Nieuws

Vernieuwde overeenkomst lesgebruik pensionpaard

Het inzetten van een pensionpaard in manegelessen kan soms gunstig zijn voor een manegebedrijf en/of een pensionklant. Dit kan om verschillende redenen worden afgesproken, maar het is altijd belangrijk om de afspraken die hierbij gemaakt worden goed in een overeenkomst te zetten. Dit om misverstanden te voorkomen over bijvoorbeeld aansprakelijkheid, hoe vaak en voor welke doeleinden het paard ingezet mag worden en hoe er voor het paard gezorgd dient te worden. De verwachtingen hierover moeten goed afgestemd worden om een succesvolle samenwerking te bewerkstelligen.

Profielfoto van Frederieke Verhaar
21 oktober 2024 | 1 minuut lezen

Aansprakelijkheid bij wet

FNRS heeft hiervoor een overeenkomst beschikbaar voor haar leden. Deze is recent geactualiseerd en ingekort. De overeenkomst is daardoor overzichtelijker geworden. Een aantal basisregels over aansprakelijkheid zijn in de Nederlandse wet vastgelegd. Bijvoorbeeld wie er verantwoordelijk is voor eventuele schade aan de ruiter en/of eigendommen van de ruiter door gedragingen van het paard. Dit soort basisregels worden daarom niet meer vastgelegd in de overeenkomst. In de vernieuwde overeenkomst wordt verwezen naar het Nederlands recht.

Geen algemene voorwaarden meer

In eerdere nieuwsberichten op de website van de FNRS was al te lezen dat er geen verwijzing naar algemene voorwaarden meer gebruikt worden voor FNRS-overeenkomsten. Wibe Reddingius van Langelaar Klinkhamer lete uit waarom: “De praktijk leerde dat de algemene voorwaarden zelden aan de klanten ter hand werden gesteld en dan gelden ze niet. Bovendien waren de algemene voorwaarden verouderd en waren de meeste bepalingen al wettelijk geregeld. Het consumentenrecht zorgt er daarnaast voor dat bepalingen uit algemene voorwaarden al snel nietig of vernietigbaar zijn. Een privacy statement op de website van de stalhouder is voldoende. Het hoogstnoodzakelijke staat nu in begrijpelijke taal in de nieuwe veel kortere overeenkomst.”

Updaten om te voldoen aan laatste wet- en regelgeving

Reddingius adviseert FNRS-leden om de contracten met hun klanten te updaten naar deze nieuwe versie zodat de overeenkomsten voldoen aan de laatste wet- en regelgeving.  Heb je vragen over deze nieuwe overeenkomst? Neem dan contact met op de Ondernemersdesk van de FNRS. Heb je een juridische vraag? FNRS-leden kunnen kosteloos gebruik maken van een eerstelijns juridische helpdesk bij FNRS-partner Langelaar Klinkhamer Advocaten. Het eerste half uur is gratis. Neem hiervoor contact op met Wibe Reddingius via 06 22 56 59 61.

 

Download nieuwe overeenkomst gebruik pensionpaard