Nieuws

Voordelig verduurzamen en innoveren met FNRS-partners

Een voordeel van technologische ontwikkelingen is dat het vaak ook verduurzaming met zich meebrengt. Bedrijfsprocessen kunnen efficiënter en/of energiezuiniger uitgevoerd worden door te investeren in nieuwe innovatieve en duurzame oplossingen. Een aantal FNRS-partners biedt interessante producten aan om een hippisch bedrijf voordelig(er) te verduurzamen.

Profielfoto van Frederieke Verhaar
5 augustus 2024 | 3 minuten lezen

Verlichting: winst in kleine hoekjes

Het lichtniveau in stallen en trainingsfaciliteiten heeft veel effect op het gedrag van paarden. Een laag lichtniveau lijkt een rustige en kalmerende omgeving te creëren, maar een paard is een vluchtdier en heeft voldoende licht nodig om de omgeving in te schatten.

Door vol spectrum zonlicht ledverlichting in stallen toe te passen zijn paarden rustiger en vertonen ze minder stress. Tijdens een proefopstelling bij de Grand Prix-paarden op Academy Bartels is door observaties vastgesteld, en aan de hand van bloedmonsters aangetoond, dat de hoeveelheid stresshormonen daalde. Vol spectrum zonlicht ledlampen stralen, in tegenstelling tot conventionele ledverlichting, letterlijk het volle spectrum van de zon uit. Ook de hoeveelheid verlichting draagt bij aan een lager stressniveau. Paarden kunnen in hogere lichtomstandigheden hun omgeving beter in de gaten houden. Ook is tijdens een proef bij Egyptische Arabieren in Nederland bewezen dat paarden die aan minimaal 16 uur daglicht, bijvoorbeeld door zonlicht ledverlichting, blootgesteld worden makkelijker drachtig worden.

FNRS-partner Rofianda is specialist op het gebied van verlichting voor hippische accommodaties. Het bedrijf werkt met verschillende armaturen die in zowel kleur als wattage instelbaar zijn, waardoor lichtsterkte en energieverbruik aanpasbaar zijn. Rofianda levert kwaliteit, service op maat en blijft werken aan duurzaamheid en innovatie. Ze komen gratis langs om een lichtplan te maken en FNRSleden profiteren van 15% korting op alle producten.
Op deze manier is het verduurzamen van verlichting een interessante keuze.

Gratis laadpaal en meedelen in de marge

Mobiliteit wordt elektrisch. Daarom werkt FNRS samen met laadpaalspecialist Pluq. FNRS-leden kunnen hierdoor kosteloos laadpalen op hun terrein
laten installeren. Het mooie is: je hoeft geen investering te doen en toch deel je mee in de opbrengst!

Het concept van Pluq voor FNRS-leden is simpel. Pluq financiert en installeert de laadpalen en neemt tien jaar lang het onderhoud en beheer voor zijn rekening. De laadunits worden aangesloten op de meterkast van jouw bedrijf. De prijs die bezoekers per geladen kilowattuur (kWh) betalen, ligt vanzelfsprekend iets hoger dan de werkelijke energiekosten. Omdat de laadunit op jouw terrein staat, deel je mee in de marge, terwijl alle risico’s voor Pluq zijn.

Voor hippische ondernemers is dit een interessant aanbod. Heb je in de toekomst meer laadpalen nodig? Pluq schaalt kosteloos op met meer laadpalen. Gaat er in de tussentijd iets kapot of treedt er storing op, dan kan er 24/7 telefonisch contact opgenomen worden met de storingsdienst van Pluq.
De monteurs staan binnen no-time op jouw terrein om te repareren.

Energiekosten verlagen met nieuw dak en zonnepanelen

Overweeg je om zonnepanelen te plaatsen op jouw dak? Dan is het belangrijk om te checken of dit kan op het bestaande dak. Wanneer je asbest op het dak hebt, kan je geen zonnepanelen plaatsen. Heb je een asbestvrij, maar verouderd dak? Dan kan het zijn dat de zonnepanelen een langere levensduur hebben dan jouw dak. In deze gevallen is het slim om het dak te vervangen. FNRS-partner Middendorp Montage kan een volledige dakrenovatie verzorgen, van asbestverwijdering tot het leggen van zonnepanelen. Het combineren van de plaatsing van zonnepanelen met een dakrenovatie heeft verschillende voordelen.

  • Verbetering van het binnenklimaat. Een dakrenovatie biedt mogelijkheden om een pand beter te isoleren, of gebruik te maken van daglicht en natuurlijke ventilatieoplossingen. Een investering in het binnenklimaat verdient zich doorgaans snel terug. Door lichtinval kan je bijvoorbeeld flink besparen op energiekosten. Een stabiel binnenklimaat zorgt daarnaast voor een prettige werk- en leefomgeving voor mens én dier.
     
  • Verduurzaming en kostenbesparing. Een dakrenovatie biedt volop mogelijkheden voor toekomstbestendige oplossingen. Door de renovatie te combineren met het plaatsen van zonnepanelen, kan je bovendien flink besparen op de kosten van jouw project. Er hoeft bijvoorbeeld bijvoorbeeld maar één keer valbeveiliging geplaatst te worden. Doordat de werkzaamheden elkaar vlot opvolgen, ondervindt jouw bedrijf minimale hinder.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van een nieuw, duurzaam dak? Neem dan contact op met Middendorp Montage.

Subsidie maakt innovatie mogelijk

Innoveren is pionieren. Succesvol innoveren vraagt niet alleen om een goede strategische aanpak, maar ook om investeringen. Een subsidie kan helpen om jouw innovatie financieel haalbaar te maken. Het subsidielandschap is echter uitgebreid en complex. FNRS-partner Epiic is expert in innovatie- en subsidieadvies. De consultants van Epiic zijn thuis in de hippische sector en weten wat er speelt in deze veranderende wereld. Zij begeleiden je dan ook graag bij jouw subsidietraject. Ze weten welke subsidies het best passen bij jouw project, vragen de subsidie aan én zorgen ervoor dat het project aan alle voorwaarden voldoet. Zo weet je zeker dat je geen voordeel misloopt.

Heb je plannen om te innoveren?

Er zijn verschillende, interessante subsidies en fiscale regelingen voor hippische ondernemers. Denk aan de Maatlat Duurzame Veehouderij, de Milieu- en Energie-investeringsaftrek en bijvoorbeeld ook de WBSO. Meer weten? Maak vrijblijvend een afspraak met een van de consultants.