Nieuws

Prinsjesdag 2024: maatregelen voor hippische ondernemers

Dinsdag 17 september, op Prinsjesdag, heeft het kabinet de Miljoenennota gepresenteerd. De Koning maakte tijdens het voorlezen van de Troonrede duidelijk dat sport van belang is voor de hele samenleving. Extra wrang en onbegrijpelijk is het derhalve dat het kabinet zich wel heeft voorgenomen om de btw op sport te verhogen van 9 naar 21%. Dit is een maatregel met verstrekkende gevolgen voor veel sporters en de ondernemende sportaanbieders, zoals manegebedrijven.

Profielfoto van Frederieke Verhaar
19 september 2024 | 6 minuten lezen

Extra wrang en onbegrijpelijk is het derhalve dat het kabinet zich wel heeft voorgenomen om de btw op sport te verhogen van 9 naar 21%. Dit is een maatregel met verstrekkende gevolgen voor veel sporters en de ondernemende sportaanbieders, zoals manegebedrijven.

Geen gehoor btw op sport niet verhogen

Haike Blaauw, directeur FNRS is heel bezorgd over deze financiële maatregel: “Veel hippische ondernemers komen door de btw-verhoging op sportbeoefening voor een flinke uitdaging te staan. Voor hun klanten worden paardrijlessen hierdoor namelijk duurder, en dat gaan we wel voelen. Ondanks alle inspanningen van ons samen met grote partijen in de sport is er vooralsnog geen gehoor gegeven aan het verzoek de btw op sport niet te verhogen. Het was duidelijk een van de meest bekritiseerde maatregelen van het nieuwe kabinet. In zijn troonrede benadrukte Koning Willem-Alexander het belang van sport, maar dit blijkt uit niks bij de aangekondigde maatregelen. We zijn blij met de betrokkenheid van oppositiepartijen CDA en D66 die de regering oproepen de btw-verhoging terug te draaien. We doen er alles aan om het kabinet zo ver te krijgen om over aanpassingen van de maatregelen te praten. We zetten alles op alles om (paarden)sport toegankelijk en betaalbaar te houden. We gaan graag in gesprek met het kabinet en de Tweede Kamer hierover in de komende maanden.”

Een gezamenlijke stunt tegen de btw-verhoging op Prinsjesdag: Olympisch kampioen zeilen Marit Bouwmeester en schrijver Splinter Chabot rolden in Den Haag een 20 meter lange ‘kassabon voor de samenleving’ uit. Met een breed bondgenootschap van organisaties uit de cultuur, evenementen, media, boeken en logies voert de sport actie: stop de btw-verhoging!

Vervolgstappen

Op de achtergrond blijven we onverminderd hard werken aan de btw-campagne. We bereiden ons voor op verschillende scenario's en de bijbehorende vervolgstappen na de publicatie van de Miljoenennota. Ook blijven we in nauw contact met de politici en betrokkenen in Den Haag. In een volgende update zullen we hier meer informatie over delen.

Meer ondersteuning en waardering ondernemen

Naast deze enorme teleurstelling werden er natuurlijk ook andere maatregelen gepresenteerd die invloed hebben op (hippische) ondernemers. Het kabinet kondigde aan meer te willen investeren in innovatie, strategische technologieën en digitalisering. Tegelijkertijd krijgen het ondernemersklimaat en arbeidsproductiviteit steun. Eerder voorgenomen versoberingen van fiscale regelingen voor ondernemers zoals de mkb-winstvrijstelling en de renteaftrek binnen de vennootschapsbelasting worden grotendeels of geheel teruggedraaid. 

Extra investeren is mogelijk, omdat de economische vooruitzichten voor 2024 (voorspelde groei van 0,6%) en 2025 (1,5%) positief zijn. Met een stijging van de koopkracht van in doorsnee 2,5% dit jaar en 0,7% in 2025 is de voorspelling dat, mede door de aantrekkende lonen, het mogelijk is om het eerdere koopkrachtverlies door sterke inflatie weer in te lopen. 

De nieuwe begroting helpt ondernemers om te doen waar ze goed in zijn: ondernemen. Lastenverlichtingen zullen worden doorgevoerd en verzwaringen afgewend. Daarmee laat het kabinet zien grote waardering te hebben voor het bedrijfsleven van mkb tot grootbedrijf. Nederland moet immers meer doen met minder mensen. Haike: “Het zijn mooie voornemens maar we zullen moeten zien wat dit in de praktijk gaat betekenen voor hippische ondernemers.”

Natuur en landbouw

  • Geld voor agrarisch natuurbeheer. De natuur in Nederland moeten we behouden, waarbij er gekeken wordt naar wat echt werkt. Hierbij ziet het kabinet meer mogelijkheden om de boeren te belonen voor het leveren van ecosysteemdiensten en agrarische natuurbeheer. Hier zijn wellicht ook wel aanknopingspunten voor hippische ondernemers, we houden deze nauwlettend in de gaten.
  • Leefbaar, sociaal vitaal platteland. Het kabinet gaat werken met een andere manier voor een leefbaar en sociaal economisch vitaal landelijk gebied door samen met andere ministeries in te steken op brede welvaart.
  • Alternatief voor kritische depositiewaarden. Het stikstofbeleid gaat op de schop. Het Kabinet gaat sturen op uitstoot in plaats van op neerslag. Tevens is het plan om de kritische depositiewaarde te vervangen door een juridisch houdbaar alternatief. Samen met de provincies en gemeenten gaat het Kabinet werken aan een plan om de PAS-melderproblematiek op te lossen.
  • Geen gedwongen bedrijfsbeëindiging. Naast alle bestaande regelingen voor innovatie en bedrijfsverplaatsing komt er een nieuwe vrijwillige stoppersregeling. Het doel is om gedwongen bedrijfsbeëindigingen te voorkomen en de continuïteit te waarborgen.
  • Meten is weten. Het kabinet zet nu echt stappen naar doelsturing, waarbij de daadwerkelijke staat van de natuur en gemeten uitstootcijfers leidend worden in het beleid. Dat betekent dat het aan boeren zelf is hoe zij de gestelde doelen willen bereiken. De overheid ontwikkelt een, op termijn afrekenbare, stoffenbalans voor verschillende thema’s, broeikasgassen, stikstof en water. 

Verduurzamen en energie

  • Duurzaamheidsaanpak. Op het gebied van verduurzaming gaat het kabinet grotendeels door met de duurzaamheidsaanpak zoals de maatwerkafspraken en het Klimaatfonds. Netcongestie is een hardnekkig probleem. Daarom is van belang dat de aangekondigde maatregelen snel in uitvoering worden gebracht zodat de meer dan tiendduizend bedrijven die in de wachtrij staan voor een stroomaansluiting kunnen verduurzamen of uitbreiden. De circulaire economie komt daarentegen niet verder. Er is nog geen concrete oplossing voor de stikstofklem waarin Nederland al vijf jaar zit. Het is voor iedereen belangrijk dat de vergunningverlening voor de energietransitie, de woningbouw en de infrastructuur weer op gang komt en er een juridisch houdbare oplossing wordt gevonden.
  • Subsidie voor sportverenigingen. Sportverenigingen kunnen volgend jaar een beroep doen op subsidie als ze bijvoorbeeld zonnepanelen op de kantine willen leggen. Daarvoor is 74 miljoen euro beschikbaar. Via het Platform Ondernemende Spoortaanbieders gaan we ervoor pleiten dat deze regeling ook voor bedrijven beschikbaar wordt gemaakt.
  • Salderingsregeling afgeschaft. Per 1 januari 2027 wordt de salderingsregeling voor kleinverbruikers waarschijnlijk afgeschaft.
  • Energiebelasting gaat omlaag. De energiebelasting gaat omlaag voor zowel huishoudens als bedrijven. Hoeveel precies is nu nog onbekend.

Personeel

  • Werkgevers kunnen compensatie aanvragen voor een betaalde transitievergoeding bij ontslag als zij een werknemer ontslaan die meer dan 2 jaar ziek is. Deze regel gaat waarschijnlijk vanaf medio 2026 alleen nog gelden voor kleine werkgevers (dat wil zeggen, werkgevers met minder dan 25 man personeel in dienst).
  • Werk gaat meer lonen. Het kabinet zet erop in dat (meer) werken meer moet gaat lonen. Een belangrijke maatregel voor werkenden en broodnodig in de krappe arbeidsmarkt. Het kabinet komt met een aanvalsplan om de arbeidsproductiviteit te verhogen en met de vergrijzende samenleving voor voldoende arbeidspotentieel te zorgen. Om werken meer te laten lonen, verlaagt het kabinet het tarief van de eerste schijf van de inkomstenbelasting en komt er een nieuwe tweede schijf.  

Belastingen en rente

  • Extra belastingtarief in box 1 vanaf 2025. Het gezamenlijke basistarief in box 1 en loonbelasting wordt gesplitst in twee tarieven. Hierdoor moet gericht lastenverlichting plaatsvinden. Het tarief eerste schijf wordt 35,82%, het tarief in de tweede schijf vanaf € 38.441 wordt 37,48% en het tarief in de derde schijf vanaf € 76.817 blijft 49,50%.
  • Schenk- en erfbelasting bedrijven gaat omlaag. Wie een onderneming erft of geschonken krijgt, kan gebruikmaken van de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR). Naar verwachting betaal je dan vanaf 2025 geen schenk- of erfbelasting meer tot een bedrijfswaarde van €1,5 miljoen. Die grens ligt nu nog op €1.205.871. Boven de €1,5 miljoen gaat de vrijstelling van 83% naar 70%.
  • Renteaftrekbeperking vennootschapsbelasting verhoogd van 20% naar 25%. De renteaftrekbeperking in de vennootschapsbelasting (box 3) wordt aangepast, waarbij de limiet voor renteaftrek wordt verhoogd van 20% naar 25% van de fiscale EBITDA (winst vóór aftrek van rente, belastingen, afschrijvingen, en amortisatie). Dit betekent dat bedrijven vanaf 2025 minder rente mogen aftrekken van hun belastbare winst. Dat kan dus een verhoging van de belastingdruk kan betekenen voor bedrijven die veel gebruik maken van vreemd vermogen. Deze aanpassing is bedoeld om Nederland meer in lijn te brengen met het Europese gemiddelde en is gericht op het voorkomen van belastingontwijking door middel van excessieve renteaftrekken. Voor bedrijven kan deze maatregel betekenen dat ze hun financieringsstructuren moeten heroverwegen om de impact op hun belastinglasten te minimaliseren.

Vervoer

  • Accijnsverlaging brandstoffen wordt verlengd tot 2025. De huidige accijnsverlaging op brandstof wordt met een jaar verlengd en loopt door tot eind 2025, zo bleek al eerder uit het Hoofdlijnenakkoord.
  • Rode diesel voor de landbouw komt terug. Het stond al in het Hoofdlijnenakkoord: de rode diesel komt terug. Dit is brandstof die met lagere accijns verkocht wordt aan bepaalde beroepsgroepen. In 2013 stopte de rode diesel voor boeren, maar vanaf 2027 kan de landbouwsector er waarschijnlijk weer gebruik van maken.

Let op! De ingangsdatum van sommige wijziging zijn nog niet definitief. De inwerkingtreding is afhankelijk van goedkeuring door de Tweede en Eerste Kamer of afkondiging van de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) of ministeriële regeling én publicatie in het Staatsblad of de Staatscourant. Daarnaast zal de Tweede Kamer ook nog met wensen komen en zal na de Algemene Beschouwingen blijken of er nog aanpassingen volgen.