Nieuws

Goed voorbereid op minder inkomen?

Inzicht is belangrijk: niet alleen in de financiële positie van je bedrijf, maar ook privé. Als ondernemer ben je gewend aan een bepaald inkomen en levensstijl. Maar hoe sta je ervoor als je stopt met jouw onderneming en jouw reguliere inkomen wegvalt?

Profielfoto van Frederieke Verhaar
11 oktober 2024 | 2 minuten lezen

Er zijn meerdere redenen waarom jouw inkomen weg kan vallen. Gepland, bijvoorbeeld als je stopt met jouw onderneming, omdat je gaat genieten van jouw oude dag. Of noodgedwongen, als je stopt met ondernemen doordat je arbeidsongeschikt raakt of overlijdt. Heb je de zaken goed geregeld in deze situaties? FNRS-partner Abab zet een aantal aandachtspunten voor je op een rij.

Een goed geregelde oude dag

Als je ook tijdens jouw pensioen comfortabel wil leven, heb je vaak een extra inkomen nodig naast je AOW-uitkering. Deze uitkering is meestal minder dan in je inkomen als ondernemer, waardoor een aanvulling hierop wenselijk kan zijn. Mogelijk heb je minder inkomen nodig als je geen hypotheek of andere schulden meer hebt.

Er zijn verschillende mogelijkheden om als ondernemer een pensioen op te bouwen. Voor veel ondernemers is het vermogen in de onderneming onderdeel van het pensioenplaatje. Een voorbeeld hiervan kan zijn het onroerend goed of andere aanwezige activa. Hierbij is het belangrijk dat je beseft dat dit vermogen vastzit in de onderneming. Er is dan een (succesvolle) verkoop nodig om dit vermogen als inkomen te ontvangen. Daarnaast kun je pensioen opbouwen door een voorziening onder te brengen bij een bank of verzekeraar.

Een belangrijke eerste stap naar een goed geregelde oude dag is om inzichtelijk te maken hoe jouw huidige situatie is. Vanuit daar bepaald je hoeveel geld je nodig hebt om op je oude dag te kunnen leven zoals je wilt, en om aan jouw verplichtingen op dat moment te kunnen voldoen. Hiermee kun je een antwoord vinden op bijvoorbeeld de vragen: voldoet jouw verwachte inkomen aan deze norm of wat kun je doen om eerder te kunnen stoppen met werken?

Geen zorgen bij ziekte

Je werkt elke dag met veel passie en plezier in jouw onderneming. En wat gebeurt er als je dan onverwacht arbeidsongeschikt raakt? Plotseling niet meer kunnen werken door een werkgerelateerd ongeluk of vanwege (langdurige) ziekte is emotioneel en financieel impactvol. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering kun je deze impact op je inkomen verminderen. De voorwaarden van een arbeidsongeschiktheidsverzekering kun je veelal zelf bepalen. Denk dan aan voorwaarden als wachttijd, maximumduur van de uitkering en het uit te keren bedrag bij arbeidsongeschiktheid. Hoe je deze voorwaarden inricht is afhankelijk van je financiele situatie. Ben je bijvoorbeeld in de mogelijkheid om een bepaalde tijd zelf op te vangen vanuit een financiele buffer? Deze voorwaarden en jouw persoonlijke situatie bepalen de hoogte van je premie.

Voor jouw nabestaande(n)

Een overlijden heeft veel impact. Niet alleen emotioneel, maar ook financieel. Voor mensen in loondienst is er meestal een nabestaandenpensioen verzekerd. Voor een achterblijvende partner voorziet het nabestaandenpensioen in een levenslang inkomen. Je bent als ondernemer in de meeste gevallen niet bij een pensioenfonds aangesloten, waardoor er dus ook geen nabestaandenpensioen verzekerd is. Een mogelijke oplossing om dit op te vangen kan een overlijdenrisicoverzekering zijn. Jouw nabestaanden ontvangen dan bij jouw overlijden een uitkering en blijven dus financieel verzorgd achter.

Goed zorg dragen voor jouw persoonlijke financiële situatie

In alle bovenstaande gevallen is het zaak dat je ten eerste weet waar je momenteel staat en wat jouw doel is. Vanuit dit startpunt kun je voorwaarden en mogelijkheden bepalen voor als zich een dergelijke situatie voor zou doen. Er zijn diverse mogelijkheden om goed zorg te dragen voor je persoonlijke financiële situatie. Laat je helpen door een specialist om inzicht te krijgen, bijvoorbeeld door het laten maken van een financiële inventarisatie. Zo kom je er, in een concreet, kort traject, achter hoe je ervoor staat en welke acties je zou kunnen ondernemen om jouw doel te bereiken.