Nieuws

Update btw-verhoging op (paarden)sport

De Troonrede maakt duidelijk dat het kabinet het belang van sport erkent en de maatschappelijke waarde ervan onderstreept. Voor de komend jaar staan er geen bezuinigingen op de sportbegroting van het ministerie van VWS gepland. Echter blijven er, ondanks deze positieve ontwikkelingen, grote zorgen bestaan over de financiële maatregelen die (paarden)sport in Nederland hard zullen raken.

Profielfoto van Frederieke Verhaar
26 september 2024 | 1 minuut lezen

Prinsjesdag: btw van 9% naar 21% per 2026

De voorgenomen btw-verhoging blijft overeind: het kabinet heeft aangekondigd per 2026 de btw op sport van 9 naar 21 procent te verhogen. Deze maatregel zal directe gevolgen hebben voor ruim 7 miljoen Nederlanders die sporten bij ondernemende sportaanbieders, zoals maneges, sportscholen, zwembaden, dansscholen en andere btw belastte sporten.

Financiële drempels voor sporters

Het verhogen van de btw zet de toegankelijkheid van (paarden)sport onder druk en creëert onnodige financiële drempels voor sporters. Het Platform Ondernemende Sportaanbieders, waar FNRS onderdeel van is, maakt zich ernstig zorgen over de impact hiervan op de sportdeelname in Nederland. De ambitie van het kabinet om sport te stimuleren wordt hiermee ondermijnd. Onderzoek laat zien dat 500.000 tot 800.000 mensen gaan stoppen met hun sport door de kostenstijging.

Amendement tegen btw-verhoging ingediend

Snel na Prinsjesdag werd vorige week een amendement van D66 en CDA tegen de btw-verhoging op sport ingediend. Tijdens de Algemene Beschouwingen in de Kamer was er duidelijk veel aandacht voor het belang en de kracht van sport en bewegen in onze samenleving.

Het amendement zal op 4 november tijdens het belastingdebat worden behandeld. De sportsector waardeert de bereidheid van de Tweede Kamer om samen naar alternatieve oplossingen te zoeken. Ook de toezegging van minister-president Schoof om hiervoor open te staan wordt als een stap in de goede richting gezien.

In afwachting van de behandeling van het amendement blijft POS zich, samen met NOC*NSF, KNVB, NL Actief, FNRS en partners in de sport, onverminderd inzetten voor de toegankelijkheid van sport voor iedereen. We blijven ons hard maken voor een toekomst waarin iedereen kan blijven sporten en werken graag met het kabinet samen om dit te realiseren.

Ben je benieuwd naar de politieke gang van zaken rondom het ingediende amendement tegen de btw-verhoging op sport? Lees op de website van het POS een toelichting hierop.