Nieuws

Voorgenomen btw-verhoging (paarden)sport

Profielfoto van Frederieke Verhaar
23 mei 2024 | 1 minuut lezen

Afgelopen week deelden we een nieuwsbericht over het verwachte effect op het vorige week aangekondigde hoofdlijnenakkoord voor hippische ondernemers. Vandaag zijn details van het partijenakkoord van de formerende partijen naar buiten gekomen, waarin een btw-verhoging is opgenomen. Hoewel de details nog ontbreken is het Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS), waar FNRS deel van uitmaakt, samen met beleidsmedewerkers en fiscalisten van MKB Nederland en VNO-NCW de afgelopen dagen druk bezig geweest om uit te zoeken welke effecten dit zal hebben op de (paarden)sport.

Paardensportevenementen en paardrijlessen

Op basis van een doorrekening, uitgevoerd door MKB Nederland, is het zeer waarschijnlijk dat de verhoging ook gaat gelden voor het bieden van gelegenheid tot sportbeoefening en toegang tot sportevenementen: met andere woorden voor kaartjes en abonnementen voor sporten bij ondernemers. Dit zal dan dus ook gelden voor paardensportevenementen, paardrijlessen etc.

Verenigingssport blijft uitgezonderd van heffing van btw. De verhoging zal, naar verwachting, in moeten gaan per 1 januari 2026. Inmiddels heeft het POS een bevestiging binnen van drie van de vier formerende partijen dat deze pijnlijke maatregel, die alle ondernemers in de sport zal treffen, is opgenomen in de financiële paragraaf van het hoofdlijnenakkoord.

Zorgelijke ontwikkeling

FNRS vindt dit een zorgelijke ontwikkeling voor de sport en zeker ook de hippische (sport) sector. Het staat in schril contrast met de ambitie in het partijenakkoord om sport en bewegen meer in te zetten voor preventie en beperking van ziektekosten. Als belangenbehartiger van de hippische branche streven we er voortdurend naar om de belangen onze achterban te beschermen en te verdedigen tegen externe bedreigingen, zoals deze aankondiging van een btw-verhoging voor sportgerelateerde diensten.

POS beraad zich over te voeren strategie om deze ongewenste verhoging van tafel te krijgen. Er is vanuit POS een strategiewerkgroep samengesteld voor dit doel. Uiteraard overleggen we zoveel mogelijk met al onze partners in de sport zoals: NOC*NSF, KNVB, KNHS.

Zodra er meer bekend is over deze materie updaten we dit nieuwsbericht. Heb je hier vragen over? Neem dan contact op met Haike Blaauw via haike@fnrs.nl of 06 30 90 99 18.