Pattimukaij
10 maart 2025 | 3 minuten lezen

Het begint bij de basis

Om paarden optimaal te laten presteren, is een uitgebalanceerd rantsoen met schoon water, kwalitatief en hoogwaardig ruwvoer en krachtvoer op maat belangrijk. FNRS-partners zoals Derks Fourage en Vente Paardenvoeding delen graag hun kennis en ervaring op het gebied van voerbeheer en de voordelen van kwaliteitscontrole. FNRS-partner Derks Fourage stelt hoge eisen aan hun producten en voert strikte kwaliteitscontroles uit. Ze analyseren elke lading ruwvoer om de voedingswaarde nauwkeurig te bepalen, zodat ze hun klanten precies kunnen bieden wat hun paarden nodig hebben. Een ruwvoeranalyse geeft inzicht in cruciale waarden, zoals energie, eiwit en suikergehalte, evenals het drogestofpercentage. Dit overzicht maakt het voor elke klant inzichtelijk wat er in het voer zit en zorgt voor weloverwogen beslissingen.

Belang van ruwvoeranalyse

Een ruwvoeranalyse is belangrijk voor goed voermanagement. Het biedt inzicht in de voedingswaarden zoals energie, suikergehalte, drogestofpercentage en eiwit zodat het rantsoen precies afgestemd kan worden op de behoeften van elk paard. Dit is vooral waardevol voor manegebedrijven en pensionstallen, waar paarden uiteenlopende voedingsbehoeften hebben. Door een gebalanceerd ruwvoerbeleid kan vaak minder krachtvoer worden ingezet, wat zowel kosten bespaart als beter aansluit bij de natuurlijke voeding van paarden. Derks Fourage levert verschillende soorten ruwvoer, zoals voordroog en (ontstoft) weidehooi, verpakt met extra lagen folie voor optimale kwaliteit.

Voorkom maagzweren met passend voermanagement

Goed voermanagement is niet alleen van belang voor het optimaal benutten van voedingsstoffen, maar kan ook helpen om maagproblemen, zoals maagzweren, te voorkomen. Regelmatige en passende hoeveelheden ruwvoer kunnen bijdragen aan een gezonde maag en darmflora. Een paard heeft van nature een continue aanvoer van voedsel nodig, waardoor langdurige periodes zonder voer maagzuur kunnen veroorzaken dat de maagwand beschadigt. Het juiste voerbeleid houdt dus niet alleen rekening met de voedingswaarde maar ook met de frequentie van voerbeurten.

Mineralen en sporenelementen

Paarden hebben van nature een instinctieve behoefte om mineralen en sporenelementen op te nemen. Wanneer paarden minder krachtvoer krijgen, kunnen tekorten ontstaan aan essentiële voedingsstoffen, vooral bij paarden die op rust staan of sobere rassen die gevoelig zijn voor overgewicht. De Paardenlikemmer van Vente Paardenvoeding is een ideale aanvulling voor deze dieren en helpt tekorten aan mineralen, sporenelementen en vitaminen aan te vullen. Dit is een eenvoudige manier om ervoor te zorgen dat paarden in de weide of op stal de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen.

Mest als indicator van gezondheid

De mest van een paard zegt veel over zijn gezondheid. Een gezonde darmflora uit zich in mest die een goede consistentie, kleur en geur heeft. Afwijkingen in de mest kunnen wijzen op problemen met de spijsvertering of voeding en zijn daarom een belangrijk signaal om op te letten. Ondernemers die de mest regelmatig controleren en hun voerbeleid daarop aanpassen, kunnen vaak vroegtijdig problemen signaleren en aanpakken.

Het belang van kwalitatief strooisel

Naast voeding speelt het juiste strooisel ook een grote rol in het welzijn van het paard. Een droog, stofvrij ligbed draagt bij aan een gezond stalklimaat en voorkomt luchtwegproblemen. De keuze voor strooisel kan variëren per staltype en voorkeur van de paardenhouder, maar de basis blijft dezelfde: het moet comfortabel en hygiënisch zijn. Derks Fourage biedt een breed assortiment aan strooisels, zodat elk type paardenhouder een passende keuze kan maken voor zijn of haar stal.

Schoon en voldoende drinkwater

Water is een vaak onderschatte, maar essentiële voedingsstof voor paarden. Een paard van 500 kg drinkt gemiddeld 25 liter water per dag, maar deze behoefte kan oplopen afhankelijk van arbeid en ruwvoergebruik. Paarden die veel ruwvoer eten of intensief trainen, drinken doorgaans meer water. Om ervoor te zorgen dat paarden altijd toegang hebben tot schoon, vers drinkwater, is het belangrijk dat drinkbakken goed bereikbaar, schoon en op de juiste hoogte zijn. FNRS adviseert om elke drie jaar een wateranalyse uit te voeren, vooral wanneer grondwater als drinkwater gebruikt wordt. Een wateranalyse kan uitwijzen of het water vrij is van schadelijke stoffen en geschikt is voor de paarden, wat van groot belang is voor hun algehele gezondheid.

Investeren in kwaliteit

Hoewel investeren in hoogwaardige fourage en voermanagement misschien duurder lijkt, betaalt het zich op de lange termijn terug. Kwaliteit in voer en strooisel leidt tot gezondere paarden, minder medische kosten en vaak ook betere prestaties. Hippische ondernemers die inzetten op kwaliteit en maatwerk in de voeding van hun paarden, kunnen rekenen op tevreden klanten en een betere bedrijfsvoering. Door met aandacht voor details en kwaliteit het voermanagement op te bouwen, profiteren niet alleen de paarden van betere gezondheid en prestaties, maar creëert men ook een duurzame en succesvolle basis voor de onderneming.