Nieuws

Fourage op maat voor gezondheid paard

De juiste kwaliteit fourage is belangrijk voor de gezondheid en het welzijn van paarden. Als eigenaar of verzorger is het belangrijk om de behoefte van ieder individueel paard te begrijpen en aan te kunnen passen waar nodig.

Profielfoto van Frederieke Verhaar
9 augustus 2024 | 2 minuten lezen

Paarden hebben verschillende voedingsbehoeften op basis van factoren als leeftijd, gewicht, ras, inzet en gezondheid. Een dieet dat niet is afgestemd op deze specifieke behoeften kan leiden tot tekorten of overschotten aan essentiële voedingsstoffen, wat op zijn beurt kan leiden tot gezondheidsproblemen.

Het verstrekken van fourage op maat draagt bij aan de algehele gezondheid van het paard. Een gebalanceerd dieet helpt bij het voorkomen van problemen zoals obesitas, spijsverteringsproblemen, hoefbevangenheid en koliek. Goede kwaliteit fourage zorgt voor een constante toevoer van vezels die essentieel zijn voor een gezonde darmwerking. Het spijsverteringsstelsel van een paard is gevoelig en vereist regelmatige inname van vezelrijk voedsel om goed te functioneren. Daarnaast vervult het verstrekken van voldoende fourage ook de gedragsmatige behoeften van paarden. Als natuurlijke grazers hebben paarden de behoefte om regelmatig te grazen en het bieden van voldoende fourage helpt bij het vervullen van dit natuurlijke gedrag.

Analyse geeft waardevolle informatie

Het waarborgen van de gezondheid, het welzijn en de prestaties van paarden staat centraal in de wereld van de hippische ondernemer. Het voeren van kwalitatief ruwvoer is een van de uitgangspunten voor een gezond paard. Door het regelmatig uitvoeren van een ruwvoeranalyse kan de voedingswaarde en daarmee de kwaliteit van een partij ruwvoer bepaald worden.

Een analyse geeft de energie-, eiwit- en suikerwaardes weer. Ook wordt het drogestofgehalte gemeten. Kennis van de waardes van de fouragelevering zorgt voor meer kwaliteit in het totale rantsoen van een paard en kan daarmee de gezondheid per paard verbeteren. Enkel en alleen kijken naar het suikerpercentage
in een analyse is niet voldoende. Het is daarom belangrijk om een analyse goed te kunnen lezen om vervolgens ruw- en krachtvoer op elkaar af te stemmen.

FNRS-partners Van Ansem Derks Fourage en Vente Paardenvoeding werken nauw samen zodat paardenhouders met de juiste kennis en een passend voedingsadvies het rantsoen gericht kunnen bepalen. Hierdoor weten paardenhouders dat ze kwaliteit voeren en dat uit zich weer in de prestatie van het paard.

Daan van Ansem: “We merken dat ondernemers steeds kritischer worden op de kwaliteit van het ruwvoer en strooisel. Bij ons vertrekt geen enkele lading zonder onze kwaliteitscontrole. Dit houdt in dat we de fourage altijd eerst zelf bekijken en beoordelen voordat we het afleveren. Daarnaast laten we elke lading ruwvoer apart analyseren, zodat we precies weten wat er in elke partij zit. Alleen op die manier kunnen we het juiste passende voer leveren dat aansluit bij de behoeftes van de paarden van de klant.”

Vente Paardenvoeding heeft, om het perfecte rantsoen te bepalen, de Vente Ruwvoer Monitor beschikbaar waarmee het rantsoen van de paarden geanalyseerd kan worden. Deze is vrijblijvend voor FNRS-leden.

Kwaliteit voer altijd leidend

Besteed als ondernemer tijd aan het analyseren van ruw- en krachtvoer van de paarden. Pas de hoeveelheid en soort aan op de individuele behoefte van elk paard. Wees kritisch op wat je voert. Kwaliteit van het voer moet altijd leidend zijn.