Paard kopen uit het buitenland
De FNRS krijgt veel vragen over het importeren van paarden uit het buitenland. Deze vraag is de laatste editie van vakblad De Hippische Ondernemer beantwoord door de Sectorraad Paarden. In dit artikel wordt uitgelegd welke verplichtingen er komen kijken bij het kopen van een paard uit het buitenland. Hierbij gelden verschillende regels voor EU-landen (incl. Noorwegen en Zwitserland) en niet EU-landen. Hieronder vind je een aantal eisen waar je aan moet voldoen bij het importeren van een paard uit een EU-land.
Als ondernemer een paard uit het buitenland kopen
Wanneer je als ondernemer een paard uit een EU-land koopt en deze zelf vervoert naar Nederland, dien je te beschikken over verschillende documenten.
1. Diergezondheidscertificaat
Bij import van een paard uit een EU-land dient het paard te beschikken over een diergezondheidscertificaat, welke wordt aangevraagd bij de autoriteit in het land waaruit het paard naar Nederland reist (het equivalent van de NVWA in Nederland). Het certificaat wordt uitgegeven na keuring door een officiële dierenarts van de autoriteit.
2. Geldig paardenpaspoort
Alle paarden in de EU moeten een paardenpaspoort hebben, wat in de hele EU geldig is. Het paspoort hoeft niet vervangen te worden door een Nederlands paspoort.
3. Transportvergunning
Bij vervoer van paarden binnen de EU gelden Europese wetten rondom commercieel versus niet-commercieel vervoer. Bij het uitvoeren van een commercieel vervoer heb je een transportvergunning nodig en dient het vervoer geregistreerd te worden in TRACES. In dit systeem wordt al het vervoer van paarden over landsgrenzen geregistreerd. Een commercieel vervoer betreft bijvoorbeeld vervoer van of naar een verzamelcentrum, het vervoer van meer dan twee paarden of vervoering van een paard van iemand anders tegen betaling.
Als het gaat om particulier, niet-commercieel vervoer, dan moet je een ‘basisregistratie vervoerder onder AHR’ aanvragen via de NVWA. Daarnaast dien je ook het vervoer te registreren in TRACES.
Vervoer van meer dan twee paarden betreft commercieel vervoer
De NVWA voert steekproefsgewijs bestemmingscontroles uit om de geldigheid van deze documenten te controleren.
Bij aankomst in Nederland dient het paard zo snel mogelijk (maximaal 90 dagen) geregistreerd te worden in I&R. Vanaf 1 januari 2024 kan dit alleen nog bij een Nederlandse paardenpaspoort uitgevende instantie (ppi) gedaan worden. Deze importmelding hoeft alleen gedaan te worden als het paard vanuit het buitenland langer dan 30 dagen (op dezelfde plek) in Nederland blijft. Als het paard langer dan 30 dagen op dezelfde plek zal blijven (uitzonderingen zijn te vinden op de website van RVO), moet het paard ook op het UBN van het betreffende bedrijf aangemeld worden met een Aanvoermelding. Dit kun je zelf doen op de website van RVO.
Bij import van een paard uit een niet EU-land gelden andere eisen. Op de website van de NVWA kun je meer lezen over de importprocedures vanuit een niet-EU land.
Als ondernemer een buitenlands paard van een Nederlandse handelaar kopen
Handelaren kunnen helpen in het vinden en aanschaffen van het paard wat past bij de wensen van jou als ondernemer. Paardenhandelaren in Nederland dienen zich te houden aan wetgeving wanneer zij paarden inkopen en invoeren. Zo geldt dat een paardenhandelaar alleen paarden mag kopen, verhandelen of vervoeren die in het bezit zijn van een geldig paspoort en chip. Dit is ook een criterium voor het importeren van paarden uit het buitenland. De handelaar is daarnaast ook verantwoordelijk voor een geldige gezondheidsverklaring en de benodigde transportdocumenten volgens EU-wetgeving wanneer hij/zij een paard uit het buitenland gekocht heeft en importeert.
Wanneer een handelaar deelneemt aan de koop van een paard als bemiddelaar in het buitenland, is de koper van het paard (de persoon die de handelaar inschakelt als bemiddelaar) verantwoordelijk voor de uiteindelijke import van het paard.
Het is belangrijk om in overleg met de handelaar ervoor te zorgen dat het duidelijk is wie de koper van het paard is, aangezien diegene verantwoordelijk is voor de import van het paard en het voldoen aan de wet- en regelgeving hieromheen.
De koper is verantwoordelijk voor de import van het paard
Het invoeren van een buitenlands paard met behulp van een transportbedrijf
Wanneer een transportbedrijf wordt ingeschakeld voor het invoeren van een door jou gekocht paard uit een EU-land, is het belangrijk om te weten welke partijen waarvoor verantwoordelijkheid dragen. Als ondernemer en eigenaar van het paard is het jouw verantwoordelijkheid om zorg te dragen voor de hiervoor besproken gezondheidsverklaring en de geldigheid van het paspoort van het paard. Deze documenten dienen tijdens het transport bij het paard aanwezig te zijn. Daarnaast dient de importmelding en de uiteindelijke registratie door de eigenaar van het paard in Nederland te worden gedaan. Onder de verantwoordelijkheden van het transportbedrijf vallen het bezit van een geldige transportvergunning voor het vervoer van levende dieren binnen de EU en de waarborging van het dierwelzijn tijdens het transport, beiden volgens Europese wet- en regelgeving.