Nieuws

Wordt de toekomst elektrisch?

De wereld wordt steeds meer elektrisch, en dat geldt ook voor de hippische sector. Elektrische machines winnen aan populariteit vanwege hun duurzaamheid en efficiëntie. Denk aan elektrische shovels en kruiwagens, die je steeds vaker ziet op hippische bedrijven. Ze zijn stil, stoten geen schadelijke stoffen uit en vragen minder onderhoud dan hun diesel-tegenhangers. Hoewel de aanschafprijs vaak hoger is, kunnen de voordelen op de lange termijn deze kosten ruimschoots compenseren, vooral als je eigen stroom opwekt met behulp van zonnepanelen.

Profielfoto van Chimene Pattimukaij
7 augustus 2024 | 2 minuten lezen

Voordelen van elektrische machines

Elektrische machines bieden een aantal duidelijke voordelen. Ze produceren geen uitlaatgassen, wat niet alleen beter is voor het milieu, maar ook voor de gezondheid van mensen en dieren op het bedrijf. Dit maakt ze ideaal voor plekken waar veel publiek komt of waar paarden binnen in een stal staan. Bovendien zijn ze vaak stiller dan dieselmachines, wat bijdraagt aan een rustiger en aangenamer werkklimaat.

Een ander groot voordeel is het lagere onderhoud. Elektrische motoren hebben minder bewegende delen die kunnen slijten, wat betekent dat er minder onderdelen zijn die vervangen moeten worden. Ook hoef je geen brandstof- en oliefilters te vervangen, wat tijd en kosten bespaart.

Uitdagingen en aanschafkosten

Natuurlijk zijn er ook nog enkele uitdagingen. De markt voor elektrische machines is op dit moment kleiner dan die voor traditionele dieselmachines, en dat kan voor sommige bedrijven een drempel zijn. De hogere aanschafprijs kan ook afschrikken. Gelukkig zijn er verschillende subsidies vanuit de Europese Unie beschikbaar, die kunnen helpen om deze kosten te drukken.

 

Meer weten over subsidies voor paardenhouders?

 

Daarnaast is het handig om een vast laadstation te hebben voor het opladen van elektrische machines. Dit kan bijvoorbeeld gecombineerd worden met eigen stroomopwekking, zoals zonnepanelen. Zo kun je de machines opladen als de zon schijnt, wat niet alleen duurzaam is, maar ook kosten bespaart. Het opladen via een stopcontact kan, maar duurt vaak langer.

 

Gratis laadpaal

FNRS werkt samen met laadpaalspecialist Pluq. FNRS-leden kunnen hierdoor kosteloos laadpalen op hun terrein laten installeren. Het mooie is: je hoeft geen investering te doen en toch deel je mee in de opbrengst!

Het concept van Pluq voor FNRS-leden is simpel. Pluq financiert en installeert de laadpalen en neemt tien jaar lang het onderhoud en beheer voor zijn rekening. De laadunits worden aangesloten op de meterkast van jouw bedrijf. De prijs die bezoekers per geladen kilowattuur (kWh) betalen, ligt vanzelfsprekend iets hoger dan de werkelijke energiekosten. Omdat de laadunit op jouw terrein staat, deel je mee in de marge, terwijl alle risico’s voor Pluq zijn.

Voor hippische ondernemers is dit een interessant aanbod. Heb je in de toekomst meer laadpalen nodig? Pluq schaalt kosteloos op met meer laadpalen. Gaat er in de tussentijd iets kapot of treedt er storing op, dan kan er 24/7 telefonisch contact opgenomen worden met de storingsdienst van Pluq. De monteurs staan binnen no-time op jouw terrein om te repareren.

 

Innovaties: robots en elektrische tractoren

De technologie staat niet stil, en dat geldt zeker voor de elektrische machines in de hippische sector. In de nabije toekomst kunnen we waarschijnlijk nog meer innovaties verwachten, zoals robots die stallen schoonmaken. Ook kleine elektrische tractoren worden steeds vaker ingezet voor het onderhoud van paddocks en rijbanen. Deze ontwikkelingen kunnen niet alleen de efficiëntie verhogen, maar ook de werkdruk verlagen.

De toekomst is elektrisch

Het is duidelijk dat de toekomst elektrisch is, uiteindelijk ook in de hippische sector. Elektrische machines bieden tal van voordelen, van lagere onderhoudskosten tot een schoner milieu. Hoewel er nog wat uitdagingen zijn, zoals de hogere aanschafkosten en de beperkte markt, wegen de lange termijn voordelen vaak zwaarder. Met de voortdurende technologische ontwikkelingen en de groeiende beschikbaarheid van duurzame energie, zullen steeds meer bedrijven overwegen over te stappen naar elektrische oplossingen. Dit is niet alleen een slimme keuze voor de bedrijfsvoering, maar ook een belangrijke stap richting een duurzame toekomst.