Laat je horen: "Paardensport is voor mij belangrijk!"
Maar liefst driekwart van de Nederlanders vindt dat de overheid gezond gedrag moet stimuleren en dat de overheid moet investeren in het financieel toegankelijk houden van sport voor iedereen. Eenzelfde aandeel denkt dan ook dat de btw-verhoging op betaalde sportoefening een negatieve invloed heeft op de volksgezondheid. Deze resultaten komen uit een onderzoek van Ipsos I&O in opdracht van het Platform Ondernemende Sportaanbieders, waar de FNRS bij is aangesloten.
In Nederland zijn er 10 miljoen sporters. Sport verbindt, inspireert, houdt ons gezond en biedt kansen voor iedereen, ongeacht achtergrond of financiële situatie. Laten we ervoor zorgen dat sport toegankelijk blijft voor iedereen, zodat de winst van sport en bewegen niet verloren gaat.
Btw-maatregel raakt Nederlander in de portemonnee
De extra kosten van de btw-verhoging op sport worden voor de consument geschat op ca. € 223 miljoen. Met een btw-verhoging op sport wordt de bal bij de verkeerde doelgroep gelegd. Minder mensen zullen gaan sporten en daarnaast zullen ze ook minder sportevenementen bezoeken. Immers de dagelijkse kosten van Nederlanders stijgen al enorm. Geen wonder dat de maatregel op weinig enthousiasme kan rekenen.
Uit het Ipsos I&O onderzoek blijkt dat onder Nederlanders, van links tot rechts, weinig draagvlak is voor de btw-verhoging op sport. Bij de kiezers van de coalitiepartijen geeft maar liefst 73% aan de maatregel geen goed idee te vinden. Onder de kiezers van oppositiepartijen ligt dat percentage nog hoger, namelijk op 84%. Het is niet vreemd dat er weinig draagvlak is onder kiezers van coalitiepartijen; geen van deze partijen kondigde de btw-verhoging op sport aan in de verkiezingsplannen. Download een overzicht met belangrijkste resultaten van het onderzoek onderaan deze pagina.
Download factsheet onderzoeksresultaten
Gevolgen btw-verhoging voor gezondheid groot
De voorgenomen btw-verhoging op sport heeft verstrekkende gevolgen voor onze samenleving. Mogelijk kunnen honderdduizenden Nederlanders hun sport-abonnement opzeggen als gevolg van de btw-verhoging die zorgt voor hogere prijzen voor de sporter. Ook het Ipsos I&O-onderzoek onderschrijft dat 12% van de Nederlanders door de btw-verhoging minder verwacht te gaan sporten, dat zijn zo’n 1,8 miljoen Nederlanders. Tegelijkertijd heeft 50% van de Nederlanders matig of ernstig overgewicht en nemen de zorgkosten verder toe.
Maak een video: "Sport is voor mij belangrijk..!"
Wil jij dat sport betaalbaar blijft voor jouw sporters? Vraag dan jouw sporters een korte videoboodschap in te sturen om met heel sportend Nederland een krachtige boodschap over te brengen naar de politiek. Deze video wordt verwerkt in een landelijke videomarathon om de btw-verhoging op sport te voorkomen en sport betaalbaar te houden. Doe jij mee en verspreid je de vraag? Als FNRS-lid kun je een gratis toolkit downloaden met teksten en afbeeldingen om de boodschap via jouw kanalen zoals website, nieuwsbrief of social media te delen om jouw (paarden)sporters op te roepen.
Download toolkit met materialen btw-campagne
Houd sport betaalbaar en toegankelijk voor iedereen! Maak een korte video om te laten zien waarom sport zo belangrijk is voor jou. Samen met heel sportend Nederland laten we van ons horen en roepen we de politiek op om de btw op sport niet te verhogen. Maak de zin af:
“Sport is voor mij belangrijk, omdat……..”
Lees op www.nederlandverliest.nl/video hoe je de video kan opnemen en waar je deze heen moet sturen. Jij doet toch ook mee?!
#Nederlandverliest #Sportgaatnietvanzelf
Oproep aan politiek
Wat voor een land willen we zijn? Een land van sporters of zittenblijvers? Sporters in heel Nederland laten van zich horen om Nederland in beweging te houden. Voor alle paardensporters, fitnessers, voetballers, zwemmers, judoka’s, zwemmers, tennissers en schaatsers roepen wij de politiek op: ‘Houd sport betaalbaar en toegankelijk voor iedereen. Sport gaat niet vanzelf!’
FNRS is aangesloten bij het Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS), initiatiefnemer van deze campagne. Deze campagne wordt ondersteund door: NOC*NSF, KNVB en KNLTB, NOC*NSF, Maatschappelijke Organisaties in de Sport (MOS), Vereniging Sportbedrijven Nederland (VSN) en de Beweegalliantie.