Nieuws

Wie wordt Hippisch Ondernemer van het Jaar 2024?

Op zaterdag 14  september wordt de titel 'Hippisch Ondernemer van het Jaar 2024' toegekend door de Stichting Hippische Innovatieve Projecten (HIP) tijdens De Hippische Ondernemer Dag op Horse Event Pro. De verkiezing wordt voor de 20e keer georganiseerd en is een initiatief om bij te dragen aan de bevordering van goed ondernemerschap. Maar liefst twee FNRS-bedrijven haalde de eindronde: Mark Tolboom en Liesbeth de Snoo van Stal Groenendaal in Bunschoten en Arie en Jacobine van Baalen van Van Baalen Farms uit Brakel. Ook zijn Marcella de Kam en Jan Willem Baan van Domburg Holiday Resort Stables in Domburg genomineerd. 

Profielfoto van Frederieke Verhaar
24 juli 2024 | 3 minuten lezen

Maar liefst twee FNRS-bedrijven finalist

Stal Groenendaal

    

Stal Groenendaal is zeer divers, bedient tal van doelgroepen en is tegelijkertijd bijzonder succesvol. Stal Groenendaal was oorspronkelijk een veehouderij. Onder leiding van Mark Tolboom en Liesbeth de Snoo is in de loop der jaren het ruitercomplex ontstaan. Je treft het allemaal aan bij Stal Groenendaal. Kleuterlessen voor de allerjongste tot aan begeleiding van ruiters die deel uitmaken van het nationale team. Het merendeel van de paarden komt van eigen fok. Zowel voor pension-, manege- en leaseklanten, alsook de ruiters in het nationale team. Er worden dressuur- en heel veel springwedstrijden georganiseerd waaronder een nationaal concours, Jumping Tolboom. Stal Groenendaal werkt ook mee aan een onderzoek naar het effect van omgang met paarden op mensen met een PTSS.  Hiervoor helpen mensen met o.a. autisme met voeren, uitmesten en het buiten zetten van de paarden. Stal Groenendaal is lid bij de FNRS.

Lees meer over Stal Groenendaal

Van Baalen Farms

    

Samen met zijn echtgenote Jacobine zette Arie van Baalen jr. in korte tijd een hypermodern opfokbedrijf op. Van Baalen Farms in Brakel biedt plaats aan zo’n driehonderd jonge paarden. Een heel modern bedrijf met eigenlijk alles  om de dieren efficiënt en optimaal te houden. Zeker ook in de winter. Alle stallen hebben een uitloop, grenzend aan de stallen. De paarden kunnen vierentwintig uur buiten zijn. Ze hebben alle ruimte om te bewegen en te spelen.’ De inloopstallen zijn zo geïsoleerd dat ze ook bij extreme warmte relatief koel blijven. Arie jr. had voorheen een agrarisch bedrijf met z’n vader wijlen Arie van Baalen sr. Met een achtergrond van akkerbouw, telen ze hun eigen ruwvoer voor de opfok. Aan het grootbrengen van de gewassen wordt bovengemiddeld veel aandacht besteed, waarbij het eindproduct uitvoerig wordt bemonsterd en aanvullend een mineralenmengsel op maat voor de jonge paarden wordt voorzien. Van Baalen Farms is lid bij de FNRS.

Lees meer over Van Baalen Farms

Domburg Holiday Resort Stables

    

Domburg Holiday Resort Stables is een paardenbedrijf zoals je ze niet vaak tegenkomt. Niet alleen de locatie Domburg, op het uiterste puntje van Walcheren, maar vooral de unieke combinatie van toerisme en topsport. Marcelle de Kam combineert de activiteiten op het bedrijf met het bondscoachschap van de Junioren en Young riders eventing. Het begon allemaal kleinschalig maar leidde uiteindelijk tot de realisatie van een ambitieus plan voor de nieuwbouw van een grote rijhal met luxe stallen en een losstaande accommodatie met meerdere exclusieve appartementen en kamers. Te gebruiken voor gasten die met hun paard komen recreëren of ruiters die komen voor eventingtrainingen, waarvoor alle faciliteiten en ruimte aanwezig is. Marcelle leidt het paarden-gedeelte, haar partner Jan Willem combineert een externe functie met de coördinatie de verblijfsaccommodatie van het resort.

Criteria verkiezing

Deze bedrijven worden onder meer aan de hand van de volgende criteria beoordeeld: klantgerichtheid van de onderneming, onderscheidend vermogen, creativiteit en innovatief karakter, aandacht voor kwaliteitsverbetering (dierwelzijn en veiligheid), deelname aan collectieve regelingen binnen de sector, personeelsbeleid en bijscholing, het behaalde en te verwachten financiële rendement. De jury is benoemd door de Stichting HIP en staat onder voorzitterschap van Ton Corbeau, hoofdredacteur van De Hippische Ondernemer.

Eerdere winnaars

Enkele FNRS-ondernemers die in de afgelopen jaren gewonnen hebben: Stal 's GravenwegDe Nieuwe HeuvelManege de PrinsenstadManege MiddenhofPonymanege EquitoDressuurstal van Baalen en Stal de Kroo.