Manege de Groote Wielen: "Zelf het goede voorbeeld geven, is ons handelsmerk"
Gerrit van den Berg begon in 2005 op bijzondere wijze met Manege de Groote Wielen, gelegen aan de rand van een enorme nieuwbouwwijk. Hij had net in het buitengebied een huis gebouwd, met daarbij kleinschalige pensionstalling en een hengstenhouderij met Shetlanders, toen de gemeente langskwam met een wegkoopregeling.
Drie manegehouders geven in de Paard&Sport magazine editie 3 - 2024 ons een persoonlijk inkijkje in de wijze waarop ze hun bedrijf runnen en welke uitdagingen ze onderweg allemaal zijn tegengekomen. Waar voor de een het hebben van een manege bijna een roeping is, blijkt een ander eerder toevallig in dit bijzondere vak te zijn gerold. Gemeenschappelijke delers zijn er genoeg, met ondernemerschap en het goed willen doen voor de paarden als duidelijke parallellen. Hieronder het tweede verhaal van Gerrit van den Berg van FNRS Manege de Groote Wielen in Rosmalen.
"Zelf het goede voorbeeld geven, is ons handelsmerk"
De gemeente zag graag dat hij een manege zou beginnen op een recreatiestrook, waar ook andere sportverenigingen zitten. Gerrit besloot akkoord te gaan en Manege de Groote Wielen, dat hij vandaag de dag runt met Madeleine van Schagen, werd een feit. “We hebben tien jaar de tijd gehad voor de realisatie en dus goed kunnen nadenken over hoe we het wilden hebben”, aldus Gerrit, die graag Madeleine het woord laat doen. Zij zegt: “We zaten altijd al in de paarden, maar om een manege te starten, moest er nog wel wat gebeuren. Zo moesten we aan de bak om het instructeursdiploma te halen en meer van zulke dingen.”
Snuffelmogelijkheden
Om de zaken goed op orde te krijgen is één, dit vervolgens continue zo te houden een tweede. Madeleine: “Op ons erf moet alles goed geregeld zijn voor mens en dier. Er komen steeds meer regeltjes, die ook op ons betrekking hebben en het niet altijd makkelijker maken, bijvoorbeeld milieu- en stikstofeisen. En met het oog op de welzijnswet, die in 2027 in werking treedt, zijn alle stallen aangepast naar de voorschriften en is een extra hal aangebouwd om nieuwe ruimte te realiseren. Ook zijn er snuffelmogelijkheden en luiken in de deuren. Die investering was het dubbel en dwars waard voor onze paarden, die dagelijks in groepen buiten komen. We willen zuinig zijn op onze paarden. Dat is onze eerste vereiste.”
Wachtlijst
Op Manege de Groote Wielen komen wekelijks zo’n 500 klanten, er zijn ruim 50 manegepaarden en -pony’s en zes gediplomeerde instructeurs. Ook zijn er enkele pensionklanten. “We hebben al jaren een wachtlijst, met ongeveer honderd wachtenden. Dat we tussen twee woonwijken inliggen met een bushalte voor de deur maakt ons goed bereikbaar. We merken ook dat er in de omliggende plaatsen enkele manegebedrijven zijn gestopt.”
In de tijd dat het bedrijf bestaat, was de coronaperiode misschien wel het moeilijkst. Madeleine: “We zijn heel blij dat we die hebben overwonnen. Dat was pittig. In het begin mochten we helemaal niks, maar moesten toch met een klein gezelschap zestig paarden aan de gang houden. We hebben geprobeerd goed contact met onze klanten te bewaren door het versturen van nieuwsbrieven. Goed communiceren is heel belangrijk.”
Transparant
Naast het dagelijkse werk worden er regelmatig activiteiten georganiseerd, zoals wedstrijden of ponykamp. Daarbij steunt de manege op een vaste groep vrijwilligers. “We hebben veel betrokken mensen, zoals ouders van rijdende kinderen. Daar zijn we heel dankbaar voor en zuinig op. In alles wat we doen, is het goede voorbeeld geven ons handelsmerk. We liggen met de paardensport onder een vergrootglas en willen daarom zorgen dat wij alles goed voor elkaar hebben. We zijn heel transparant naar onze omgeving en echt iedereen is hier welkom.”
Enthousiast over Harry’s Horse ZitcompetitieManege Nieuw Amstelland, Manege de Groote Wielen en Hippisch Centrum Midden-Zeeuws Vlaanderen hebben nog iets gemeen. De FNRS-bedrijven doen allen mee met de Harry’s Horse Zitcompetitie, inmiddels uitgegroeid tot een begrip onder manegeruiters. Bij deze competitie staan de correcte houding en zit van de ruiter centraal, oftewel de basis van goed paardrijden. De winnaars mogen zich een jaar lang ‘Best zittende Manegeruiter van het Jaar’ noemen. Manege de Groote Wielen organiseert al zeven jaar om en om met Manege Thielen uit Tilburg de regiofinale of kwartfinale en krijgt zo gastruiters over de vloer die deelnemen aan de Zitcompetitie. Daarnaast neemt 'de Groote Wielen' sinds vorig jaar deel met eigen ruiters, vertelt Madeleine van Schagen: “Wij rijden dus elders de regiofinale en hopelijk ook de rest van de competitie tot aan de finale. De deelnemers vinden het unaniem super leuk om mee te doen en hun vaardigheden uit te breiden. Niet iedereen durft direct op een vreemd bedrijf op een ander paard of pony te stappen, toch kunnen we in de lessen veel mensen wel enthousiasmeren. Ook hebben we het idee dat het klanten bindt.” |
Lees de andere verhalen in Paard&Sport
Lees de verhalen van Yorick Baecke van FNRS Hippisch Centrum Midden-Zeeuws Vlaanderen in Westdorpe en Sandra Melten van FNRS Manege Nieuw Amstelland in Amstelveen in Paard&Sport magazine editie 3 - 2024.