Verlaging van de beschermingsstatus van de wolf: wat betekent dit?
Vandaag heeft een meerderheid van het Permanent Comité van de Conventie van Bern ingestemd met het voorstel om de beschermingsstatus van de wolf te verlagen van ‘strikt beschermd’ naar ‘beschermd’. Dit besluit wordt door de Sectorraad Paarden en de FNRS gezien als een belangrijke stap naar een betere balans tussen natuur en leefbaarheid op het platteland.
De terugkeer van de wolf naar Nederland heeft geleid tot verschillende uitdagingen. Hoewel wolven positieve effecten kunnen hebben op de biodiversiteit in grote natuurgebieden, is dat in het cultuurlandschap van Nederland minder het geval. De aanwezigheid van de wolf heeft voor paardenhouders en andere bewoners in het buitengebied geleid tot praktische problemen, zoals risico’s voor paarden en landbouwhuisdieren, en heeft maatschappelijke discussies aangewakkerd. De impact van de wolf op zowel wilde dieren als gedomesticeerde dieren onderstreept de noodzaak voor flexibeler beheer.
Noodzaak voor effectief beheer
De ‘strikt beschermde’ status van de wolf maakte het moeilijk om in te grijpen in situaties waar wolven schade veroorzaken of gevaarlijk gedrag vertonen. De verlaging naar een ‘beschermde’ status biedt nationale en regionale overheden meer mogelijkheden om adequaat te reageren op problematische gevallen. Dit kan onder meer inhouden dat wolven in bepaalde situaties worden verjaagd of, in uiterste gevallen, verwijderd.
Met de verlaging van de beschermingsstatus ontstaat er ook meer ruimte voor preventief beheer. De wolf heeft zich snel aangepast aan het Nederlandse cultuurlandschap, waardoor zijn natuurlijke schuwheid is afgenomen en het aantal confrontaties met mensen en dieren is toegenomen. De huidige methoden om wolven te weren, zoals het op stal zetten van dieren of het plaatsen van hoge afrasteringen, blijken niet altijd effectief en vereisen aanzienlijke investeringen in tijd en geld. Daarnaast kan dit in het geval van paarden en pony’s een negatieve impact op het welzijn hebben, wanneer paarden meer op stal staan dan wenselijk.
Vervolgproces
Het besluit van het Permanent Comité van de Conventie van Bern is nog niet het einde van het proces. De aanpassing van de beschermingsstatus van de wolf is vastgelegd in de Europese Habitatrichtlijn, wat betekent dat het nog moet worden goedgekeurd door de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie. Dit is een complex proces dat tijd zal kosten.
De Conventie van Bern
De Conventie van Bern is een internationaal verdrag dat gericht is op de bescherming van wilde dieren en hun leefgebieden in Europa. Het stimuleert samenwerking tussen landen om bedreigde soorten te beschermen. De lidstaten, waaronder zowel Europese als enkele niet-Europese landen, evalueren jaarlijks de voortgang van het natuurbehoud en passen waar nodig de beschermingsmaatregelen aan. Het voorstel om de beschermingsstatus van de wolf te verlagen wordt in dit kader besproken.