FNRS en onderwijs: samen sterk voor de hippische sector
De FNRS is niet alleen een brancheorganisatie voor hippische ondernemers, maar ook voor onderwijsinstellingen. In het onderwijs wordt de basis gelegd voor een professionele aanpak in de hippische sector. Studenten leren hier hoe zij op een verantwoorde manier met paarden kunnen omgaan en worden voorbereid op een toekomst als hippisch ondernemer. Wij hechten er dan ook veel waarde aan dat onderwijsinstellingen aangesloten zijn bij de FNRS, zodat we samen kunnen bijdragen aan de kwaliteit en professionaliteit van de hippische sector.
Kennisdeling en ontwikkeling
Onderwijsinstellingen die zijn aangesloten bij de FNRS hebben toegang tot een schat aan kennis, diensten en materialen die zij kunnen inzetten voor hun opleidingen. Denk hierbij aan gastlessen over professioneel hippisch ondernemen, het opstellen van een ondernemersplan of kostprijsberekeningen voor een hippisch bedrijf. Daarnaast bieden we handboeken over onderwerpen zoals bedrijfsovername en professioneel hippisch ondernemen, evenals modellen voor ondernemers- en marketingplannen. Dit alles draagt bij aan de kwaliteit van het onderwijs en zorgt ervoor dat studenten goed voorbereid de arbeidsmarkt op gaan. Daarnaast heeft de FNRS een groot netwerk van partners waarmee onderwijsinstellingen in contact kunnen komen voor nog meer kennis en inspiratie.
Waarom samenwerken met de FNRS?
We vroegen Anne Groothedde-Kremers, teamleider van de hippische onderwijsinstelling Aeres MBO Barneveld, naar de grootste toegevoegde waarde van hun FNRS-partnerschap voor de opleiding en studenten:
“Als onderwijsinstelling met hippische opleidingen vinden wij in Barneveld dat wij het goede voorbeeld moeten geven aan onze studenten. Het is daarom niet eens denkbaar om niet aangesloten te zijn bij de FNRS. Door de komst van ons eigen Aeres Hippisch Centrum in 2018 zijn wij direct gekeurd door de FNRS en Stichting Veilige Paardensport. De samenwerking met de FNRS is waardevol voor ons als hippisch bedrijf, maar voegt ook veel toe aan ons onderwijs, bijvoorbeeld door de ondersteuning bij onze theorielessen. Zo maken wij gebruik van het handboek ‘Hippisch Ondernemen’ in onze lessen. De collega’s van de FNRS kennen onze school en het Aeres Hippisch Centrum en zijn dan ook vaak inhoudelijk betrokken bij onze lessen of themaweken.”
Inspiratievolle leeromgeving: Het FNRS-lokaal
Aeres MBO Barneveld heeft ook een speciaal FNRS-lokaal ingericht op hun campus. Op de vraag waarom zij voor een FNRS-lokaal hebben gekozen en wat dit betekent voor hun studenten, zegt Anne:
“Onze studenten functioneren het beste wanneer zij worden uitgedaagd door een inspirerende omgeving. In de praktijk is die omgeving ons Aeres Hippisch Centrum, maar op onze schoolcampus in Barneveld ontbrak zo’n plek. Gezien onze jarenlange samenwerking met de FNRS was het voor Aeres MBO Barneveld een logische stap om een FNRS-lokaal te maken. Met een mooie FNRS-vlag en logo’s van de Stichting Veilige Paardensport en de FNRS is ons lokaal goed gevuld. Toch hebben we ervoor gekozen om het gehele lokaal blauw te schilderen en om de vier FNRS-toekomstscenario’s op fotobehang af te laten drukken! Als teamleider van de hippische opleidingen ben ik mega trots op de samenwerking die wij met de FNRS hebben.”
Belangenbehartiging voor de hele sector
Door samen te werken met de FNRS, versterken onderwijsinstellingen niet alleen hun eigen positie, maar dragen ze ook bij aan de belangen van de gehele hippische sector. De FNRS vertegenwoordigt de belangen van haar leden op verschillende terreinen, zoals veiligheid, dierenwelzijn, financiën en natuurlijk onderwijs. Dit doen wij in samenwerking met diverse organisaties, zoals de Sectorraad Paarden (SRP), het Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS) en het European Horse Network (EHN).
Kwaliteit, veiligheid en welzijn
Onderwijsinstellingen met een eigen hippische (praktijk) accommodatie of die gebruik maken van een hippische accommodatie moeten voldoen aan het FNRS-kwaliteitsbeleid, onderdeel van het traditionele FNRS-lidmaatschap. Deze erkenning zorgt ervoor dat studenten en bezoekers kunnen zien dat de praktijklocatie voldoet aan de hoogste standaarden op het gebied van welzijn, veiligheid en faciliteiten. De FNRS voert elke 2,5 jaar een kwaliteitskeuring uit, zodat praktijklocaties er zeker van zijn aan alle eisen te voldoen.
Aangesloten onderwijsinstellingen
Op dit moment zijn de volgende hippische onderwijsinstellingen verbonden met de FNRS: Aeres, Yuverta, Lentiz, Landstede, Terra MBO, Vonk, Curio.
De FNRS is er dus, naast alle primaire hippische bedrijven, ook voor alle onderwijsinstellingen die zich bezighouden met het opleiden van hippische professionals. De FNRS ondersteunt graag bij de ontwikkeling van het hippisch ondernemerschap.
Meer informatie
Wil je meer weten over wat de FNRS allemaal voor hippische onderwijsinstellingen kan betekenen?