Nieuws

Innovatieve stalsystemen

Als we aan traditionele paardenstallen denken dan zien we vaak gemetselde muren en een deur, voer- en waterbak. Tegenwoordig is er echter veel meer mogelijk en zijn er naast verschillende duurzame materialen ook innovatieve systemen die het jou als ondernemer een stuk makkelijker kunnen maken.

Profielfoto van Han Aalmans
29 juli 2024 | 4 minuten lezen

Nu zijn er natuurlijk diverse tools die jou werk uit handen kunnen nemen. Maar door innovatieve stalsystemen al te installeren tijdens de bouw of verbouwing van je stal, lukt het vaak om een veel grotere impact te maken. Denk aan verschuifbare tussenwanden die inmiddels al enige tijd met plezier worden gebruikt door vele ondernemers. Door periodiek de stallen met een machine leeg te schuiven en een aangepast mestmanagement toe te passen is het de rest van de dagen slechts een kwestie van bijhouden, waardoor je minder zwaar werk creëert en er minder uren mee kwijt bent. Zeker voor stallen met een groter aantal paarden kan dit enorm schelen.

Automatisch af- en aanvoeren

Een andere optie om te besparen op uitmestwerk is door de stallen uit te rusten met een luik in de vloer dat uitkomt op een lopende band. Dit is een Zwitsers systeem wat je activeert door het luik te openen waardoor het vacuüm zuigt. Je gooit de mest door het luik en die wordt ondergronds getransporteerd naar de mesthoop. Dit betekent geen gesjouw meer met kruiwagens en mest door de gangen wat je ver-volgens weer moet opvegen. Niet alleen uitmesten kost mankracht en zorgt voor troep in de gangen, maar ook het opstrooien kan anders. Gelukkig is daar een oplossing voor die we voornamelijk bij groepshuisvestingen zoals bij Van Baalen Farms in Brakel zien. De loopstallen zijn voorzien van een installatie die daarboven hangt en die het stro door de stal heen verdeelt. Bij Van Baalen strooit hij de hele stal van bovenaf op in 30 minuten. “Dat gebeurt iedere dag geheel machinaal. De paarden reageren er goed op. Als ze het geluid horen gaan de meeste meteen naar buiten.”

Ingevoerde etenstijd

Wat het voeren betreft zie je steeds meer slowfeeders, die je ook direct kan inbouwen in de stal zelf, zodat je ze van buiten kunt vullen. Ook zijn er diverse automatische voerinstallaties voor zowel ruwvoer als krachtvoer die je in de stal of paddock kunt plaatsen en ervoor zorgen dat de paarden op vaste tijdstippen hun voer krijgen ongeacht of jij of jouw personeel op dat moment aanwezig is en hier tijd voor heeft. Een systeem dat dit automatische voeren tot in de puntjes heeft doorgevoerd is bijvoorbeeld het HIT-Actief stalsysteem. Dit is een groepshuisvesting met verschillende voerstations verdeeld over het terrein. Paarden kunnen door middel van een chip, die ze bijvoorbeeld in hun halsband dragen, hun aangepaste portie voer krijgen op ingevoerde tijdstippen. 

Welzijn verbeterende keuzes

Tot de innovatieve systemen horen ook de opties die zorgen voor een verbeterd paardenwelzijn. Denk aan tralies of uitsparingen in de onderzijde van individuele boxen waardoor paarden elkaar ook liggend kunnen zien. Volgens verschillende gedragsexperts geeft dit de paarden mentaal meer rust. Maar ook daksystemen die zorgen voor een betere natuurlijke ventilatie in de stal en meer natuurlijk licht zijn aanpassingen die je misschien wel graag in je stal wilt integreren. Niet alleen ter verbetering van het paardenwelzijn, maar ook ter verduurzaming van je bedrijf. 

Paardenserre

Een van de nieuwe systemen die bijna alle eerder genoemde elementen combineert is The Horse Lounge van ID Agro. Het systeem is geschikt voor zowel individuele als groepshuisvesting maar ook om een trainingsaccommodatie te overkappen. In het bouwwerk wordt de goede ventilatiecapaciteit gecombineerd met gecontroleerde toelating van daglicht. Dit betekent dat de ruimte wel wordt verlicht, maar er geen sterk verlichte plekken en dus opwarming ontstaat. Het resultaat is een gelijkmatig stalklimaat. Ponymanege Equito heeft dit systeem al ruim tien jaar staan voor hun tweede overdekte rijbaan. Eigenaresse Maaike van Rijn deelt vol enthousiasme haar ervaring met het systeem.  “We zitten met ons bedrijf in Amstelveen aan de rand van de stad en hebben niet heel veel ruimte. We wilden zo veel mogelijk een groene en open uitstraling behouden, maar moesten wel een rijbaan bijbouwen toen we meer lessen wilden gaan geven. We hadden wel een binnenbak van 15 x 30 meter, wat prima was voor beginners en privélessen, maar niet ideaal voor de groepen gevorderde ruiters. Na veel speurwerk zijn we op dit concept uitgekomen gebaseerd op een soort serre. Het dak geeft veel daglicht door, maar geen direct zonlicht. Dit zorgt ervoor dat we altijd in de frisse lucht rijden, maar in de zomer geen last hebben van de hitte of in de winter natregenen. Op het westen en zuiden hebben we windgaas geplaatst en de rest van de zijdes zijn open al staat het manegegebouw er aan de noordzijde naast. Het dak op het oosten is iets groter dan de bak waardoor de mensen op de tribune hieromheen meestal droog zitten.” 

      

Bouwpakket 2.0

Toch is het volgens Maaike niet zo dat deze optie goedkoper is dan het neerzetten van een bouwwerk. “Maar dit concept paste gewoon heel goed bij ons. Het zal vast niet voor iedereen de ideale oplossing zijn. We waren een van de eersten dus natuurlijk loop je wel tegen wat pioniersdingen aan. Zo vielen onze plannen weliswaar binnen het bouwvlak, maar was dit een ander gebouw dan het gangbare en dus werd het niet direct goedgekeurd door de gemeente. Ook is het onderhoud lastig in te schatten. Het doek gaat twaalf tot vijftien jaar mee, maar inmiddels zijn de prijzen hiervan verdubbeld. Golfplaten kan je natuurlijk overal bestellen, maar voor dit doek zijn we wel afhankelijk van deze specifieke leverancier. Wat het werken en lesgeven betreft zijn we er echter heel erg blij mee!”

Ondersteunend

Een andere manier om innovatie in de stal te verwerken is om dit te gebruiken bij de training
van de paarden of de begeleiding bij revalidatie. Fenna Elzinga van het bedrijf Lelymare won in 2015 tijdens de verkiezing voor Hippische Ondernemer van het jaar de publieksprijs en won een Vitafloor. Dat is een trilplaat die helpt bij een betere doorbloeding en dus herstel. “De Vitafloor kon ons bedrijf iets bieden wat wij als mens niet voor elkaar krijgen, namelijk het ondersteunen van herstel bij de eerste fase van de revalidatie. Paarden die hier komen revalideren mogen in het begin weinig tot niet bewegen. Met de Vitafloor kun je al eerder iets toevoegen aan de eerste stap van het revalideren. Na de fijne ervaringen hiermee hebben we deze snel omgewisseld voor een Vitafloor in een stalunit. Zo hoeven we er niet bij te blijven staan en dat scheelt weer in de kostprijs.” Deze trilvloer wordt niet alleen bij revalidatie gebruikt, maar ook ter ondersteuning op de training. Op het gebied van training en revalidatie zijn naast dit soort stalunits nog veel meer mogelijkheden zoals de aquatrainer en loopband.

Op onderzoek

Er zijn dus steeds meer systemen die het werken op een paardenbedrijf makkelijker en minder tijdrovend kunnen maken en het welzijn van de paarden kunnen verbeteren. Absoluut een aanrader om je eens in te verdiepen als je weer eens bedenkt of iets niet anders kan. Dat kan altijd, als je jezelf daar maar voor open-stelt en onderzoekt welke oplossingen het beste passen bij jouw locatie en gewenste bedrijfsvoering.