Voorzichtigheid geboden bij verhuur paardenbedrijf
Afgelopen periode zijn er op uiteenlopende plaatsen drugslabs op hippische bedrijven opgerold. Net als agrarische bedrijven, lijken paardenbedrijven de ideale dekmantel voor activiteiten van criminelen. Geregeld worden paardenhouders en agrariërs benaderd met de vraag of zij hun (leegstaande) stallen of schuren willen verhuren. In veel gevallen is niet duidelijk waar deze ruimtes dan voor gebruikt worden. Illegale wietteelt is al niet meer het grootste probleem, het gaat nu vaak om productie van synthetische drugs. Hippische ondernemers moeten zich bewust zijn van de gevaren van verhuur aan derden, omdat in sommige gevallen drugscriminelen zich aanbieden als aanlokkelijke huurder.
Haike Blaauw, directeur van de FNRS: “De afgelopen maanden hebben veel hippische ondernemers zwaar te lijden gehad onder de economische gevolgen van de coronacrisis. Wanneer er dan een potentiële huurder op het erf komt voor een leegstaande ruimte dan kan het aantrekkelijk klinken om op het aanbod in te gaan. Ons advies is om eerst heel goed na te gaan of je niet te maken hebt met illegale activiteiten.” Hij waarschuwt: “Wanneer je ze eenmaal op je erf hebt ben je er niet zomaar vanaf en loop je een enorm risico. Één keer meedoen is geen optie, voor je het weet ben je zelf direct of indirect betrokken bij het criminele circuit.”
Door ruimtes aan criminelen te verhuren, raken ondernemers betrokken bij het criminele circuit. “Het wordt natuurlijk voorgesteld als lucratief, maar de lusten vallen vooral bij de criminelen en de lasten op het eind bij de ondernemer, want als een drugslab wordt opgerold dan is de eigenaar nog altijd aansprakelijk voor het opruimen van de hele handel, het betalen van de openstaande stroomkosten en het terugbetalen van alle kosten aan de overheid. De bedragen hiervoor kunnen oplopen tot tienduizenden euro’s. Los van de financiële schade loop je als ondernemer het risico op vervolging en is de imagoschade voor de sector in het algemeen en de betreffende ondernemer in het zijn bijzonder enorm.”
Verdachte situaties drugslab herkennen
De beste manier om uit de buurt te blijven van het criminele circuit, is verdachte gebeurtenissen herkennen. Drugslabs zijn levensgevaarlijke chemische fabriekjes. Vaak worden ze in georganiseerd verband opgezet. Bij de verhuur van het pand, de opbouw van een lab en het verduisteren van afval zijn veel partijen betrokken. Omdat iedereen elkaar kent in een kleine gemeenschap gaat bepaald gedrag opvallen: het af- en aanrijden met voertuigen, bouw- en sjouwactiviteiten op vreemde tijdstippen of een onverklaarbaar uitgavepatroon.
“We adviseren ondernemers om extra kritisch te kijken aan wie ze ruimtes verhuren. En om zeker ook zelf een oogje in het zeil te houden. Verifieer bij de Kamer van Koophandel hoe nieuw een bedrijf is. Als het bedrijf pas net bestaat, moet je meteen argwanender zijn. Zoek goed uit met wie je te maken hebt en vraag wat ze gaan doen in jouw ruimte. Stel een degelijk huurcontract op waarbij afspraken duidelijk op papier staan, zorg voor een kopie van het paspoort, en regel de betaling via de bank. Wordt een van deze zaken geweigerd, dan is dat een duidelijk signaal.” In een aantal gemeentes is het mogelijk om na te gaan of aspirant-huurders mogelijk criminele antecedenten hebben. Daarbij werken, gemeenten, Openbaar Ministerie, Belastingdienst, woningcorporaties en politie samen. “Het is belangrijk dat men direct de politie of Misdaad Anoniem belt als ze mogelijk door dit soort mensen benaderd zijn. Vaak voelen mensen zich een verklikker als zij aangeven in de buurt iets verdachts te hebben gezien of meegemaakt. Maar pas op! Je kunt vaak maar één keer nee zeggen. Bij twijfel dus niet verhuren!”
Schakel hulp in bij de volgende signalen:
|
Meld het bij Misdaad Anoniem
Herkent u een van de signalen? Meld het dan bij Misdaad Anoniem. Dat kan via telefoonnummer 0800 7000 of in de beveiligde omgeving op www.meldmisdaadanoniem.nl. Misdaad Anoniem staat los van de politie en melden is helemaal anoniem. Zelfs als u wel vertelt wie u bent, noteren ze dat niet. Bij Misdaad Anoniem zien ze uw telefoonnummer of IP-adres niet. Ook nemen ze geen telefoongesprekken op.
Melden is belangrijk
Ieder jaar stuurt Misdaad Anoniem 16.000 meldingen door naar de politie. En dagelijks worden hierdoor zaken opgelost. Wapens, drugs en gevaarlijke stoffen worden vernietigd en de drugslabs gaan op slot. Uw melding is dus heel belangrijk bij het opsporen van drugslabs.